Belçika'da sağcı hükümetten bir ilk... Türk kökenli Belediye Başkanı'na dava

Belçika’nın Türk kökenli siyasetçisi Emir Kır, kaçak göçmen bir kadına uçakta şiddet uygulanmasına tepki gösterdiği için hükümetin hedefine oturdu. Belçika tarihinde bir ilk yaşandı ve İçişleri Bakanlığı, Brüksel’in Saint-Josse Belediye Başkanlığını yürüten aynı zaman Federal Milletvekili olan Emir Kır’a karşı dava açtı.

Yayınlanma: 24.07.2015 - 15:45
Abone Ol google-news

Belçika ülke tarihinde ilk kez hükümet, bir Belediye Başkanı ve Federal Milletvekiline karşı dava açtı.

SESSİZ KALAMAZDIM

Mayıs ayında sınır dışı edilmekte olan Nijeryalı kaçak göçmen bir kadına şiddet uygulanmasına aynı uçakta bulunan Brüksel’in Saint-Josse Belediye Başkanlığını yürüten aynı zaman Federal Milletvekili olan Emir Kır karşı çıkmış ve polisin uçaktaki fiziki saldırısını protesto etmişti. Emir Kır, bu tavrını “Uygulanan fiziki ve psikolojik şiddet karşısında sessiz kalamazdım” şeklinde açıklamıştı. Emir Kır’ın uçaktaki müdahalesi, Belçika’nın sağ hükümetinin tepkisine yol açtı.

Ülkenin ‘aşırı sağcı’ partisi NVA’lı İçişleri Bakanı Jan Jambon dün, Emir Kır’a karşı dava açtıklarını duyurdu. Davanın, “Kamu düzenini bozmak ve halkı polise karşı isyana kışkırtmak” suçundan açıldığı bildirildi. Jambon, uçakta yaşananlarla ilgili bir rapor hazırlattığını, raporda polislerin ‘aşırı tavır’ içinde olmadıklarının tespit edildiğini belirtti.

FAS’A GİDİYORDU

Emir Kır, 12 mayıs günü, Tanger belediyesinin daveti üzerine bir heyetle birlikte Fas’a gitmişti. Emir Kır’ın uçağına güvenlik güçleri tarafından ülkesine geri gönderilmek üzere Nijeryalı kaçak göçmen de bindirilmiş, göçmen kadının direnmesine yönelik polisin sert tavrına Emir Kır müdahale etmişti.  

Belçika tarihinde ilk kez İçişleri Bakanlığı, bir Federal milletvekili ve Belediye Başkanı’na karşı dava açmış oldu. Emir Kır “Uygulanan fiziki ve psikolojik şiddet karşısında sessiz kalamazdım. Nasıl bir ülkede yaşamak istediğimize karar verelim. Bu uygulama demokratik bir ülkeye yakışmadı” dedi.

Emir Kır olayı şöyle anlattı: “Uçağa binmeden önce rötar yaşanırsa ve çığlık atıldığını duyarsak endişe etmememiz için uyarıldık. İlginç bir durumdu. Uçağın arka taraflarındaydım güvenlik güçleri bir kadını hırpalıyordu . İngilizce konuşan kadın çığlık atarak ve ağlayarak gitmek istemediğini söylüyordu. Herkes orada bu duruma şahitti. Dayanılmaz bir durumdu. Belli bir süre sonra uçaktakiler ile birlikte buna son verilmesini istedik. Aba altından sopa gösterilince Federal milletvekili olduğumu söyleyerek araya girdim”. Kır, polisin kötü muamelesinden dolayı araya girdiğini, bunun insanlık görevi olduğunu söyledi. Yaptıklarından pişman olmadığını, uygulanan insanlık dışı muameleye müdahale ettiğini söyleyen Kır ‘aynı durum bir kez daha yaşansa yine müdahale ederim’ diye konuştu


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler