'Büyük Marmara depremi' olacak mı?

KOCAELİ Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Araştırma Merkezi Bölüm Müdürü ve Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Şerif Barış, Marmara Denizi'nde meydana gelen 4.2 büyüklüğündeki depreme bakılarak büyük deprem olacağı endişesine girilmemesi gerektiğini söyledi.

'Büyük Marmara depremi' olacak mı?
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.11.2015 - 12:56
Prof. Dr. Şerif Barış, Marmara Denizi'nde meydana gelen depremin kesinlikle büyük bir depremin öncüsü olmadığını belirtti. Marmara bölgesinin Kuzey Anadolu fay zonunun üzerinde olan bir bölge olduğunu söyleyen Şerif Barış, "Öncü depremler genellikle normal küçük depremlerden farklı olarak depremden bir ay, bir hafta, bir gün, bir saat önce olan orta büyüklüklerdeki depremlere deniyor. Dolayısıyla Marmara'da olan 4.2 büyüklüğündeki deprem kesinlikle büyük bir depremin öncüsü değil. Bu başlı başına Marmara'da zaten süre gelen depremselliğin bir sonucu. Vatandaşların bu depreme bakarak büyük bir deprem beklentisi içerisine girmemesi gerekir" diye konuştu.

BÜYÜK DEPREM OLACAK DEMEK DOĞRU DEĞİL

Marmara bölgesinde Kuzey Anadolu fay zonunun iki tane büyük kolu geçtiğini belirten Şerif Barış, "Şu an mesela 50 yıl içerisinde 6 veya 6'dan büyük deprem olma olasılığı yüzde 70-80. Şu an Marmara'da 7'den büyük hemen 10 yıl içerisinde bir deprem olacak demek kesinlikle doğru değil. 7'den büyük depremin olma olasılığı 70-80 yıl içerisinde yüzde 70-80'lere gelebiliyor. Ancak şunu da unutmamak lazım; olasılık yüzde 100 de olsa deprem mutlaka olacak diyemiyorsunuz. Çünkü doğanın kendi bir düzeni var. Bu konuda insanları paniğe sevk ederek 10 yıl içerisinde 7.5 şiddetinde deprem olacak demek doğru değil"

TÜRKİYE'NİN BİR DEPREM ÜLKESİ OLDUĞUNU UNUTMAMAK LAZIM

Barış, herkesin depreme hazırlıklı olması gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"İnsanların Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu unutmamaları lazım. Yarın deprem olacakmış gibi hazırlanmaları gerekiyor. Burada önemli olan bu. 4 veya 5 büyüklüğündeki depremlerin büyük depremin habercisi olduğu konusunu bırakıp afete hazırlanmaları gerekiyor. Afete hazırlanırsanız mal ve can kaybı da önlenir. Bu tartışmaları bir kenara bırakarak vatandaşların mutlaka çeşitli önlemler alınması lazım. Kentsel dönüşüm kapsamında evler yapılıyor. İnsanlar güvenli konutlarda oturarak depremin zararlarını almayacaklarını, zarar görmeyeceklerini düşünüyorlar ve çok yanlış bir düşünce. 7'den büyük bir deprem bir binadaki depreme dayanıklı bir bina bile olsa eşyaları mobilyaları savurabilir ve devirebilir. 17 Ağustos, Van depreminde de böyle oldu. Binalarınız sağlam olsa bile o devrilen eşyalardan insanlar zarar görür ve ölebilirler"

KOCAELİ LOJİSTİK MERKEZİ OLMALI

Kocaeli'deki fayın kırıldığını söyleyen Barış, konuşmasını söyle sürdürdü:

"Bir kere daha bu depremin bu fay üzerinde geçmesi gereken süre minimum 150-200 yıl. Kocaeli'nin şöyle bir handikabı var. Kocaeli gerek Marmara, gerek Gemlik veya Bursa açıklarında olacak bir depremde etkilenecek. Bu etkilenme binaların yıkılması değil. Büyük bir deprem olduğunda buraya gelecek arama kurtarma ekiplerinin lojistik merkezi Kocaeli olmak zorunda. Kocaeli'nin depremde etkilenmesi çok daha fazla olacak bu anlamda. Yerel yönetimlerin, Kocaeli Valiliği'nin ve üniversitenin buna hazırlıklı olması lazım. Kentin bir planının yapılması lazım bildiğim kadarıyla da böyle bir plan ve hazırlık yok. Marmara da bir depremden bahsediyorsak mutlaka ve mutlaka Kocaeli yaraları sarma anlamında çok büyük görev üstlenecek"


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler