BM'de "İklim Değişikliği Zirvesi"
BM Genel Kurulu'nda düzenlenen ''İklim Değişikliği Zirvesi'' düzenlendi. Zirve kapsamıda konuşma yapan Çin Devlet Başkanı karbondioksit salımını azaltma sözü verdi.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un ev sahipliğinde 64. dönem BM Genel Kurulu üst düzey toplantılarının başlamasından bir gün önce düzenlenen zirvede Türkiye'yi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan temsil ediyor.
Zirve, Kopenhag'da Aralık ayındaki toplantıda Kyoto anlaşmasının yerini alacak yeni iklim değişikliğiyle mücadele anlaşması üzerinde uzlaşı sağlanması yolunda önemli bir fırsat olarak değerlendiriliyor.
Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanı Ali Babacan ve Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, toplantı salonuna girişte BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun tarafından karşılandı.
ABD Başkanı Barack Obama da Erdoğan'ın ardından BM'ye geldi, Genel Sekreter Ban, Obama'ya ''Hoşgeldiniz, sizi burada ilk kez görmekten çok mutluyuz'' dedi.
Obama da aynı şekilde BM'ye gelmekten son derece memnun olduğunu belirtti.
Toplantıya ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da katıldı.
BM'de bugün başlayan toplantılar nedeniyle BM binasının çevresindeki sokaklar yaya ve araç trafiğine kapatıldı. BM binasına ancak yetkililerin ve BM çalışanlarının girişine izin veriliyor.
Çin'den karbondioksit sözü
Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, ülkesinin sera etkisi yaratan gazların atmosfere salımını önemli ölçüde azaltacaklarını bildirdi.
New York'taki BM İklim Değişikliği Zirvesi'nde konuşan Hu, ''Karbondioksit (CO2) salımını 2020'ye kadar 2005'tekine nazaran önemli ölçüde azaltacağız. İkinci olarak da yenilenebilir enerji ve nükleer enerjileri geliştireceğiz. Fosillerden elde edilmeyen enerjinin ülke tüketimindeki payını da 2020'ye kadar yüzde 15 civarında artıracağız'' dedi.
Çin, sera etkisi yaratan gazların atmosfere salımında ABD'nin de önüne geçmiş ve ilk sıraya yerleşmişti.
Bu iki ülkenin atmosfere karbondioksit salımı, bütün dünyanın salımının yüzde 40'ını oluşturuyor.
"İklim değişikliği tehdidi ciddi ve acil"
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM'de düzenlenen İklim Değişikliği Zirvesi'nin şimdiye dek dünya liderlerinin katıldığı en büyük iklim değişikliği toplantısı olduğunu söyledi.
Genel Sekreter Ban, BM Genel Kurulunda düzenlenen İklim Değişikliği Zirvesinde açılış konuşmasında, dünya liderlerinin BM'de toplantıya katılmasının iklim değişikliğinin ne derece ciddi bir tehdit olduğunu gösterdiğini belirtti.
Dünya liderlerine seslenerek ''Şimdi sizin harekete geçmenizin zamanı'' diyen Ban, Kyoto protokolünün yerine alacak yeni iklim değişikliğiyle mücadele anlaşmasının bu yılın sonunda Kopenhag'da yapılacak zirvede kabul edilebilmesi için devam eden müzakerelerin hızının artırılması gereğine işaret etti.
ABD Başkanı Barack Obama da BM Genel Kurulu'nda yaptığı ilk konuşmada ABD'nin iklim değişikliği konusunda hareket etmeye hazır olduğunu belirtti.
Obama, ''İklim değişikliği tehdidi ciddi, acil ve giderek büyüyor ve bu gidişi tersine döndürmek için zaman giderek azalıyor'' deyince Genel Kurul salonundan büyük bir alkış koptu.
ABD'nin yenilenebilir enerji kaynaklarını 3 yıl içinde iki katına çıkacağını belirten Obama, sera gazı salımında hedefin 2020 yılında, 1990'lardaki seviyeye dönmek olduğunu belirtti.
Dünyayı en çok kirleten ülkelere çağrı
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, dünyayı en çok kirleten ülkelere kasım ayı ortasında bir zirvede buluşma çağrısı yaptı.
New York'taki BM İklim Değişikliği zirvesinde konuşan Sarkozy, Kopenhag'da yapılacak küresel ısınma zirvesine 87 gün kaldığını, zamanın daraldığını belirtti ve ''Bu müzakerenin karmaşıklığı nedeniyle Kopenhag'dan önce bir zirve daha gerekli'' ifadesini kullandı.
ABD Başkanı Barack Obama tarafından açılan zirvedeki konuşmasında Sarkozy, sera etkisi yaratan gazların atmosfere salınmasının yüzde 80'inden sorumlu olan ülkelerin liderlerinin bir araya gelmesini, Kopenhag'da yapılacak zirvenin başarısını sağlama almak için önerdiğini vurguladı.
"Türkiye çevre sorunlarının çözümünde önemli bir role sahip"
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, 64. BM Genel Kurulu üst düzey toplantıları öncesinde düzenlenen İklim Değişikliği Zirvesi'ne katıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı temsilen BM'de Özel Sektör ve Sivil Toplum Forumu'na katılan Bağış, burada konuşma yaptı.
Bağış konuşmasında iklim değişikliğinin terör gibi ortak bir sorun olduğunu belirterek, şunları söyledi:
''Hepimiz güvencede olmadan, hiçbirimiz güvencede olamayız. İklim değişikliğinin yarattığı sorunların aşılmasında ve önlemler alınmasında külfet paylaşılmalı ve maliyet dağıtımında makul olunmalıdır. AB ile üyelik müzakereleri yürüten Türkiye, Kyoto Protokolü'nü kabul etmiş bir ülkedir. Üyelik müzakerelerinde çevre faslının açılması için 1500 sayfalık Strateji Belgesi geliştirdik. Türkiye, çevre sorunları ve iklim değişikliği bakımından da başta kıtamız Avrupa olmak üzere küresel çevre sorunlarının çözümünde önemli bir role sahiptir.''
Edinilen bilgiye göre, Egemen Bağış, BM'deki iklim değişikliği zirvesinde pek çok AB üyesi ülkenin başbakanları ve dışişleri bakanlarıyla ayaküstü görüşmeler yaptı. İklim değişikliği zirvesi toplantıları sırasında çok sayıda enerji firmasının üst düzey yöneticileriyle de bir araya gelen Bağış'ın, Türkiye'nin enerji güvenliği konusundaki katkıları ile öncü veya dahil olduğu enerji boru hatları hakkında bilgi verdiği belirtildi.
Bağış'ın BM toplantıları sırasında AB'li muhataplarıyla üyelik müzakere sürecinin ilerletilmesine yönelik çabalarını sürdürdüğü de bildirildi.
Japonya da söz verdi
Japonya'nın geçen hafta göreve başlayan Başbakanı Yukio Hatoyama, ülkesinin sera etkisi yaratan fazların atmosfere salımında azaltma yapacağı taahhütünü yineledi.
New York'taki BM İklim Değişikliği toplantısında konuşan Başbakan Hatoyama, orta vadede Japonya'nın 2020 yılına kadar kadar gaz salımını 1990'daki seviyeye göre yüzde 25 oranında azaltacağını söyledi ve bu hedef ulaşmak için bütün yollara başvuracağı sözünü verdi.
Hatoyama'nın bu taahhütünün, kendisinden önceki hükümetinkinden net biçimde daha büyük bir taahhüt olduğu belirtiliyor. Önceki hükümet yüzde 8'lik bir azalma öngörüyordu.
ABD'den yeşil enerji için 1 milyar dolar
ABD Hazine Bakanlığı, şubat ayından bu yana yeşil enerji projelerine 1 milyar dolar harcadığını açıkladı.
New York'ta BM İklim Değişikliği zirvesi yapıldığı sırada Bakanlıktan yapılan açıklamada, rüzgar enerjisi, güneş enerjisi ve hidroelektrik projeleri için kredi alan ya da fon kullanan 25 şirketin listesi yer aldı.
Yeşil enerjiye canlılık verilmesine yönelik plan, ABD'nin enerji bağımsızlığını arttırmak için ulusal tüketimde yenilenebilir enerjinin payının yükseltilmesini öngörüyor.
Enerji Bakanlığı verilerine göre, sırasıyla petrol (yüzde 39,8), doğalgaz (yüzde 23,6), kömür (yüzde 22,8) ABD'de tüketilen enerjinin yüzde 86'dan fazlasını karşılıyor.
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği