Bush giderken Obama'ya kalanlar

ABD'nin yeni başkanı belli oldu. Demokrat Parti adayı Barack Obama ABD'nin ilk siyah başkanı olarak adını tarihe yazdırdı. Peki ABD'nin görevi George W. Bush'tan devralacak olan yeni başkanı hangi sorunlar bekliyor? Bush, Obama'ya miras olarak tüm dünyada yankılar uyandıran haksız bir savaş ve küresel ekonomik bir kriz bıraktı. İşte Obama'nın en önemli iki gündem maddesinin ayrıntıları...

Yayınlanma: 05.11.2008 - 15:22
Abone Ol google-news

ABD'nin 44. başkanı seçildi. Sandıktan siyahi lider Barack Obama çıktı. Böylece ABD'nin "en az sevilen başkanı" George W. Bush'un dönemi sona erdi. Obama, 20 Ocak'ta yemin töreninin ardından görevi Bush'dan devralacak. Peki Bush, Obama'ya miras olarak ne bıraktı?



Irak savaşı


ABD Başkanı George W. Bush, 11 Eylül saldırılarından sonra başlatılan "terörizmle savaş" politikasının Afganistan'dan sonraki hedefi olarak Irak'ı göstermişti. Mart 2003 tarihinde başta İngiltere olmak üzere "Koalisyon Güçleri" olarak tanımlanan ülkelerin desteğiyle Irak işgal edildi. Askeri saldırılara maruz kalan Iraklılar da bunlara direniş eylemleriyle karşılık verdi. Savaş hâlâ fiilen devam etmektedir. İşgal dünya çapında protesto eylemlerine sahne olmaktadır.

Kitle imha silahları bulunamadı: ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA'nın 2005'de yayınladığı rapor, ABD'nin savaşı başlatma nedeni olan Irak'ta kitle imha silahı bulunması yönündeki iddiaların yanlışlığını ortaya koydu. ABD'nin bu yalanı, ülkenin dünya toplumunda güvenilirliğini yitirmesine neden oldu.

Iraklı tutuklulara yapılan işkenceler: İnsan hakları, demokrasi ve özgürlüklerin anavatanı olarak bilinen Amerika'nın, Iraklı tutuklulara işkence uygulaması nedeniyle, ülkenin bu değerlere olan inancı tüm dünya tarafından sorgulanır oldu.

Savaşa harcanan 3 trilyon dolar: Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, tüm kalemlerin asgari düzeyde tutulmasına rağmen Irak savaşının bu güne kadarki gerçek maliyetinin 3 trilyon dolar olduğunu hesapladı. Stiglitz, "Üç Trilyon Dolarlık Savaş" adlı kitabıyla ilgili olarak yaptığı bir röportajda, "Bu miktarın, şu ana kadar yapılan harcamaları ve savaştan dönen muhariplere ödenecek maaşları da içerdiğini, bu kişilerin yüzde 40'ının sakat döndüğünü ve çoğunun hayat boyu yardıma muhtaç olduğunu" söyledi.

Tahrip edilen doğal kaynaklar: ABD, Irak'taki savaş ile su, toprak ve hava kirliliği oranlarını artırdı, bitki örtüsünü tahrip etti. Böylece savaş, insan sağlığı için uzun dönemli sonuçlara yol açtı.

Ölen 1 milyon masum insan:
Irak'ta 5 yılda 4 binden fazla Amerikan askeri öldü, 30 binin üzerinde asker yaralandı. Ölen Iraklıların sayısının ise 1 milyonun üzerinde olabileceği ifade ediliyor.



Küresel finanasal kriz

ABD'de dünyanın en büyük piyasası konumunda bulunan 10 trilyon dolarlık Mortgage sisteminin çökmesinin ardından, tüm dünyayı 1929 Büyük Buhran'dan beri yaşanan en büyük kriz sardı.

ABD’de 2007 yılında, finans ve sigorta, gayrimenkul, inşaat ve madencilik sektörü başta olmak üzere toplam dört sektörün büyüme hızının yavaşlamasıyla genel ekonominin büyüme hızı da yavaşladı.

ABD'de ekonomi, Temmuz-Eylül döneminde yıllık bazda yüzde 0,3 daraldı. ABD'de ulusal ekonomik aktivitenin üçte ikisini teşkil eden tüketicilerin harcamaları, son 28 yılın en yüksek düzeyinde kısılması, ülkeyi durgunluğa sürükledi. Ülkede ekonomi en son 2001 yılı 3. çeyreğinde yüzde 1,4 daralmıştı.

Uluslararası finans krizinin başlangıcı olarak kabul edilen Ağustos 2007 tarihinden bu yana ABD'nin 'batmayacak devler' olarak da nitelendirilen en büyük yatırım bankalarının içinde bulunduğu 13 banka battı. Banka iflasları 2008 yılında hızlandı ve sadece bu yıl 11 banka iflas bayrağını çekti. Batan bankaların aktif büyüklüğü toplamı ise 173 milyar 800 milyon dolar düzeyinde bulunuyor.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed), para politikası organı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), yüzde 1,5 olan faiz oranını yarım puan indirerek yüzde 1'e çekti.

Dünya borsaları birbiri ardına şiddetli düşüşler yaşarken, küresel finansal krizin etkilerini hafifletmek amacıyla başta ABD'nin yanı sıra Avrupa, Latin Amerika ve Uzak Doğu gibi dünyanın bir çok bölgesindeki ülkeler 100 milyarlarca dolar kaynak ayırdı.

ABD yönetimi, evlere el konulmasını önlemek amacıyla tutsat (mortgage) kredileri için 850 milyar dolarlık kurtarma paketinin ardından 600 milyar dolarlık yeni plan üzerinde çalışıyor.

 

George W. Bush kimdir?

George Walker Bush, 6 Temmuz 1946'da doğdu. W. Bush, Amerika Birleşik Devletleri'nin 41. başkanı George H. W. Bush'un oğludur. 

George W. Bush, Başkan olmadan önce 1995-2000 yılları arasında Teksas eyaletinin valiliğini yaptı. Cumhuriyetçi Parti'nin adaylığını alabilmek icin Arizona Senatörü John McCain ile kıyasıya bir çekişme yaşayan Bush, 2000 yılında başkan seçildi.

George W. Bush'un başkanlık döneminde yaşanan en önemli olay 11 Eylül 2001 Saldırıları'dır. Bu olayın sorumlusu olarak görülen Usame Bin Ladin'i yakalayarak cazalandırmak ve Taliban yönetimini görevden indirmek amacıyla George W. Bush 7 Ekim 2001 tarihinde Afganistan'a asker gönderdi.

20 Mart 2003 tarihinde de Irak'ın gizlice kitle imha silahları geliştirdiği iddiası ve Usame Bin Ladin'in örgütüne yataklık yaptığı gerekçeleriyle Irak Savaşı'nı başlattı.

2004 Kasım'ındaki ABD başkanlık seçimlerinde George W. Bush bu sefer rakibi Massachusetts senatorü John Kerry'i az farkla geçerek ikinci kez başkan olmaya hak kazandı. ABD'nin 'en az sevilen başkanı' olarak nitelendirilen George W. Bush'un görev süresi 2009 yılının Ocak ayında bitmektedir.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler