BDP'Lİ Demirtaş'tan Atalay'a 'Kürtçe İsim' sorusu

BDP Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'a "Hükümetin 'Kürtçe isim serbest' açıklamalarına karşın Kürtçe isim verilmesinin engellenmesini hangi gerekçeyle izah edeceksiniz? " diye sordu.

BDP'Lİ Demirtaş'tan Atalay'a 'Kürtçe İsim' sorusu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.01.2010 - 12:10

Demirtaş Meclis Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde hükümetin 'Kürtçe isim artık yasak değil' açıklamalarına karşın Kürt vatandaşların çocuklarına vermek istediği Kürtçe isim önündeki engellerin devam ettiğini kaydetti. Demirtaş şunları söyledi:
"Bunun son örneği Diyarbakır'da yaşandı. Diyarbakır'da 21 Ağustos 2008 tarihinde dünyaya gelen çocuklarına Türkçe karşılığı 'Ülke', 'Vatan', 'Yurt' olan 'Welat' ismi veren Muhsin ve Laima Başer ailesinin bu isteği Diyarbakır İl Nüfus Müdürlüğü tarafından alfabede 'W' harfi bulunmadığı gerekçesiyle reddedilmişti. Başer ailesi, bunun üzerine Diyarbakır 2'inci İdare Mahkemesi'ne başvurdu.

Yapılan başvuruyu değerlendiren Diyarbakır 2. İdare Mahkemesi, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün 24 Eylül 2003 tarihindeki genelgesine göre 'W' harfinin Türk alfabesine aykırılık teşkil ettiği, Anayasanın 174. maddesinde inkılap Kanunları arasında sayılan 1353 sayılı kanuna göre; 1929 yılı Haziran ayı sonrası verilecek isimlerin Türk alfabesine uygun düzenlenmesi zorunlu tutulduğunu gerekçe göstererek, 'W' harfinin 'Türk milli kültürü, örf ve adetleri' ile Türk alfabesine aykırı olduğu iddiasıyla davanın reddine karar verdi. Oysa 'Welat' ismi Türk kültürünün değil, Kürt kültürünün bir unsurudur. 'W' harfi de Türk alfabesinin değil, Kürt alfabesinin bir parçasıdır. Bakanlık genelgesinden de anlaşılacağı üzere; Kürt vatandaşlarımız halen Türk milli kültürünün bir parçası olarak görülmektedir. "

Demirtaş, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'a hükümetin 'Kürtçe isim serbest' açıklamalarına karşın Kürtçe isim verilmesinin engellenmesini hangi gerekçeyle izah edeceğini sordu.
Demirtaş, Bakan Atalay'a şu soruları yöneltti:
"Devletin resmi kanalı olan TRT-6'da Kürtçe yayın yapılırken, çocuklara Kürtçe isim verilmesinin engellenmesi adaletsizliği ve bir çelişkiyi yansıtmıyor mu? 'W', 'X', 'Q' gibi harfler alfabede bulunmamasına karşın birçok alanda kullanılırken, ailelerin kendi çocuklarına içinde bu harflerin geçtiği isimleri vermesinin engellenmesi hukuka aykırı değil midir? Türk Harf Kanunu'nda çocuğa konulacak ismin Türk alfabesine uygun olması gerektiği yönünde bir şart olmamasına karşın, yasada olmayan bir koşulun sadece bir genelgeye dayandırılması keyfi ve hukuka aykırı bir uygulama değil midir? Kürtçe isim konulmasının önündeki engelleri nasıl aşmayı düşünüyorsunuz? Bu alanda bir çalışmanız var mıdır? Kürtlerin kendi kültürlerini özgürce koruyup yaşatabilmeleri için ne tür yasal düzenlemeler yapmayı düşünüyorsunuz?"


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler