Bulgaristan şap hastalığıyla boğuşuyor
Kırklareli Valisi Ali Haydar Öner, Bulgaristan'da görülen şap hastalığıyla ilgili olarak, ''Biz şaptan arınmış kimliğimizi korumak adına çok dikkatli ve duyarlı davranıyoruz'' dedi.
Vali Öner, Bulgaristan tarafında yakın tarihte şap hastalığı görüldüğünü, bu konuda sınır komisyonlarının gerekli çalışmaları yaptıklarını bildirdi. Kırklareli'nin Demirköy ilçesine bağlı İğneada beldesinin Bulgaristan'a sınır olan Beğendik köyünden, 21 mandanın Bulgaristan'a geçtiğini ifade eden Öner, şöyle dedi:
''Bulgaristan makamları bize ait olan mandaları vermek istediler, ancak şaptan arınmış bölge olduğumuz için bu hayvanlarımızı kabul etmedik. Daha sonra bize bunların bedelinin ödeneceği bilgisi intikal etti. Trakya şaptan arınmış bölge olduğu için hayvancılık bakımından çok özel bir önem taşıyor. Biz şaptan arınmış kimliğimizi korumak adına çok dikkatli ve duyarlı davranıyoruz. Çiftçiler, üreticilerimiz de aynı dikkati ve duyarlılığı gösteriyorlar.
Artık her ülke şap ile ilgili kendi açısından uygun gördüğü önlemleri alabilir. Bulgaristan makamlarının alacakları önlemlerin türü ne, maliyeti ne, bizim karışmamız söz konusu değil, uygun olmaz. Biz kendi açımızdan değerlendirmek durumundayız. Bulgaristan ayrı bir otoritedir, özgür ve bağımsız bir ülkedir. Her türlü iş birliğine, yakın komşuluk ilişkilerini sürdürüyoruz. Türkiye Cumhuriyeti adına sınır ili olarak gerekli dikkati gösteriyoruz.''
''Hayvanlarımız hastalıktan değil, açlıktan ölecekler"
Beğendik köyü sakinleri, şap hastalığı nedeniyle hayvanlarını yaklaşık 20 gündür ağıldan dışarı çıkarmadıklarını, hayvanların hastalıktan değil açlıktan öleceklerini söylediler. Bulgaristan'ın Rezova köyüne 1 kilometre uzaklıktaki Beğendik köyünde besicilik yapan İsmail Yavuz, şap hastalığının abartıldığını ileri sürdü.
Bulgaristan tarafından yaşanan şap hastalığı nedeniyle hayvanlarının ve kendilerinin zor durumda kaldığını ifade eden Yavuz, hayvanları dışarıya salamamalarından dolayı hazır yemle beslediklerini, hayvanlarının zayıfladığını ve maddi olarak sıkıntıya düştüklerini kaydetti.
Orman köyü oldukları için geçimlerini hayvancılık yaparak sürdürdüklerini anlatan Yavuz, şunları kaydetti:
''Hayvanlarımız hastalıktan değil, açlıktan ölecekler. Bizim kanaatimize göre şap hastalığı abartma. Bu abartıların cezasını burada biz çekiyoruz. 20 günde 7 bin TL değerinde yemi hayvanlara verdim. Çok az miktarda yemim kaldı, oda biterse ne olacak bilemiyorum. Hayvanların meraya çıkmasına müsaade etsinler de hayvanlarda, bizde bu çileden kurtulalım. Biz yardım veya destekte istemiyoruz. Bizim hayvanlarımızın dışarıya çıkmasına izin versinler, bizleri hayvancılıktan nefret ettirmesinler.'
Beğendik köyü sakinlerinden Şadan Şaydar ise şap hastalığı nedeniyle hayvanları dışarı salamadıklarını ve besicilerin hayvanlarını hazır yemle baktıkları için maddi açıdan zarara uğradıklarını söyledi. Bu arada Bulgaristan'da, Türkiye sınır bölgelerinde şap hastalığı tespit edilmesinden sonra, birçok yerde karantina uygulamasına gidilerek, çok sayıda büyük ve küçükbaş hayvan itlaf edilmişti.
Şap hastalığının görüldüğü Bulgaristan sınırındaki Kırklareli'nin sınır köylerinde ise 16 bin küçük ve büyükbaş hayvan şap hastalığına karşı aşılanmıştı.
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği