Belediye günah diye içki ruhsatı vermiyor

Yozgat ve Bolu ’dan sonra şimdi de Kocaeli Tramvay güzergâhındaki barları yıkılan işletme sahipleri yeni yer için belediyeden aldıkları yanıtla bir kez daha yıkıldı.

Belediye günah diye içki ruhsatı vermiyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 08.10.2016 - 18:31

Kocaeli’nin İzmit ilçesindeki tramvay projesi kapsamında, güzergâh üzerindeki bazı mekânlar istimlak edildi. Kamulaştırılan yerlerin büyük bölümü ise ilçedeki barlar sokağındaki içkili mekânlar oldu. Barları yıkılan işletmeciler mağdur. Belediyenin, ‘günah işlemiş oluruz’ diyerek yeni yer ve ruhsat vermediği öne sürüldü. Mağduriyetin giderilmesi için çabalayan CHP’li meclis üyelerine de ‘alkoliklerin peşinden koşuyorsunuz’ denildiği iddia edildi. İzmit Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyesi İbrahim Güçlü, “İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, mekânları yıkılan esnafa, yeni bir mekân açmaları için ruhsat vermiyor. Çünkü korkuyor. Siyasi istikrarına engel olur diye düşünüyor” dedi.


‘Sözü verdiler oyaladılar’

Yozgat ve Bolu’dan sonra içkili mekânlara bir darbe de Kocaeli’nden geldi. Kocaeli’deki barlar sokağı esnafı Timuçin Sayıner, “İçkili mekânları OHAL bahanesiyle kapatıyorlar. Bizim mekânlarımız ise aylar öncesinde tramvay projesi bahane ederek kapatıldı” diye konuştu. Sayıner, yaşanan süreci gazetemize anlattı: “Mekânlarımızın olduğu yerden tramvay hattının geçeceğini söylediler. Mimarlar Odası ve sivil toplum örgütleri, buranın tramvay için iyi bir güzergâh olmadığını söyleseler de belediye ısrar etti. Mekânlarımızın yıkılacağını öğrenince hemen yetkililerle görüştük. Toplantı yaptık. ‘Biz sizi düşünmedik’ dediler. Gergin olduğumuzu görünce, bizi Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Tahir Büyükakın ile görüştürdüler. Büyükakın, ‘Size bir yer gösteriyoruz. 66 dönümlük, denize sıfır. Buraya geçeceksiniz’ dedi. Biz de projeler çizdirdik. Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kıyı Kenar Kanunu’na aykırı olduğunu söyleyerek, ‘ben bunu kabul edemem’ dedi. Başkan Karaosmanoğlu’nun basına, ‘Yemişim Kıyı Kenar Kanunu’nu’ dediği biliniyor. Belediye binası Kıyı Kenar Kanunu’na takılı değil mi? Bizim derdimiz ekmek derdi.”

Sadece barlar yıkıldı’

Mekânı kapatılan Serkan Güyük ise kendilerine yapılan bilgilendirmede yetkililerin, ‘Şimdiye dek ruhsat verilmiş olabilir ama biz şimdiden sonra verirsek günah işleriz” dediklerini öne sürdü. “Tramvayın oradan geçmesinin mantığı yok. Proje kapsamında sadece bizim mekânlarımız yıkıldı” diyen Güyük şöyle devam etti: “Maddi olarak çok büyük bir zarar yaşadık. Sadece bir kez bizimle toplantı yaptılar. Mekân buluyoruz. Tüm masraflarını yapmaya razıyız ama belediye ruhsat müdürü, ‘siyasi olarak ruhsat veremeyiz’ diyor.Şimdi biz ne iş yapacapğız?

 

'Üst baskılar nedeniyle'

CHP’li Meclis üyesi İbrahim Güçlü mekânı yıkılan esnafa ilk önce, ‘camiye, okula yakın olmayan bir yer bulun ruhsat verelim’ denildiğini belirtti. Güçlü, “Esnaf uygun yer bulunca ise ‘ruhsat veremeyiz’ deniliyor. AKP’den görüştüğüm yetkililer, ‘üst baskılar nedeniyle ruhsat veremeyeceklerini’ söylüyorlar. Korkuyorlar” ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler