''Bu Anayasa paketi hiçbir şeyi çözmüyor"

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, ''Bu Anayasa paketi hiçbir şeyi çözmüyor. 'Çözüyor' deyin, destek verelim. Bu sadece toplumun gündemini değiştirmektir'' dedi.

Yayınlanma: 25.03.2010 - 18:37
Abone Ol google-news

Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi ve CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin'le İkitelli esnafını bir çatı altında toplayan ESKOOP'u ziyaret etti.

ESKOOP Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Akgün, Kılıçdaroğlu'na sanayicilerin sorunlarını anlatarak, ekonomik kriz nedeniyle KOBİ'lerin zor günler yaşadığını söyledi. KOBİ'lerin finansman bulmakta zorluk çektiğini vurgulayan Akgün, kendi öz sermayeleriyle ayakta durmaya çalıştıklarını ve bu şekilde daha ne kadar ayakta kalacaklarını bilemediklerini kaydetti.

Akgün, finansman mevzuatı konusunda düzenlemelerin yapılması ve teşviklerle KOBİ'lerin önünün açılması gerektiğine işaret ederek, ''KOBİ'ler çok ağır vergi yükü altında. Türkiye'nin çok acil bir vergi düzenlemesine ihtiyacı var. Buna paralel olarak enerji fiyatları düşürülmelidir. Bu düzenlemeler yapılırsa ancak KOBİ'ler uluslararası piyasalarla yarışabilir'' diye konuştu.

Türkiye'nin adeta kaçak işçi cennetine dönüştüğünü öne süren Akgün, ''Sanayicinin morali bozuk. 'KOBİ sanayicisi açılımı' istiyoruz. Ülkenin kalkınması için çırpınan sanayicilerin önünün açılması gerekir. KOBİ'lerin kredi almalarıyla ilgili kolaylık sağlanmalıdır'' dedi.


KOBİ'lere destek

CHP Grup Başkanvekili Kılıçdaroğlu da Türkiye'nin mevcut sorunlarının yıllardır devam ettiğini, mevcut idarenin de bu sorunları çözemediğini savunarak, sorunların çözülmesi için bu iradeyi gösterecek bir iktidara ihtiyaç olduğunu söyledi.

Kılıçdaroğlu, üretim yapamayan bir ülke tablosu olduğunu iddia ederek, ''(Büyüme var) deniliyor ama istihdam yaratılamıyor. Üretmeyen bir ekonomi var. Üretim olabilmesi için sanayinin bilişimle ortak çalışması gerekir'' dedi.

Türkiye'de işsizlik ve yoksulluk olduğunu, bu nedenle üretim yapılması gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, bir ekonominin ayakta durabilmesi için üretmek zorunda olduğunu, o zaman yüksek vergi primlerinin de düşürülebileceğini anlattı. Türkiye'de kayıtsız çalışan insanların yoğunluğuna dikkati çeken Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Belki bunun yükünü kayıt içi çalışana ve millete ödetiyorsunuz. Bu nereye kadar devam edecek? Vergi ekonomiyi canlandırmak için alınır, sanayici öldürmek için değil. Prim ödemeyen kurumların başında belediyeler, özellikle iktidar belediyeleri geliyor. KOBİ'lerin canlanması için Halk Bankası yeniden KOBİ bankası olmalıdır.''

''KOBİ açılımı istiyoruz'' şeklinde istekte bulunan Akgün'e de cevap veren Kılıçdaroğlu, ''Açılım lafı etmeyin, yoksa yolda kalırsınız. Açılım bir dipsiz kuyu'' dedi. KOBİ'lere nitelikli eleman yetiştirmek için meslek okullarına ihtiyaç duyulduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, bu konunun parti politikalarında bulunduğunu, sanayicinin istediği elemanı bu okullardan seçebileceğini söyledi.


''Önceliğimiz Anayasa değil"

Anayasa değişikliğinin son günlerde gündemi belirleyen en önemli madde olduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, ''Türkiye'nin gündemi işsizlik ve yoksulluktur. Bunun çözümü Anayasa değişikliği paketinde var mı? Bu Anayasa paketi hiçbir şeyi çözmüyor. 'Çözüyor' deyin, destek verelim. Bu, sadece toplumun gündemini değiştirmektir. Hakimle savcıyla kavga eden bir hükümet istiyor musunuz?'' diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, sanayicinin bir ülkenin üreticisi olduğunu ifade ederek, sanayicinin önü açılırsa ülkenin kalkınacağını, işsizlik ve istihdam sorunlarının çözüleceğini belirtti.
Ülkede öğrenci yurdu sorununun 87 yıldır çözülemediğini, iktidara geldiklerinde iki yıl içinde bu sorunu halledeceklerini belirten Kılıçdaroğlu, dokunulmazlığı kaldıracaklarını, 'Siyasi Ahlak Yasası' çıkaracaklarını, ''yoksulluğu siyasi sömürü haline getiren erzak dağıtma işine son vereceklerini'' kaydetti.

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak da Türkiye'nin 8 yıldır iyi yönetilmediğini öne sürerek, mevcut kur sisteminin sanayiciye yaramadığını, dış pazarla rekabette zorlanıldığını söyledi. Türkiye'nin büyüme paradigmalarının değiştirilmesi gerektiğini savunan Öztrak, ''Dünyadan daha mı akıllıyız? Onlar kendi paralarının bu kadar değerlenmesini istemiyor'' dedi.

Öztrak, KOBİ'lere kredi kullanma konusunda kolaylık sağlanması gerektiğine dikkati çekerek, KOBİ'ler kaybedilirse yerinin doldurulamayacağını söyledi.

CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi ise vergi mevzuatındaki sorunları ve sanayiciyi zor durumda bırakan maddeleri dört yıllık bir dönemde uluslararası seviyeye getirerek düzenleyeceklerini ifade ederek, Türkiye'de prim oranlarının yüksek olmasına rağmen prim hasılatından elde edilen gelirin dünya ortalamasının çok altında kaldığını savundu.

Çebi, Türkiye'nin en büyük sorununun kayıt dışılık olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Biz kayıt dışılığı azaltma yönünde bir program yapacağız. Kayıt dışı, vergi gelirinde de önemli bir düşüşe yol açıyor ve mevcut işletmelerin de büyümesine engel oluyor. Esas olan ekonomik büyüme ve istihdamdır. Aynı zamanda dolaylı vergileri de aşağı indireceğiz. Emlak vergisiyle ilgili olarak belediyelerin aldığı yüksek oranları da aşağı çekeceğiz.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler