"Baykal'ın önerisinde bir samimiyet bulamadık"
AKP Grup Başkanvekili Suat Kılıç, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın Anayasa değişikliği konusundaki önerilerini samimi bulmadıklarını belirterek ''CHP ve Baykal'dan gelen öneri, bir uzlaşma önerisi değildir. Anayasa değişikliğini uyutma, unutturma önerisidir'' dedi.
AKP Grup Başkanvekili Suat Kılıç, Meclis'te, Anayasa değişikliği teklifi ve Deniz Baykal'ın önerilerine ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin, ''Başbakan Erdoğan ABD'den beklendi ve sert bir çıkışla uzlaşma görüşmelerinin önünü tıkadı. Ne oldu?'' sorusu üzerine Kılıç, görüşmelerin önünü tıkayanın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın değil, Baykal olduğunu savundu.
Kılıç, Baykal'ın önerisini kamuoyuyla paylaşırken, AKP'nin bir uzlaşma arayışına ''evet'' diyeceğini hesap edemediğini ve bu yüzden de yanlış bir adım attığını düşündüğünü öne sürdü.
Baykal'ın yaptığı önerilere değinen Kılıç, ''3 gün önce Anamuhalefet liderinin yaptığı açıklama, 3 gün sonra yeni bir açıklamaya terk edecekse, bir uzlaşma çağrısı birkaç gün sonra bambaşka bir yeni çağrıya kendisini bırakacaksa, elbette ki bir güven sorunu ortaya çıkacaktır. Elbette ki bir samimiyet sorunu ortaya çıkacaktır. Sayın Baykal'ın önerisinde bir samimiyet bulamadık'' diye konuştu.
Baykal'ın başlangıçta 3 madde dediğini, CHP'nin kendilerine ilettiği yazılı öneride 3 maddenin 3 konuya çevrildiğini, 3 konunun da bağlantılı maddelerinin bulunduğunu anlatan Kılıç, şunları söyledi: ''Bize gelen yazıda şu var; Anayasa Mahkemesinin yapısıyla ilgili madde ve bağlantılı maddeler, HSYK'nın yapısıyla ilgili madde ve bağlantılı maddeler, parti kapatmalarıyla ilgili madde ve bağlantılı maddeler... Bunları topladığınız zaman 11 madde ediyor. Sayın Baykal uzlaşma arayışını ifade ederken, 3 maddeden söz etmişti. Gelinen nokta itibariyle 11 maddenin askıya alınmasını tekliften çıkartılmasını istiyor. Bununla da yetinmiyor, referanduma gidilmesi halinde de bu maddelerle ilgili olarak Anayasa Mahkemesine gitme hakkını kullanacaklarını, 110 imzayı toplama gayreti içerisinde olacaklarını ifade ediyorlar. Hem uzlaşma arayışı aradığınızı ifade edeceksiniz hem de arka kapıdan çıkıp Anayasa Mahkemesine gideceksiniz. Hem 3 maddeyi referanduma götürün diyeceksiniz, hem de sonrasında bu 3 maddeyi askıya alın seçimden sonraya bırakın önerisini getireceksiniz. Hem başta 3 madde diyeceksiniz, akabinde gelip 3 madde değil, bağlantılarıyla beraber 11 madde deme iradesini ortaya koyacaksınız. Bu da kabul edilebilir bir yaklaşım değil.
CHP ve Baykal'dan gelen öneri, bir uzlaşma önerisi değildir. Anayasa değişikliğini uyutma önerisidir. Anayasa değişikliğini unutturma önerisidir. Ama kesinlikle uzlaşma önerisi değildir.''
"Sulandırmamak kaydıyla öneriye açığız"
Suat Kılıç, ''Diğer 8 madde 3 maddeyle ilgili. Diğer maddeler havada kalmaz mı?'' sorusu üzerine de CHP ve MHP'nin, AKP'nin teklifini okuma zahmetine bile girmediğini ve daha işin başında kapıları kapattığını söyledi.
Teklifin ellerinde olduğunu, başta 3 madde yerine 11 madde denmesi gerektiğini anlatan Kılıç, ''Teklifi biz alıp çelik kasanın içine saklamadık. Muhalefetin elinde. Teklif, Anayasa Komisyonunda görüşüldü, tartışıldı. Bize önerilerini getirdikleri zaman teklifin görüşmelerine komisyonda başlanmıştı. Okumadan mı 3 maddeyi önerdiler?'' diye sordu.
Baykal'ın önerilerinin çelişkili olduğunu ifade eden Kılıç, teklifi sulandırmaya razı olmayacaklarını bildirdi.
''Başta 3 yerine 11 madde denseydi, o zaman tutumunuz ne olacaktı?'' şeklindeki soru üzerine de Kılıç, öneriyi o zaman, 3 madde yerine 11 madde olarak değerlendireceklerini söyledi.
Kılıç, ''Bugün 3 madde derlerse kabul edecek misiniz?'' sorusuna ise ''İkircikli konuşmamak kaydıyla, hem 3 maddeyi referanduma götürün, hem Anayasa Mahkemesine gideriz dememek kaydıyla, yani birbiriyle çelişen açıklamalar yapmamak, teklifi sulandırmamak kaydıyla biz hala Genel Kurul aşamasında bile önerilerine açık olacağımızı ifade ettik'' karşılığını verdi.
"Engellemeye cevap milletten gelecek"
Bir gazetecinin, ''Uzlaşma olmaması durumunda CHP teklifin görüşmelerini tıkayacak...'' dememesi üzerine de Kılıç, şunları kaydetti: ''Parti gruplarına düşen görev, milletin Meclisinin çalışabilmesini sağlamaktır. TBMM İçtüzüğü'nden kaynaklanan hakları istismar etmek suretiyle engellemenin millet nezdinde bir bedeli olacaktır. CHP, bu engelleme girişimlerini Cumhurbaşkanı seçimi sırasında yaptı. Cevabını 22 Temmuz 2007 sandığında almıştır. Eğer bugün milletin meclisini çalışamama senaryoları üzerinden hareket edecekse, 2011 yılında yapılacak milletvekilliği seçimlerinde CHP bu engelleme girişimlerinin cevabını alacaktır.
Millet çalışan bir Meclis istiyor. Millet, Anayasa değişiklik teklifinin önüne gelmesini bekliyor. Yapılan kamuoyu araştırmalarına göre, halkın ortalama yüzde 65'i anayasa değişikliğine evet oyu vereceğine ifade ediyor. Bu oran, bugün seçim olsa AK parti'nin alacağı oyların yaklaşık 20 puan üzerinde. Buna rağmen CHP ve MHP, halkın üçte ikisinin evet demeye hazırlandığı bir teklife nasıl hala karşı çıkıyor? Bunu anlamakta zorluk çekiyoruz. Engelleyebildikleri kadar engellesinler, kendi bilecekleri şeydir. İçtüzükte ne yapacakları bellidir. Ama bu engelleme girişimlerine cevap milletten gelecektir.''
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi
- 'Seküler müdür kalmadı'