'Bireyler çırılçıplak bırakılıyor'

Türk Ceza Yasası'nda yasadışı dinlemeler ve soruşturmanın gizliliğini ihlal gibi birtakım suçlarda değişiklik öngören tasarıya basın örgütleri ve hukukçulardan itiraz geldi.

Yayınlanma: 19.03.2011 - 07:56
Abone Ol google-news

Ceza hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen, yasadışı dinlemelerin ifşa edildikten sonra haber verme sınırları aşılmaksızın yayınlammasının suç olmaktan çıkarılmasını eleştirerek, Düzenlemenin en ağır hükmü. Bu, kişi hak ve hürriyetlerini korumak değildir. İfşanın ifşasının mutlaka kaldırılması gerekir. Ona izin vermek bireyi çırılçıplak bırakmakla eşdeğerdirdedi.

Prof. Şen, tasarıya üç noktada itirazının olduğunu belirterek, haberleşmenin gizliliğini ihlal gibi suçları karşısında savcının mağduru çağırıp Şikâyetçi misin diye sormasının yanlış olduğunu söyledi. Şen, Ama kimse şikâyetçi olmuyor. Özel hayatı deşifre olacağı için değil, benimle uğraşırlardiye korkuyor. O yüzden bu suçların takibi ve soruşturulması şikâyete bağlı olmamalıdedi. Yasadışı dinlemelerin haber yapılması konusunda ceza sorumluluğunun daraltıldığını belirten Şen, Birisi hukuka aykırı olarak dinlendi, bunu da başka birisi internet sitesine verdi. Böylece ifşa edilmiş sayılacak. Artık sen bunu alıp haber bültenine, gazetene, kitabına koyabilirsin. Böyle bir şey uygun değilgörüşünü kaydetti. İnsanların özel hayatının deşifre edilmemesinin amaç olması gerektiğini vurgulayan Şen, İfşanın ifşasının mutlaka kaldırılması gerekir. Ona izin vermek bireyi çırılçıplak bırakmakla eşdeğerdir. Bir kişinin çıplak görüntüleri veya cinsel görüntüleri elde edildi. Birisi ifşa etti, diğeri de onu verebilecek mi? Buna açıklık getirilmesi gerekirdeğerlendirmesini yaptı. Türkiyede dinlemelerle ilgili iki sorun olduğunu belirten Şen, Birincisi hukuka aykırı dinlemeler. İkincisi de şeklen hukuka uygun ama özü hukuka aykırı dinlemeler. Bu tasarı iki sorunu da çözmezdiye konuştu.


Basın örgütleri: Tasarı geri çekilsin

 

Tasarının geri çekilmesini isteyen Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Ercan İpekçi Biz basın özgürlüğünü talep ederken bu mevcut uygulamanın da gerisine götürecek. Bir kişinin iki yıl boyunca dinlenmesini eleştirdiğiniz zaman haber sınırlarını aşmış mı olacaksınız yoksa sınırları içerisinde kalmış mı olacaksınız? Yani karman çorman yeni bir manzara ile kalacağız. Bu tür hukuk dışı olarak gördüğümüz izleme ve dinleme faaliyetleri bir anda legalleştiriliyor. Bu ancak totaliter devlet yönetimlerinin anlayışını yansıtıyordedi.

Tasarının basın örgütlerine sorulmadan gizli yürütülerek ortaya çıkarıldığını söylen Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay da Tasarıda haber sınırları konusunda hâkimlere inisiyatif verilmesi sakıncalıdır. Özellikle günümüzde hâkimler politik ve iktidar yanlısı olmuşturdedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler