'Benim söylediklerim ne ise o baki'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmi ziyarette bulunmak için Bosna-Hersek'e gitti.

Yayınlanma: 02.09.2010 - 08:56
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk Hava Yolları'ndan (THY) kiralanan özel uçakla 10.55'te Bosna Hersek'e hareket etti.

Cumhurbaşkanı Gül'ü, İstanbul Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nden Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve diğer ilgililer askeri törenle uğurladı. Gül'le birlikte eşi Hayrünnisa Gül ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, akademisyenler, gazeteciler ve 69 iş adamı da Bosna-Hersek'e gitti.

Hareketinden önce Devlet Konukevi'nde basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Gül, yaptığı açıklamanın ardından bir gazetecinin, Cumhurbaşkanı'nın görev süresine ilişkin tartışmalar konusundaki sorusunu yanıtladı. Söz konusu gazetecinin, Cumhurbaşkanı'nın görev süresine ilişkin düğümün bir türlü çözülemediği ve bu konuda TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ile Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcı Bülent Arınç'ın yaptığı açıklamaları hatırlatarak, son açıklamalar çerçevesinde Cumhurbaşkanı'nın görev süresi konusundaki görüşlerini sorması üzerine Gül, ''Son açıklamalar yeni bir şey değil. Doğrusu benim söylediklerim ne ise o baki. Yeni bir şey eklemek istemiyorum'' yanıtını verdi.

Gül, Türkiye ile arasında köklü, tarihi, kültürel ve insani bağlar bulunan Bosna-Hersek'e gideceklerini belirtti. Ziyaretinin Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyinin 3 üyesinin 3-4 Eylül 2008 tarihlerinde Türkiye'ye yaptıkları toplu ziyaretin iadesi maksadını taşıdığını ifade eden Gül, ziyareti sırasında Cumhurbaşkanlığı Konseyi mensupları ve diğer üst düzey yetkililerle görüşmeler yapacağını söyledi. Gül, Bosna-Hersek Yüksek Temsilcisi'ni kabul edip bilgi alacağını da kaydederek, ''Ayrıca Bosna-Hersek Parlamentosuna hitap edeceğim. Türkiye'nin Bosna-Hersek'teki mümtaz konumunun bir sonucu olarak yabancı devlet başkanlarına nadiren tanınan bir ayrıcalık çerçevesinde Dinlerarası Konsey üyelerini topluca kabul edeceğim'' dedi. Ziyareti sırasında 2 ülke arasındaki ilişkilerin tüm boyutlarıyla ele alınacağını belirten Gül, bölgesel ve uluslararası gelişmeler konusunda görüş alışverişinde bulunacaklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, şöyle devam etti: ''Yaşanan muazzam acıların hafızalarda tazeliğini koruduğu Bosna-Hersek'te 3 Ekim genel seçimlerinin hemen öncesinde gerçekleştireceğim temaslarda tüm kesimleri karşılıklı anlayış ve işbirliği içerisinde hareket etmeye teşvik edeceğim. Ülkemizin bu doğrultuda her türlü desteği vermeyi sürdüreceğini bir kez daha vurgulayacağım. Bosna-Hersek'in Avrupa ve Avrupa-Atlantik kurumlarıyla entegrasyonu için gereken adımların toplumun bütün kesimlerince el ele verilerek atılmasının, bölgesel barış, istikrar, huzur ve refaha da katkı sağlayacağının altını bir kez daha çizeceğim.''

 

Türkiye-Bosna-Hersek İş Formu Toplantısı

Abdullah Gül, ziyaret sırasında Saraybosna'da düzenlenecek olan Türkiye - Bosna-Hersek İş Formu Toplantısı'nın 2 ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin daha ileriye götürülmesi yolunda önemli bir adım teşkil edeceğini söyledi. Bu toplantıya Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Haris Silayciç ile birlikte katılacaklarını belirten Gül, Türk firmalarının Bosna-Hersek'te cam, kağıt ve ambalaj gibi sektörlerde geniş kapsamlı yatırımlara imza attığını, ticaret hacminin 600 milyon dolara ulaştığını kaydetti.

Ziraat Bankasının 20'nin üzerinde şubeyle Bosna-Hersek'te faaliyet gösterdiğini, THY'nin de tarihinde ilk defa Bosna-Hersek Havayolları ile uzun vadeli bir iş birliği süreci başlattığını dile getiren Gül, ''Ziyaretimin Türkiye ile Bosna-Hersek ikili iktisadi, ticari ve yatırım ilişkilerine yeni bir hareketlilik getirmesini ümit ediyorum'' dedi.

Abdullah Gül, ziyareti sırasında Bosna-Hersek'te genç nesillerin uyum, kardeşlik ve birlikte yaşama kültürleriyle yetişmeleri için önemli çalışmalar yürüten 2 Türk üniversitesini de ziyaret edeceğini söyledi. Saraybosna temaslarının ardından incelemelerde bulunmak üzere Mostar şehrine geçeceğini belirten Gül, ''Ziyaretimin, ülkelerimiz arasındaki derin tarihi, kültürel ve insani bağlardan güç alan ilişkilerimizi daha da perçinleyeceğine inanıyorum'' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindeki heyet, daha sonra THY'den kiralanan ve üzerinde A Milli Basketbol Takımının oyuncularının fotoğrafları bulunan uçakla Bosna-Hersek'e hareket etti. Gül, bugün resmi karşılama töreninin ardından Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Haris Silayciç ile bir araya gelecek. Ardından Anadolu Ajansı (AA) ile Bosna-Hersek Federasyonu Haber Ajansı (FENA) arasındaki iş birliği ve diğer konulara ilişkin bazı anlaşmaların imzalanmasının ardından ortak basın toplantısı düzenlenecek. İş Konseyi toplantısına da katılacak olan Gül, ''AA Ödüllü Fotoğrafları Sergisi''nin açılışını da yapacak.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler