"Bu bir mesaj çağrısı, samimi değil"

CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın yeni anayasaya yönelik uzlaşma komisyonuyla ilgili açıklamalarına ilişkin, "Bu bir yerlere mesaj verme çağrısıdır, samimi bir çağrı değildir. Eğer AKP gerçekten böyle bir niyeti taşıyorsa, Başbakan, muhalefet partilerin liderlerini ziyaret ederek onlarla paylaşabilir" dedi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 23.07.2011 - 08:03

CHP Grup Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, Başbakan Yardımcısı Bozdağ'ın, Uzlaşma Komisyonu konusundaki sözlerini, "Sayın Bozdağ'ın bu açıklaması aceleyle yapılmış, mantıki bir temele oturmayan, bir telaşın ifadesi olan bir açıklama olarak görüyorum" dedi.

Yeni bir anayasa çalışması çağrısının Meclis Başkanı tarafından yapılması gerektiğine işaret eden Hamzaçebi, şöyle dedi:

"Sayın Meclis Başkanı göreve başladıktan sonra parlamentonun önündeki önemli görevlerden birisinin bu olduğunu, yani yeni bir anayasa olduğunu ifade etmiştir. Sayın Meclis Başkanı henüz böyle bir çağrıyı yapmış değildir."

TBMM'nin tatile girmesinden bir hafta sonra böyle bir çağrının yapıldığını ifade eden Hamzaçebi, şöyle dedi:

"Bu bir yerlere mesaj verme çağrısıdır. Bu samimi bir çağrı değildir, bir yerlere 'biz anayasa için sorunları çözmek için çalışmaya başladık' mesajını içeren bir çağrıdır. Eğer AKP gerçekten böyle bir niyeti taşıyorsa, bu niyeti bizzat Sayın Başbakan ifade edebilir, Sayın Başbakan böyle bir niyeti olduğunu muhalefet partilerin liderlerini ziyaret ederek onlarla paylaşabilir. Böyle bir niyeti Sayın Başbakan ortaya koymuş değildir, Sayın Bozdağ'ın bu açıklamasını ben hükümeti bağlayan, AKP Grubu'nu bağlayan bir açıklama olarak değerlendirmekte zorlanıyorum."
 

"Samimiyetsiz bir açıklama"

BDP'ye mensup milletvekillerinin henüz TBMM'de yemin etmediğini hatırlatan Hamzaçebi, "Toplum sözleşmesi tanımına uygun anayasa ortaya koymak için Meclis'te bulunan bütün siyasi partilerin bu çalışmaya katılıyor olması gerekir. Bizim arzumuz TBMM'de grubu bulunan, seçilmiş bulunan bütün siyasi partilerin ortak iradesini yansıtan bir anayasanın yapılmasıdır" dedi.

Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin böyle bir çalışma içerisinde yer alması gerektiğine dikkat çeken Hamzaçebi, "Meclis'te grubu olmayan toplum kesimlerinin görüşlerinin de böyle bir çalışmaya yansıması gerekir. Ancak Sayın Bozdağ'ın açıklaması böyle bir arka plandan böyle bir mantıksal temelden yoksundur, sadece günü kurtarmaya yönelik, samimiyetsiz bir açıklamadır, bir yerlere mesaj vermeyi amaçlayan, 'biraz daha bekleyin' şeklindeki bir mesajı içeren açıklamadır" dedi.

 

"AKP samimiyse Başbakan bu niyetini siyasi parti liderleriyle paylaşabilir"

AKP'nin bu konuda gerçekten samimiyse Başbakan'ın bu niyetini siyasi partilerin liderleriyle paylaşabileceğine işaret eden Hamzaçebi, "Sayın Başbakan böyle bir düşünceyi ifade ederken bu çerçevede terör, AB, Kıbrıs gibi konularda muhalefet partilerini de bilgilendirirse yararlı olur diye düşünüyorum" dedi.

Hamzaçebi, kurulacak Uzlaşma Komisyonu konusunda CHP'nin tavrının ne olacağı konusunda ise, "Başbakan'ın bir açıklama yapıp durumu netliğe kavuşturması gerekiyor" demekle yetindi.
 

Meclis televizyonu

Meclis Televizyonu'nun yayınlarına getirilen yeni düzenlemeye de tepki gösteren Hamzaçebi, "CHP olarak böyle bir düzenlemeyi doğru bulmuyoruz. Muhalefet partilerin sesini kısmaya yönelik olarak Meclis TV yayınlarına getirilecek kısıtlamayı kesinlikle kabul etmiyoruz. Bu basit konuda dahi uzlaşmayı bir kenara atan ve muhalefetin sesini kısmak isteyen anlayışın anayasa gibi son derece önemli bir konuda muhalefet partileriyle bir uzlaşma arayacağını düşünmek mümkün değildir" dedi.

 

"Muhalefet partilerin sesini kesmeye yönelik bir işlemdir"

Meclis TV yayını ile ilgili Meclis Başkanı ile görüştüğünü hatırlatan Hamzaçebi, şöyle dedi:

"Meclis Başkanı, konuyu incelediğini, diğer ülke uygulamalarına baktığını, bu çalışma sonucuna göre durumu siyasi partilerle paylaşacağını ifade etmişti. Biz Sayın Meclis Başkanı'nın bu yöndeki çalışmasının sonuçlanmasını bekliyoruz."

Meclis Başkanı'nın 11 Temmuz tarihinde Meclis TV yayınlarının kısıtlanması konusunda Genel Sekreterlikçe kendisine sunulan onaya uygun görüş verdiğinin anlaşıldığını belirten Hamzaçebi, şöyle dedi:

"Buna göre TRT Genel Müdürlüğü 24 Haziran 2011 tarihinde TBMM Başkanı'na yazı yazarak Meclis TV yayınlarının sınırlandırılması konusundaki görüşünü ortaya koymuş ve bu yönde işlem yapacağını bildirmiştir. TRT Genel Müdürü doğrudan yapacağı uygulamayı TBMM'ye tebliğ etmiştir. TBMM'de bu yazı üzerine bunu bir onaya bağlayarak TRT'nin uygulamasını Meclis içi işlem olarak kesinleştirmiştir. Eğer Meclis Başkanı'nın onayına göre sistem işleyecek olursa siyasi partilerin grup toplantıları Meclis TV'den yayınlanmayacak Genel Kurul çalışmaları saat 19.00'dan sonra yayınlanmayacaktır. Muhalefet partilerin sesini kesmeye yönelik bir işlemdir."

"Meclis Başkanı gözden geçirmeli"

Meclis Başkanı'ndan bu işlemini gözden geçirmesini, düzeltmesini ve anılan onayı iptal etmesini beklediklerini belirten Hamzaçebi, "Sayın Meclis Başkanı'nın demokrasi dışı bir tavra prim vereceğini, destek vereceğini düşünmek istemiyorum" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler