Brezilya 'Diplomatik çözüm' istiyor

Brezilya, İran'ın nükleer enerji faaliyetleriyle ilgili sorunun diplomatik yollarla çözülmesinde pozitif rol almak istediğini bildirdi.

Yayınlanma: 27.04.2010 - 15:59
Abone Ol google-news

Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim, Tahran'da Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki ile düzenlediği ortak basın toplantısında, ''barışçı amaçlı nükleer enerji elde etmenin her ülkenin hakkı olduğunu ve bu konuda İran'ı desteklediklerini'' söyledi.

Amorim, ''İran'ın nükleer enerji programıyla ilgili anlaşmazlığın giderilmesinde olumlu rol oynamak istiyoruz'' diye konuştu. İran ile Batı arasında soruna neden olan nükleer enerji programına uygun çözüm bulmak için çalıştıklarını kaydeden Amorim, ''Brezilya, sorunun halledilmesinde tek yol olan diyaloğu destekliyor ve bu konuda diplomatik girişimlerine devam edecek'' ifadesini kullandı. Brezilyalı Bakan, ''Nükleer enerji programından dolayı İran'ın izole edilmesine yönelik uluslararası konsensüsün söz konusu olmadığını da'' bildirdi.

Amorim, ülkesinin İran ile ilişkileri ve Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silvia'nın mayıs ayında Tahran'a yapacağı ziyaret konusunda dış baskının olamayacağını, bu gibi konularda kendi ilkeleri doğrultusunda karar verdiklerini söyledi.

BM Güvenlik Konseyinin geçici üyesi olan Brezilya ve Türkiye, nükleer enerji faaliyetlerinden dolayı İran'a yeni yaptırımlar uygulanmasına karşı çıkıyor ve sorunun diplomatik yollardan çözülmesini savunuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler