Caretta carettalar tedavi ediliyor

Muğla'nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan beldesi İztuzu sahilinde üç yıl önce kurulan Dalyan Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezinde, 20 yaralı caretta caretta yaşama döndürüldü.

Yayınlanma: 18.08.2011 - 08:47
Abone Ol google-news

Merkezde halen tedavisi devam eden kaplumbağalardan iyi durumda olanların eylül ayında doğal ortamına salınacağı bildirildi. Caretta carettaların İztuzu sahiline gelmesiyle birlikte yaralanma vakalarının görülmeye başladığını söyleyen Deniz Kaplumbağası Araştırma Kurtarma Rehabilitasyon ve Bilgilendirme Merkezi sorumlusu Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yakup Kaska, yurttaşları daha dikkatli olmaları konusunda uyardı. Kaska, 2008 yılında faaliyete geçen merkeze bu güne kadar çeşitli bölgelerden yaklaşık 34 caretta carettanın yaralı olarak getirildiğini söyledi.

Merkeze getirelen caretta carettalardan 20 tanesinin tedavi edildiğini belirten Kaska, ''Tedavileri tamamlanan ve sağlığına kavuşanlar doğal ortamına salındı. 9 tanesini çeşitli nedenlerden dolayı kurtaramadık. Şu anda merkezimizde bir tanesi erkek olmak üzere 5 caretta caretta tedavi görüyor. Yaralı getirilen caretta carettaların hepsinde maalesef pervane yarası ve misina dolanması gibi yaralanmalar mevcut. Vatandaşlarımızın biraz daha duyarlı olmalarını istiyoruz'' dedi.

Merkezde halen yaralı 5 caretta carettanın tedavisinin sürdüğünü ifade eden Kaska, şunları söyledi: ''Kaplumbağalar getirildiğinde genelde bitkin durumda oluyorlar. Antibiyotik tedavisi, günlük pansuman ve vitamin takviyesi yanında, merkezimizdeki havuzlarda yengeç parçaları ve balıkla besleyip normal yaşama dönmesini sağlıyoruz. Bazen uzun tedavi süreci gerekebiliyor''.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler