"Batıya Doğru Akan Nehir"
İnsanlığın 12 bin yıl öncesine uzanan medeniyet yolculuğu "Batıya Doğru Akan Nehir" adıyla belgeselleştirildi. Çekimleri 16 ülkede, 4 yıl süren belgesel, Türkiye'de ve dünyada medeniyet üzerine çekilmiş en kapsamlı belgesel olma özelliği taşıyor.
Yapımını İngiliz Lion TV’nin üstlendiği, Başbakanlık Türk Tanıtma Fonu’nun desteğiyle, Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi’nce (MEDAM) hazırlanan belgeselin tanıtımı dün üniversitenin Beşiktaş Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi.
Üniversitenin Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, belgeselin önemli bir proje olduğunu, bir üniversitenin dünya çapında bu büyüklükte ilk kez böyle bir projeyi hayata geçirdiğini söyledi.
Böyle bir belgeselin hayalini 5 yıl önce kurduklarını anımsatan Yücel, “‘Türkiye’nin söyleyecekleri var’ dedik. Bununla ilgili Türkiye, bölgesinde lider güç olmak istiyorsa, bunu dillendiren yönetime yardımcı olmak istiyorsa, üniversitelerin de görevi zaten budur dedik. Bu işi başardık ve dünya kamuoyuna sunacağız. Belgeselin dünya üniversitelerinde bir medeniyet tarihi dersi olarak okutulacağını, izletileceğini umuyoruz” dedi.
Projenin müellifi ve Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa ise belgesel medeniyet olgusunun batının tekelinde olmadığını ve medeniyetlerin temelinin Orta Doğu’daki iki nehrin arasındaki Mezopotamya’da başladığına dikkat çekti. Karlığa şu bilgileri verdi:
“Bu belgeselde doğu-batı, kuzey-güneyi birleştirdik. Çıkış noktamız ve belgeselimizin adı ise bütün medeniyetlerin kuruluş yeri olan nehir havzalarıdır. Bütün medeniyetler bir su kaynağı etrafında kurulmuştur. Bu nedenle Mezopotamya’dan doğan ve batıya doğru yol alan bir nehir fikrinden yola çıktık ve medeniyetler tarihini böylesine derin ve uzun anlatan ilk belgeseli çektik.”
Bu belgeselle birlikte 11 Eylül sonrasında doğu-batı arasında oluşan kutuplaşma ve çatışma ortamını barışçıl ve birleştirici bir anlatımla gidermeye çalıştıklarını anımsatan Karlığa “Belgesel, Türkiye’nin AB’ye girmesiyle Avrupa’nın sahip olmadığı pek çok uygarlık değerinin Avrupa’ya taşıyacağını objektif bir dille anlatıyor” diye konuştu.
Yeni bir medeniyet tarihi değil, yeni bir medeniyet algısı ve bilinci oluşturmak misyonu ile yola çıktıklarını vurgulayan Karlığa, özetle şunları söyledi:
“Bu belgeselde 200 kadar düşünür, sanatçı, bilimadamı ve politikacıdan görüşler alındı. Sanat danışmanı olarak ise ‘Rome’ dizisinin ünlü senaristi John Milius ile çalışıldı. Belgeselde en gelişmiş bilgisayar grafikleri bir araya getirilerek eski çağların şehirleri ve eserleri dramalar ile tekrar canlandırıldı. Her biri 45 dakikalık 20 bölümden oluşan belgeselin uzun ve kısa olmak iki versiyonu bulunuyor.”
Dünya kamuoyunun dikkatini, uygarlığın gerçek doğum yeri olan Ortadoğu’daki iki nehrin arasına, Mezopotamya’ya çevirmeyi amaçlayan belgeselin yapım ekibi içerisinde iki kez Emmy ödülü kazanan Richard Bradley, Tarih ve Özel Projeler Başkanı Bill Locke ve İngiltere’nin önde gelen televizyon tarihçilerinden Bettany Hughes gibi önemli isimler yer aldı.
Yapımı, 8-10 milyon TL’ye gerçekleştirilen belgeselin son 4 bölümünün çekimi devam ediyor. Belgesel, 21 Eylül tarihinden itibaren TRT ekranlarında izlenebilecek.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi
- 'Seküler müdür kalmadı'