Biyonik gözle ışığa kavuştular

Tavukkarası yüzünden görme yetisini kaybeden hastanın, biyonik göz ameliyatıyla görme yetisi arttı.

Biyonik gözle ışığa kavuştular
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.08.2015 - 06:42

Türkiye’de yaklaşık 20 bin kişide görülen ve halk arasında tavukkarası veya gece körlüğü olarak bilinen “Retinitis Pigmentosa” hastalığı nedeniyle 5 yıl önce görme yetisini kaybeden 46 yaşındaki Hatice insel, biyonik göz ile yeniden görmeye başladı. İnsel, 3 aylık eğitimin ardından görme yetisinin daha artacağını belirterek “Tekrar ışığa kavuşmak rüya gibi, yaşadığım mutluluğu tarif edemem” diyerek duygularını dile getirdi.

Oğlumun şapkası

Geçen ay Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen ve Dilek Ümran Öztürk’ü ışığa kavuşturan “Argus II - Biyonik Göz” ameliyatı şimdi de Hatice İnsel’e umut oldu. Etiler Dünyagöz Hastanesi’nde Prof. Dr. Ioannis Pallikaris’in önderliğinde; Op. Dr. A Nilüfer Köylüoğlu Ünal’ın proje koordinatörlüğü, Doç. Dr. Nur Acar ve Op. Dr. Fevzi Akkan’ın vitreoretinal cerrahi desteğiyle yapılan ameliyat ile şığa kavuşan Lefkoşa doğumlu Hatice İnsel, oldukça mutlu ve heyecanlı. 17 yaşında bir kızı ve 20 yaşında bir oğlu olan İnsel, tavukkarası hastası olduğunu ve görme yetisinin kızının doğumundan sonra daha da bozulduğunu belirterek “Son 5 yıldır görme yetim daha da bozulmuştu. Kıbrıs’tan İstanbul’a geldiğimizde eşim hastaneye kontrole gitmemizi istedi. Ben de ‘Her zaman aynı şeyler. Tavukkarasının çaresi yok’ dedim ve gelmeyi istemedim. Eşim, randevu aldı. Hastaneye geldik kontrollerden sonra biyonik göz takılabileceği ve ışığı görebileceğim söylendi. Başarılı bir operasyon geçirdim. Şu an çok mutluyum. Işığı algılayabiliyorum” dedi. Gözü açılınca oğlunun başındaki şapkayı fark ettiğini anlatan İnsel “Yaklaşık 3 aylık eğitimden sonra görme yetim daha da artacak ve günlük hayatım kolaylaşacak. Kendi ihtiyaçlarımı karşılayabileceğim ve kızıma daha çok yardımcı olacağım günleri sabırsızlıkla bekliyorum, gerçekten çok heyecanlıyım” diye konuştu.

Üçüncü bir göz

Geçen ay biyonik göz ameliyatı olan Dilek ümran Öztürk ise 20 yıldır tavuk karasıyla mücadele ettiğini belirterek, biyonik göz sayesinde artık yarı engelli sayıldığını söyledi. “Biyonik göz sayesinde artık hayata üçüncü bir gözle bakacağım” diyen Öztürk “İlk denemelerimiz, çok güzel geçti. Işığa kavuşmak, bizi çok mutlu etti. Karanlıktaki biri için ışığı bulmak, çok güzel bir duygu” dedi. Dünyagöz Hastaneler Grubu Medikal Direktörü Prof. Dr. Ioannis Pallikaris de kısa süre içinde ikinci ameliyatı başarılı şekilde yaptıkları için memnun olduklarını söyleyerek, hastalara ameliyat sonrasında, yeni hayatlarını algılayabilmeleri için eğitim verildiğini kaydetti. Göz doktoru Doç. Dr. Nur Acar ise biyonik gözün Türkiye’de şimdiye kadar iki hastaya takıldığını, bunun da Türk tıp tarihi ve oftalmolojide çok önemli olduğunu vurguladı.

Gözlük yardımıyla çalışıyor

Biyonik göz ameliyatı, tavukkarası olarak bilinen retinitis pigmentosa hastalığına bağlı sonradan görme engeli yaşayanlarda gölge ve ışık algılarını artırarak, görme ve algılama seviyesini yükseltiyor. Yaklaşık 4 saat süren ameliyatla hastanın gözünün içine ve yanına yerleştirilen “Argus II” retinal implantı iki parçadan oluşuyor. Biyonik göz, görüş alanındaki nesneleri algılamayı sağlayan elektronik bir gözlük vasıtasıyla çalışıyor. Gözlük üzerinde bir kamera bulunuyor ve implantı aktive etmesi için bir güç cihazına bağlı olarak işlev görüyor. Gözlüğün üzerindeki minyatür video kameradan alınan görüntüler, video işleme ünitesinde işlenerek, gözlüğün üzerindeki anten aracılığıyla, göze yerleştirilen retinal implanta kablosuz olarak gönderiliyor. İmplant, talimatları alıyor ve uyarımı bir elektrot dizisi üzerinden retinaya iletiyor. Hastalar, siyah beyaz görüyor, gölge ve ışık algıları artıyor.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler