Bir kelime bir cümle (06.09.2019)
Yazarımız Muzaffer Ayhan Kara, her hafta Cumhuriyet Ege'de önemli isimleri ağırlıyor, onlara on beş kelime verip her biri için bir cümle kurmalarını istiyor. Ayhan Kara'nın bu haftaki konuğu İzmir Köy-Koop Başkanı Neptün Soyer...
Tunç: İsmiyle müsamma, güçlü, erdemli bir insan; okur, dinler, izler, “ben” değil “biz” demeyi bilir, mütevazıdır; yol arkadaşım...
Duygu: Sanat duygularla, düşüncelerle tasarlanır ve renkte, seste anlam bulur; “Duygu”m benim balerin, hassas kızım, adı gibi o da.
Defne: Benim su perim, eros oku atmış bir kere, ona hayran olmamak mümkün değildir; dengedir, umuttur.
Seferihisar: Seferihisar’da doğmadım ama yaşamaya karar verdim, tercih ettim kök salmaya, seviyorum Seferihisarlı olmayı.
İzmir: Samimi şehir, sizi yalnız bırakmaz; girer kolunuza, oturur masanıza; iyi ki İzmir’de yaşıyorum.
İmbat: İzmir’in gevreği, kumrusu, çiğdemi, havası suyu başkadır; bir de imbatı vardır, sıcak yaz akşamlarında serinlersiniz tatlı imbat rüzgârıyla.
Körfez: Benim için liman demek, İzmir bir liman şehri; liman da sadece ticaret, denizyolu demek değildir, şehirlerin hatta ülkelerin can damarlarıdır; liman ne kadar gelişirse hem ekonomik hem de sosyal alanda o kadar gelişir şehirler.
Matematik: Yaşamın kendisi hayattır, okullarda önce günlük hayattaki matematiğin önemini öğretirsek havuz problemleri vız gelir.
Fotoğraf: İnsanın hobileri olmalı, sevdiği şeyleri yapmalı, kendine zaman ayırmalı; carpediemanı yaşar, fotoğraf da bir an.
Tarım: Tarım kadın demektir, kadın olmazsa tarım olmaz; kadının adı, kadının eli, kadının emeği var tarımda, artık sözümüz de var.
Lavanta: Seferihisar’ın Turgut köyü lavantanın moruyla, kokusuyla, yağıyla göçe dur dedi; TÜİK verilerine göre Turgut, lavanta sayesinde göç vermeyen bir köy.
Mandalina: Kurusu, lokumu ama en özeli mayıs ayında mis gibi; mandalina çiçek açar, kokusu...
Karakılçık: Bir avuç buğday tanesi Seferihisar’dan “kurda kuşa aşa” diyerek Türkiye’nin her yerine dağıldı;12 bin yıl önce de Göbeklitepe’de kadın evine bakıyor, tarım yapıyor, buğdayı ekmeğe dönüştürerek ailesini doyuruyordu.
Kooperatif: Maddi ve manevi güçleri birleştirmektir, bir zayıfla bir güçlünün birleşmesi değil tabii bahsettiğimiz; 1863’te şimdi 1. Karantina’da büstü olan Mithat Paşa memleket sandıklarını kurar; Türkiye kooperatif tarihinin teori ile pratiğinin uyumla ilerlediği dönem Atatürk’ün başlattığı, yasalarla belirlediği, eylemlerle ekonomik ve sosyal güçlenmemizi sağladığı Cumhuriyet dönemidir.
Köy-Koop: Mahmut Türkmenoğlu -tabii ki Allah rahmet eylesin- bir kadın ve erkek el ele vermiş ve “memleket için tarım” demiş; ben de onun izinde “İzmir’de birlik beraberlikle üretim, tarımda kooperatifçilik” diyorum.
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği