Bergama'nın faturası ağır oldu

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, (AİHM) Bergama'da siyanür kullanarak altın madeni aranması nedeniyle Danıştay'ın kararını uygulamayan Türkiye'yi, 1 milyon 817 bin 761 TL tazminat ödemeye mahkum etti.

Bergama'nın faturası ağır oldu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 16.10.2010 - 07:31

Türkiye'nin, Danıştay kararını uygulamaması nedeniyle ödediği ceza CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk'ün soru önergesine Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in verdiği yanıt ile ortaya çıktı.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AİHM'in, Bergama Ovacık Altın Madeni'nin, faaliyetlerinin durdurulmasına yönelik yerel mahkeme kararlarına rağmen işletilmeye devam edilmesine ilişkin olarak, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin, adil yargılanma hakkını düzenleyen 6/1. maddesinin ve özel hayatın ve aile hayatının korunmasını düzenleyen 8. maddesinin ihlal edildiği gerekçesiyle hükümet aleyhine 3 ayrı ihlal kararı verildiğini bildirdi.


Türkiye aleyhine 3 başvuru yapıldı

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Bergama ilçesi sınırları içinde siyanür kullanılarak altın madeni aranması nedeniyle, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne, Türkiye aleyhinde 3 başvurunun yapıldığını belirterek, şöyle dedi:

"Bu başvurular sonucunda, Danıştay kararının uygulanmaması bağlamında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin adil yargılanma hakkını düzenleyen 6/1. maddesinin ve siyanür yöntemiyle altın aranması çalışmaları bağlamında özel ve aile yaşamına saygı hakkını düzenleyen 8. maddesinin ihlaline karar verildiği, ihlal kararları neticesinde tazminat ve yargılama giderine hükmedildiği, ödemelerin her bir kararın kesinleşmesinden sonra 3 ay içinde Dışişleri Bakanlığı Merkez Saymanlık Müdürlüğü'nce, ödeme günü kurları üzerinden toplam 1 milyon 817 bin 761,01 TL olarak yapıldığı bildirilmiştir."


"Hükümet aleyhine 3 ayrı ihlal kararı verildi"

Adalet Bakanı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin, Bergama Ovacık Altın Madeni'nin, faaliyetlerinin durdurulmasına yönelik yerel mahkeme kararlarına rağmen işletilmeye devam edilmesine ilişkin olarak, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin, adil yargılanma hakkını düzenleyen 6/1. inci maddesinin ve özel hayatının korunmasını düzenleyen 8. maddesinin ihlal edildiği gerekçesiyle hükümet aleyhine 3 ayrı ihlal kararı verildiğini bildirdi.


"Sorumlu kamu personeli bulunmadı"

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AİHM kararları uyarınca yapılan ödemeleri takiben Adalet, İçişleri, Sağlık, Çevre ve Orman, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlıklarıyla yapılan yazışmalar neticesinde, Borçlar Kanunu 41 ve devamı maddeleri uyarınca, aleyhine dava açabilecek kusurlu ve sorumlu kamu personeli bulunmadığı bildirildiğinden, rücu konusunda herhangi bir işlem yapılmadığını ifade etti.

Adalet Bakanı, konuya ilişkin olarak Hazine aleyhinde, iç hukukta açılmış herhangi bir tazminat davasına kayıtlarda rastlanmadığını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler