Behice Boran'ın 100. yaşı TÜYAP'ta kutlanacak
Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı (TÜSTAV), Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı, Urfa Milletvekili, Sosyolog Doç. Dr. Behice Boran'ın 100. doğum yıldönümü anısına, onun yazılarını, konuşmalarını, söyleşilerini ve savunmalarını, üç cilt olarak yayınlıyor.
Sadece Behice Boran'ın siyasal ve kişisel tarihinin değil, onun dünyaya geldiği 1910'dan, hayata veda ettiği 1987'ye kadar geçen 77 yılda Türkiye'nin siyasal ve sosyal tarihinin de bir belgesi olan eser, TÜYAP Kitap Fuarı'nda okurlarıyla buluşacak.
TÜSTAV, Behice Boran kitabı ile ilgili olarak TÜYAP Kitap Fuarı'nda, ayrıntılarını ekteki dokümanda göreceğiniz iki de etkinlik gerçekleştirecek.
İlk etkinlik 31 Ekim 2010 Pazar günü saat 12:00-13:00 arası, Karadeniz Salonu'nda düzenlenecek.
Prof. Dr. Cem Eroğul, eleştirmen Semih Gümüş ve kitabın hazırlanmasında emeği geçen, Boran'ın siyasal yol arkadaşlarından Abdurrahman Atalay, kitap üzerine söyleşecek.
İkinci etkinlik ise 3 Kasım 2010 Çarşamba günü saat 15:45-16:45 arası, Marmara Salonu'nda.
"Behice Boran Üzerine Araştırma, Kitap ve Belgesel Çalışmaları" konulu panelde, bu disiplinlerde Behice Boran hakkında eser vermiş olan Gökhan Atılgan, Emel Koç, Güzella Bayındır, Soydan Keneş ve Kaya Özkaracalar konuşacak.
Behice Boran kimdir?
Behice Boran, 1910 yılında, işçi sınıfı mücadelesinin bayram günü olan “1 Mayıs”ta, Bursa’da doğdu. Üsküdar Amerikan Kız Lisesi’ni bitiren Boran, İstanbul Üniversitesi’nde felsefe, ABD’de Michigan Üniversitesi’nde sosyoloji okudu.
Sosyoloji eğitimi sırasında Marks’ı ve Marksizm’i tanıyan Behice Boran, Türkiye’ye dönüşünde, Mayıs 1939’ta Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nde “sosyoloji doçenti” olarak çalışmaya başladı.
Savunduğu sosyalist dünya görüşü nedeniyle 1948’de üniversiteden uzaklaştırılan Behice Boran, daha sonra yerleştiği İstanbul’da Barışseverler Cemiyeti’ni kurdu. Boran’ın başkanı olduğu cemiyet 1950’de Menderes Hükümeti’nin Kore Savaşı’na asker göndermesine karşı çıktı. Bu amaçla Galata Köprüsü’nde bildiri dağıtan Boran ve arkadaşları gözaltına alındıkları bu eylemden yargılanarak 15 hapse mahkum oldular.
1962'de TİP’e üye olan Boran, 1965 seçimlerinde Urfa'dan milletvekili, 1970’teki TİP 4. Büyük kurultayında da genel başkan seçildi. TİP, 12 Mart 1971 muhtırasının ardından askeri cunta yönetimi tarafından kapatıldı, Boran da 15 yıl hapse mahkum edildi.
Behice Boran 1974 yılında ilan edilen genel aftan yararlanarak serbest kaldı. 1975'te tekrar kurulan TİP'in genel başkanı seçildi. 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından yurtdışına çıkan Behice Boran, askeri cuntaya karşı mücadelesini Brüksel’de (Belçika) sürdürdü. Boran, Türkiye İşçi Partisi (TİP) ile Türkiye Komünist Partisi’nin (TKP) Türkiye Birleşik Komünist Partisi (TBKP) adı altında birleşeceğini duyurduktan iki gün sonra, 10 Ekim 1987’de, Brüksel’de hayata veda etti. Cenazesi 16 Ekim 1987’de Ankara’da TBMM’de yapılan töreninin ardından 18 Ekim 1987’de İstanbul’da, Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi.
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği