Birleşmiş Milletler'den Gezi Parkı uyarısı
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, Gezi Parkı odaklı gelişmeler çerçevesinde, Türk hükümeti ve sivil toplumun, tansiyonun düşürülmesi için acilen harekete geçmesini istedi.
Navi Pillay, yazılı açıklamasında, Türk hükümetinin Gezi Parkı alanında çalışma yapılması için mahkeme kararının bekleneceği ve daha sonra konunun halk oylamasına götürüleceği yönünde geçen hafta yaptığı açıklamaların memnuniyetle karşılandığını belirtti.
Navi Pillay, Türk hükümetini ve sivil toplumu, bu kararı temel kabul ederek, tansiyonu düşürecek bir tarzda hareket etmeye çağırdı. Durumun hala açık bir biçimde çok hassas olduğuna işaret eden Pillay, yetkililerin göstericilere yapılan ilk muamelenin çok ağır olduğunu kabul etmesinin öneminin altını çizdi.
Pillay, gösterilerde binlerce kişinin yaralandığını veya göz yaşartıcı gaza maruz kaldığını kaydetti.
Amacın, hasarın ve yaralanmaların en aza indirilmesi, insan haklarını korumak ve insan haklarına saygı göstermek olması gerektiğine işaret eden Pillay, şunları söyledi::
"Polisin, barışçıl protestocu gruplara karşı, sağlığa ciddi zararlar verecek sonuçlar doğurabilecek şekilde aşırı güç kullandığı iddiaları dolayısıyla özellikle çok kaygı duyuyorum. Göz yaşartıcı gaz kutularının ve biber gazlarının insanlara çok yakın bir mesafeden atıldığı ve kapalı alanlarda kullanıldığı yönündeki bilgilerin ve plastik mermilerin yanlış biçimde kullanıldığı yönündeki iddiaların, bir an önce, etkin bir biçimde, güvenilir ve şeffaf bir şekilde soruşturulması ihtiyacı vardır."
Aşırı güç kullanımının cezalandırılması gerektiğini belirten Pillay, yetkililerden, barışçıl toplanma ve protestoları kolaylaştırmalarını ve korumalarını istedi.
Pillay, kendisinin de açık bir şekilde kınadığı, bazı kişiler tarafından zaman zaman gerçekleştirilen şiddete dayanan ve cezalandırılabilir eylemlerin, diğer protestocuların barışçıl toplanma haklarından yoksun bırakılması için kullanılmamasının sağlaması gerektiğini da kaydetti.
Önemli sayıda Twitter kullanıcısı ve avukatların suç teşkil eden eylemler dışındaki faaliyetlerden dolayı keyfi olarak gözaltına alındığı yönündeki bilgilerden kaygı duyduğunu da vurgulayan Pillay, gözaltına alınanlara kötü muamele yapıldığı yönündeki iddialardan da özellikle kaygılandığını dile getirdi. Pillay, "Bu iddialar acil olarak soruşturulmalı ve bu suçları işleyenler yargı önüne getirilmeli" dedi.
Pillay, "Bu tür temel sıkıntılar, ülkenin insan haklarına yaklaşımında var olan sistemsel problemleri çözmek için zemin hazırlaması açısından fırsatlara dönüşebilir" ifadesini kullandı.
Bunun için sivil toplumun geniş bir bölümünün uzun dönemli çözüm arayışının içinde yer alması gerektiğini de vurgulayan Pillay, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin Türkiye'deki insan haklarını geliştirme çabalarına destek olabileceğini kaydetti.
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği