BÇG şemalı sorgu

28 Şubat soruşturması 1995-1999 yılları arasını kapsıyor. BÇG'nin fikir babası sayılan dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir'in aralarında bulunduğu şüpheliler, BÇG'nin yapılanma şeması eşliğinde sorgulanıyor.

BÇG şemalı sorgu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.04.2012 - 08:24

28 Şubat sürecine ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan, aralarında Batı Çalışma Grubu’nun (BÇG) fikir babası sayılan dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir’in de bulunduğu şüpheliler, BÇG’nin yapılanma şeması eşliğinde sorgulanıyor. Şemaya ilişkin bildiklerini anlatmaları istenen şüphelilere, “BÇG’ye personel seçimlerindeki kriter nedir? Personel göreve hangi yasal dayanakla başlatılıyordu ve görevine nasıl son veriliyordu? BÇG neden fişleme yapıyordu?” benzeri sorular yöneltildi. Genelkurmay Karargâhı’nda düzenlenen “irtica” konulu brifinglerin de gündeme geldiği sorguda, şüphelilere, “İrtica ile mücadele konulu ve içerikli herhangi bir konferans veya brifing verdiniz mi? Verilmesi için talimat alıp verdiniz mi, konferansa katıldınız mı?” diye soruldu.

Özel yetkili savcı Mustafa Bilgili’nin önceki gün düğme basmasıyla birlikte 5 kentte gözaltına alınanlar art arda başkente getirilerek sağlık kontrolünden geçirildi. Aralarında Çevik Bir ile emekli Tuğgeneral Abdullah Kılıçarslan’ın bulunduğu 26 şüpheli, geceyi Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde geçirdi. Hakkında gözaltı kararı çıkartılan diğer 5 kişiden 3’ünün yurtdışında bulunduğu, iki kişiye ise henüz ulaşılamadığı bildirildi. Gözaltındaki 26 kişi iki gruba ayrıldı ve ilk grubun sorgusu dün yapıldı. Bu grubun bugün adliyeye sevk edilmesi bekleniyor. Bir’in de arasında bulunduğu diğer grubun sorgusuna ise bugün geçilmesi ve yarın da adliyeye çıkarılmaları planlanıyor. Adliyeye getirilecek olan şüphelileri, savcılar Mustafa Bilgili ile Kemal Çetin sorgulayacak. Savcı Çetin, 12 Eylül darbesine ilişkin Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkındaki iddianameyi hazırlamıştı.

Soruşturmanın Necmettin Erbakan’ın liderliğini yaptığı RP’nin seçimlerde yüzde 21 oy aldığı 1995 yılıyla, Bülent Ecevit hükümetinin göreve geldiği 1999 arasını kapsadığı öğrenildi. Şüphelilerin TEM’deki sorgusuna, “Batı Çalışma Grubu Organizasyon Şeması” gösterilerek başlandı.

Emniyet’te, kurum ve kişilerin isimlerinin de yer aldığı grafiksel olarak oluşturulan tabloya ilişkin şüphelilere, “Buradaki yapılanmaya ilişkin bildiklerinizi anlatınız” sorusu yöneltildi. Zanlılara ayrıca “BÇG kamu görevlileri başta olmak üzere kişilerle ilgili neden özel bilgileri (fişleme) toplama ihtiyacı duymuştur?” sorusu yöneltildi. Bazı şüphelilere, 28 Şubat döneminde basında çıkan haberlerin yayımlanmasında ilgilerinin bulunup bulunmadığı da soru olarak geldi. Fişleme belgeleri ve raporları gösterilerek “BÇG tarafından irtica ile mücadele kapsamında milletvekilleri, yargıç ve savcılar, Emniyet görevlileri, doktor, öğretmen gibi birçok kamu görevlisi hakkında bilgilerin rapor edilmiş olduğu anlaşılmaktadır. Şirketler, okullar, yurtlar, vakıf ve dernekler, imam hatip liseleri, Kuran kursları ile ilgili ayrıntılı rapor haline getirilmiş belgeler olduğu anlaşılmaktadır. Bu konuda bilgi veriniz” diye soruldu. Belgelerin çoğunluğunun Bir imzalı olduğu öğrenildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler