"Bu nasıl iyi niyet?"

KKTC'nin Washington Temsilcisi Hilmi Akil, Rum asıllı bir Amerikalı avukatın Kuzey Kıbrıs'taki mülkiyetlere ilişkin Türkiye ve KKTC aleyhine Washington'da açtığı davanın reddedilmesini beklediklerini belirterek, "Kıbrıs'ta iki toplum liderinin müzakerelerde mülkiyet konusunu ele alacağı hafta böyle bir dava açılıyor, bu nasıl bir iyi niyet?" dedi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 03.12.2009 - 08:53

KKTC'nin Washington Temsilcisi Hilmi Akil, davanın çok yeni olduğunu ve tarafların avukatlarının dahi henüz atanmadığını bildirdi.

ABD'de daha önce de Türkiye aleyhine Rumların KKTC'deki eski malları hakkında dava açıldığını hatırlatan Akil, mahkemenin ABD'nin başka bir egemen devletin işlerine karışmayacağı ve konunun ABD'yi ilgilendirmediği gerekçesiyle davayı görüşmeye bile almadığını anımsattı.

Akil, Rum tarafının bu kez ABD'nin "egemen devlet" olarak görmediği KKTC'yi de işin içine alarak mahkemeye gittiğini, ancak bu dava için de önceki davaya benzer sürecin gelişmesini beklediklerini kaydetti. Hilmi Akil, "Aslında geçen emsalden farkı yok. Resmen tanınmıyor olsak bile bir devlet olduğumuz ortada. Emsalin aksi bir karar alınması doğru olmaz" dedi.

Konunun asıl olarak Rum tarafının niyetlerini gösterdiğini ifade eden Akil, "Kıbrıs'ta iki toplum liderinin müzakerelerde mülkiyet konusunu ele alacağı hafta böyle bir dava açılıyor, bu nasıl bir iyi niyet? Taraflardan biri masada görünürken diğer taraf sizi mahkum etmeye çalışıyor" diye konuştu.

 

Dava

Rum asıllı Amerikalı avukat Athan Tsimpedes, geçen günlerde Türkiye ve KKTC aleyhine 3 Rum adına, 400 milyar dolarlık, "class action" türü dava açmıştı.

Rum tarafı, davayı, Türkiye'nin ABD'den aldığı silahları 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nda kullandığı iddiasıyla Türkiye-ABD arasındaki ticari ilişkilere ve bir önceki davadan farklı olarak, ABD'nin KKTC'yi "egemen devlet" olarak tanımamasına bağlamaya çalışıyor.
"Class action" davalarında, bir grup, kolektif olarak bir konuyu mahkemeye taşıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon