Beatles ateşi 50 yıl önce yakıldı

Stu Sutcliffe, John Lennon’la ilk fotoğrafını kısacık hayatındaki tek aşkı Astrid Kirscher’e vermemişti. Daha okul yıllarında iki genç çimenlerin üzerinde yatarken fotoğraflanarak “gençlik nereye gidiyor” başlıklı bir habere konu olmuşlardı. Gençlik nereye mi gidiyordu? Önlerindeki on yıl Beatles çılgınlığı olacaktı. Sutcliffe’se o günleri bile göremeyecekti.

Beatles ateşi 50 yıl önce yakıldı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 17.01.2010 - 12:17

İsmimiz Beetles olsun. Rivayet odur ki, daha doğrusu onlarca rivayet içinde en akla yakın ve inanılası rivayet odur ki, Beatles isminin ortaya çıkışı bundan tam 50 yıl önce 1960 Ocak ayında ortaya atılan bu fikirle gerçekleşmiştir. Fikri ortaya atan Stu Sutcliffe’dir. Okul yıllarından beri kadim dostu olan John Lennon’ın kurduğu gruba yeni katılmıştır.

İngiltere’nin kuzeyinden Avrupa’ya sonra da tüm dünyaya yayılacak müzik işgaline daha çok vardır. Liverpool’lü yaş ortalaması 17 olan dört genç birkaç ay içinde adayı terk edip denizin diğer tarafındaki başka bir liman şehrinde, Hamburg’da şanslarını deneyeceklerdir. Ve Suttcliffe gelmiş grubun isminin “Böcekler” anlamına gelen “Beetles” olmasını istemektedir.

Stu Sutcliffe birçok kaynakta “Beşinci Beatle” olarak adlandırılır. John Lennon’la Liverpool Sanat Okulu’nda başlayan dostluğu Sutcliffe’i muhtemel bir müzik kariyerinin kucağına bırakmıştır. Hem de ne kariyer. Lennon’dan, sahnede idare edebilecek kadar bas çalmayı öğrenir ama çok utangaçtır ve çoğu zaman seyircilere sırtını dönerek çalar. Zaten çevresindekiler onun müzik yerine çok daha başarılı olduğu resme devam etmesi gerektiğini düşünmektedir. Her neyse, idealleri olan dört genci savaştan yenik ayrıldıktan sonra kendini müttefik kuvvetlerin kucağında dansa bırakan Almanya’nın eğlence merkezine yapılacak yolculuktan kimse alıkoyamazdı değil mi? Asıl hikâye Almanya’da başlayacaktır.

Sutcliffe’in telkini sonrası Silver Beetles olmuşlardır, birkaç ay içinde gerçekleşen dönüşümle yıllar boyunca dünyaya ezberletecekleri isim ortaya çıkar; “The Beatles.” 1960 Ağustos’unda Hamburg’a gelen dört kafadar kendilerini kentin pek de müstesna olmayan semti St. Pauli’de bulurlar. “Kırmızı Işıklar” olarak da bilinen St. Pauli’de karşılarına rock’n roll çalınan barlar değil striptiz kulüpleri çıkar. Önce Indra Club’da çalmaya başlarlar, uyumak içinse Bambi Kino isimli porno sinemasının kirli odalarını kullanmaktadırlar. Kısa bir süre sonra Indra çevreden gelen şikâyetler üzerine kapanır ve Beatles, Kaiserkeller Gece Kulübü’ne taşınır.

 

Beşinci Beatle'ın hazin sonu

Burası genelde fahişelerin müşteri beklediği ve müşteri kitlesinden farklı görünenler için hayatın pek kolay olmadığı bir yerdir. Hatta Beatles’le birlikte sahne alan Rory Storm&Hurricane isimli grup, kulüp görevlilerinden feci bir dayak yemiştir. Kaiserkeller, Beatles’ın ama özellikle Stu Sutcliffe’in kaderinde önemli rol oynayacaktır. İlerleyen yıllarda Beatles fenomeninin ortaya çıkmasında pay sahibi olacak Klaus Voorman grupla Kaiserkeller’de tanışır ve fotoğrafçı arkadaşı Astrid Kirscher’i İngiliz rock’n roll’u dinlemesi için kulübe davet eder. Astrid Kirscher birkaç ziyaret sonrasında Beatles’la arkadaş, Sutcliffe’le sevgili olacaktır. Dünyaya Beatles tarzı saç kesimi olarak yayılan model de Kirscher’in fikridir. Daha doğrusu Kirscher, Sutcliffe’e saçlarını öne doğru taramasını önerir ardından tüm Beatles üyeleri saçlarını Sutcliffe’inki gibi taramaya başlar.

Kirscher’e âşık olan sırf Sutcliffe değildir hayattaki en yakın arkadaşı John Lennon da Alman fotoğrafçıya gönlünü kaptırır. Bu arada Lennon ve Sutcliffe, St. Pauli’de bir sokak kavgasına girerler. Sutcliffe kafasına ağır darbeler alır. Kesin olmamakla birlikte birkaç yıl sonraki ölümü bu darbelere bağlı olarak gerçekleşmiştir. Ekim ayında Beatles Kaiserkeller’den ayrılır ve Top Ten Club’da çalmaya başlar. Artık Bambi Kino’da kalmak zorunda değillerdir. Paul McCartney ve grubun o zamanki davulcusu Pete Best, Bambi Kino’daki eşyalarını almaya gittiklerinde duvara iğnelenmiş bir prezervatif ateşe verirler. Çıkan yangın odada büyük hasar yaratmaz ama işletmeci McCartney ve Best’i kundaklama girişimi iddiasıyla mahkemeye verir. İki genç çalışma izni için yaşı hakkında yalan söyleyen George Harrison’la birlikte tutuklanırlar ve bir süre gözaltında kalırlar.

Aralık John Lennon için Liverpool’a dönme zamanıdır. Sutcliffe’se Kirscher’le birlikte Hamburg’da kalır. Lennon tekrar Beatles’la birlikte çalmak için Hamburg’a döndüğünde Sutcliffe ona kararını açıklar; Beatles’ı bırakıp Kirscher’le birlikte Hamburg’da kalacak ve resme geri dönecektir. Kirscher, Beatles’ın ilk profesyonel fotoğraflarını çeken isimdir. Lennon’ın kendisine olan aşkını bilmesine karşın Hamburg’da Sutcliffe’le kalmayı tercih eder. Beatles İngiltere’ye döner, birkaç defa daha Hamburg’a gelirler ama asıl başarıyı Liverpool’daki Cavern Club’da yakalamışlardır. 1962’de Abbey Road’daki ilk albüm kayıtları için stüdyoya girmeden iki ay önce son bir kez daha havaalanına gelirler. Lennon acı haberi havaalanında Kirscher’den alır. Sutcliffe beyin kanaması sonrası hayatını kaybetmiştir. Rivayet odur ki Lennon “In My Life” isimli şarkıyı Sutcliffe için yazmıştır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler