BM Çevre Bakanları'nın toplantısı
BM çevre bakanları, cıva emisyonunun azaltılmasıyla ilgili bağlayıcı bir anlaşmanın müzakerelerine başlama konusunda anlaştı. Cıva insanların sinir sistemine, karaciğere zarar veren, hafıza kaybına yol açan bir element olarak biliniyor.
Kenya'nın başkenti Nairobi'de yapılan çevre bakanları toplantısında oy birliğiyle cıva emisyonunun azaltılmasıyla ilgili bağlayıcı bir anlaşmanın müzakerelerine başlama konusunda karar vardı.
Önceki yıllardan farklı olarak bu yıl ABD, Çin ve Hindistan gibi ülkelerin de bu konuda gönüllü olduğu kaydedilirken, çevreyle ilgili 75 sivil toplum kuruluşundan oluşan Cıva Sıfırlama Çalışma Grubunun eş koordinatörü Elena Lymberidi-Settimo, bu uzlaşmanın çok büyük bir adım olduğunu söyledi.
Anlaşmayla ilgili resmi görüşmelerin gelecek yıl başlamasının ve 2013'te sona ermesinin öngörüldüğü belirtildi.
Cıva geniş olarak kimyasal üretim ve az da olsa madencilikte kullanılıyor. İnsan sinir sistemine zarar verdiği, yüz yılı aşkın bir süredir bilinen bir ağır metal olan cıvanın, her yıl çevreye yayılan miktarının yaklaşık 6 bin ton olduğu bildiriliyor.
İnsan sağlığı üzerine diğer etkileri de karaciğere zarar vermesi, hafıza kaybı ve görme bozukluğu olarak sıralanan cıvanın, her yıl çevreye yayılan 2 bin tonuna, enerji santrallerinde ve evlerde yakılan kömürün neden olduğu kaydediliyor.
AB, cıva ihracatını 2011'de yürürlüğe girmek üzere yasakladı. ABD'de de 2013'te yürürlüğe girecek benzer bir yasak bulunuyor.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi
- 'Seküler müdür kalmadı'