Batı Şeria'da yıkım kararı

İsrail, Batı Şeria'da Filistinlilere ait özel mülkler üzerinde henüz inşaat halindeki yerleşimleri yıkma kararı aldı. Yıkım kararının, en az üç yerleşimi kapsadığı belirtiliyor.

Yayınlanma: 01.03.2011 - 10:45
Abone Ol google-news

Haaretz gazetesinin haberine göre karar, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Ehud Barak ile İsrail Başsavcısı Yehuda Weinstein arasında dün yapılan toplantıda alındı. Toplantı, İsrail'deki bazı sol ve barış yanlısı grupların Yüksek Mahkeme'ye yaptığı, tüm yerleşim oluşumlarının yıkılması başvurusuyla ilgili devletin görüşünü belirlemek için düzenlendi.

Haberde, bazı yeni yerleşimlerin önlenmesi kararına rağmen, İsrail hükümetinin Batı Şeria'daki kamu arazileri üzerinde inşa edilen yeni yerleşimleri yasal konuma kavuşturmak amacıyla da harekete geçeceği belirtildi.

Başbakan Netanyahu, partisi Likud'un grup toplantısında, Batı Şeria'daki inşaatlar yüzünden artan uluslararası baskıyı görmezden gelemeyeceklerini belirtti; ancak hükümetinin devam eden yerleşim faaliyetlerini de muhafaza edeceğini söyledi. Netanyahu, "Var olan inşaatları sürdürmek için halihazırda çaba gösteriyoruz. Ancak uluslararası açıdan zor bir konumda olduğumuzu da anlamalıyız" diye konuştu.

İsrail güvenlik güçleri dün Batı Şeria'daki Nablus çevresinde Havad Gilad'da yapılan üç binayı yıkmış, yerleşimcilerle polisler arasında çıkan olaylarda 8 kişi tutuklanmış, 15 dolayında kişi yaralanmıştı.

Havad Gilad'daki yıkımın öfkesini Filistinlilerden çıkaran bazı aşırı sağcılar da Batı Şeria boyunca Filistinlilerin araçlarına taş attı. İsrail basını, sadece El Halil'de Filistinlilere ait 30 aracın camlarının kırıldığını yazdı.

"Yeşil Kadınlar" adlı örgütün de yıkımın ardından Batı Şeria'daki birçok yerleşime Netanyahu'yu hedef alan posterler astığı bildirildi. Posterlerde, "Bibi (Netanyahu), Havad Gilad'da kendini topuğundan vurdun" yazdığı belirtildi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon