Can Dündar: AB faşist bir hükümete göz yumuyor

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, İngiliz Guardian gazetesine röportaj verdi. Dündar, avukatları aracılığıyla verdiği mülakatta, Avrupa Birliği’nin (AB) demokratik değerlerine ihanet ettiğini belirterek, ağır eleştirilerde bulundu.

Yayınlanma: 19.01.2016 - 16:18
Abone Ol google-news


İngiltere’nin saygın gazetelerinden Guardian, hazırladığı MİT TIR'ları haberleri sebebiyle tutuklanan Can Dündar’la avukatları aracılığıyla röportaj gerçekleştirdi. Gazetenin sorduğu sorulara yazılı cevap gönderen Dündar, AB’nin yüzleştiği mülteci krizi yüzünden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın insan hakları ihlallerine göz yumduğun ve demokratik değerlere ihanet ettiğini öne sürdü.

Biz her zaman AB’yi Türkiye’nin demokrasi standardını evrensel seviyelere taşıması için bir model olarak gördük. Diktatörlere karşı meyletmesi için değil.” diyen araştırmacı-gazeteci, AB’nin mülteci akınını durdurmak amacıyla Türkiye’yi toplama kampına çevirmeyi amaçladığını vurguladı.

Dündar, “Eğer AB, Erdoğan’ın basın özgürlüğü ve hukukun üstünlüğünü, insan hakları ve demokrasi değerlerini hiçe saymasına göz yumuyorsa, bu kısa vadeli çıkarlarını korumak için esas aldığı ilkeleri bir kenara attığını gösterir.” dedi.

Hangi suçlamalardan dolayı tutuklandığına dair savcılık tarafından hazırlanan iddianamenin avukatlarına ulaştırılmadığına da dikkat çeken Dündar, “45 gündür bir seri katille eşdeğer bir biçimde tutuklu bulunuyoruz ve halen neyle suçlandığımızı bilmiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“GAZETECİLER TUTUKLANARAK BASIN SİNDİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR”

Sorguda neden “MİT TIR'ları” haberini yazdığı ve söz konusu bilgileri kimin sızdırdığının sorulduğunu vurgulayan Genel Yayın Yönetmenimiz, “Sahip oldukları tek kanıt benim gazeteye basılan haberim. Yani kısaca hazırladığım haberden ötürü, casusluk yaptığım iddiasıyla tutuklanmış bulunuyorum.” dedi.

Gazeteci tutuklamalarındaki artışa dikkat çeken Dündar, bunun basını sindirmek amacıyla yapıldığını kaydetti. Dündar, “Tutuklu gazeteci sayısı ve hükümetin işlediği suçlar arasında hep doğru orantı olmuştur. Bu kez de hükümetin karıştığı kirli işleri, yolsuzluk, yasadışı silah ticaretlerini, yargısız infazları yazan ya da yazma potansiyeline sahip olan gazeteciler hedef haline getirildi. Gazeteciler diğerlerine göz dağı olarak tutuklandı. Bir tanesini parmaklıklar ardına yollayın, 100 tanesi sussun hesabı...” diye devam etti.

“AB FAŞİST BİR HÜKÜMETE GÖZ YUMUYOR”

Araştırmacı-gazeteci ayrıca, AB ile Erdoğan arasında Kasım ayında mültecilerin Avrupa’ya akımını engellemek amacıyla 3 milyar Euro konusunda uzlaşmaya varılmasını da ağır dille eleştirdi.

Dündar, “Eğer Batı, yangından kaçan insanlara kapılarını kapatmak amacıyla bir faşist hükümete göz yumuyorsa, mültecilerle birlikte, kendi değerlerini, prensiplerini ve onlara inananları da aynı denizde boğmuş demektir.” ifadelerini kullandı. 

Can Dündar ve Erdem Gül Reutars'a konuştu


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler