Bedendeki asi çizgiler

Kimi estetik kaygı için yaptırıyor kimi ise 'dövme' ve 'piercing'in verdiği acının 'içindeki acıları dindirdiğini' söylüyor. Türkiye'de son 10 yılda dövme yaptıranların sayısının bir hayli artmasına karşın, dövmecilik hâlâ bir meslek olarak görülmüyor ve devlet denetiminden yoksun, merdivenaltı olarak tabir edilen dükkân ve stüdyolarda yapılıyor.

Yayınlanma: 30.08.2009 - 06:46
Abone Ol google-news

80-150 TL arasında değişen fiyatlarda estetik amaçlı olarak yaptırılan dövme ve 35 TL’ye dahi yaptırılabilinen piercing uygulayıcıları, uygulatanlar ve sağlıkçılarla konuştuk.

Taksim’deki dövme ve piercing stüdyosunda görüştüğümüz Burak Altınsoy dövme ve piercingin artık felsefi anlamını yitirdiğini, genellikle estetik amaçlı yaptırıldığının altını çiziyor.
 

Denetim yok

Dövmecilikte en önemli noktanın işlemin sağlıklı bir ortamda, temiz aletlerle yapılması olduğunu belirten Altınsoy, “Dövme ve piercingi 18-35 yaş arası tercih ediyor. 18 yaşın altında olan kişilere dövme yapmayı etik açıdan doğru bulmuyoruz, yanında velisi olduğu takdirde bir sorun çıkmıyor. Bunun yanı sıra şeker, kalp ve yüksek tansiyon hastalarına da bu işlemleri uygulamıyoruz” diyor.

Türkiye’de hâlâ bir meslek grubu olarak görülmeyen ve Kuaförler Odası’nın bir alt kolu olan dövmecilikle ilgili bir devlet denetimi söz konusu değil. Denetimin olmaması ise dövmecilerin sayısının artmasına karşın kalitenin düşmesine neden oluyor. Sağlık kurallarına uygunluk ise bu işlemi yapan kişinin vicdanına kalmış durumda.

Herkesin nedeni var

İlk dövmesini 15 yaşında yaptırıp piercing takan ve bugün de ailesinin dövme ve piercing stüdyosunda çalışan Büşra Odabaş farklı bir konuya dikkat çekiyor:

“Bir müşterim piercing yaptırmanın içindeki acıları dindirdiğini söylemişti, kompleksli ya da dikkat çekmek isteyen kişiler ise birden fazla piercing takabiliyor.”

 

Kanser riski

Mikrop kapma riskinin çok yüksek olduğuna dikkat çeken Dermatolog Dr. Meriç Aksoy, “Aletler tek kullanımlık olmalı. Boyalar da, içerdikleri maddelerden dolayı alerjik reaksiyonlara ve kansere yol açabiliyor. Kaşa takılan piercing, enfeksiyon kaptığı zaman tüm yüze yayılabilir” uyarısını yapıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler