BM Gezi’yi sordu
Polis şiddeti için etkin soruşturma yürütülmemesi üzerine İnsan Hakları Konseyi devreye girdi.
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nin, geçen yıl milyonlarca insanın katıldığı Gezi Parkı eylemlerinde yaşanan polis şiddeti konusunda devreye girdiği ortaya çıktı. Türkiye’den yapılan 8 şikayet üzerine inceleme başlatan İnsan Hakları Konseyi, Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Adalet Bakanlığı’na “Güvenlik güçlerince orantısız güç kullanımı, işkence ve kötü muamele yapıldığı iddialarına ilişkin soruşturmaların sonuçları nelerdir?” diye sordu. Konsey, Gezi eylemine katılan yurttaşlar hakkında açılan soruşturma ve davaların durumuna ilişkin de bilgi istedi.
31 Mayıs 2013’te Taksim Gezi Parkı’nda ağaçların kesilmesi üzerine başlayan ve tüm Türkiye’ye yayılarak hükümet karşıtı bir eyleme dönüşen olaylara ilişkin BM’den Türkiye’ye sürpriz bir yazı geldi. Gezi eylemlerinde Ali İsmail Korkmaz, Ethem Sarısülük, Mehmet Ayvalıtaş, Abdullah Cömert,İrfan Tuna, Ahmet Atakan ve Berkin Elvan’ın ölümüne, binlerce kişinin yaralanmasına yol açan polis şiddetine ilişkin BM’nin Şikayet Prosedürü Sekreteryası’na yapılan 8 ayrı şikayet üzerine İnsan Hakları Konseyi harekete geçti ve inceleme başlattı. İlk olarak şubat ayında Dışişleri Bakanlığı kanalıyla Türkiye’ye yazı gönderen Konsey, “Özellikle ölüm olayları nedeniyle olmak üzere, ülke genelinde Gezi Parkı olaylarına ilişkin açılan tüm soruşturmaların akıbetiyle ilgili bilgi verilmesini, açılan davaların iddianameleri ile mahkeme kararlarının da gönderilmesini” istedi. Dışişleri’nin dosyayı ilettiği Adalet Bakanlığı, bu kapsamda yanıtlar hazırladı ve Dışişleri Bakanlığı, 3 Nisan’da cevapları BM’ye iletti.
İkinci kez sordu
Türkiye’nin yanıtları eline ulaşan Konsey, geçen hafta soruşturmaların son durumuyla ilgili ek bilgi talep etti. Konsey’den gönderilen yazıda, “Gezi Parkı olayları sırasında güvenlik güçlerinin aşırı ve keyfi olarak güç kullandıkları, işkence ve kötü muamelede bulunduklarına ilişkin iddialar hakkında, halen devam ettiği belirtilen soruşturmaların sonuçları nelerdir?”, “Protestolara katılan veya düzenleyenler ile protestoları destekleyen şahıslar aleyhine herhangi bir cezai soruşturma yürütülmekte midir? Şayet böyle bir durum varsa, bunlar hangi şekilde sonuçlanmıştır?” sorularına yanıt verilmesi istendi. Adalet Bakanlığı, şimdi bu soruların yanıtlarını hazırlıyor.
Üyelik askıya alınabilir
Ankara’da bulunan Birleşmiş Milletler Enformasyon Merkezi’nin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, İnsan Hakları Konseyi, bütün üye devletlerden Konsey ile tam olarak işbirliği içinde olmalarını ve insan haklarının korunması ve geliştirilmesindeki çıtalarının yüksek olmasını bekliyor. Konsey, üye ülkelerdeki insan hakları uygulamalarını dönemsel olarak inceleyebiliyor. İnsan haklarını sistemli ya da kapsamlı biçimde ihlal eden üyeler hakkında Kurul’daki mevcut üyelerin 2/3 oyuyla üyelikleri askıya alınabiliniyor.
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği