CHP, Kayseri'de oylarını artırıyor

Kayseri'de oy kaybetse de AKP’nin büyük bir ağırlığı bulunuyor.

Yayınlanma: 19.03.2019 - 11:27
Abone Ol google-news

Kayseri, 31 Mart yerel seçimlerinde her iki ittifakın da ortak adayla yarışa girdiği kentlerin başında geliyor.

Kayseri, 30 Mart 2014 tarihli yerel seçimlerde AKP’nin adayı Özhaseki yüzde 58.5 oranında oy alırken, MHP’nin adayı Mustafa Özsoy yüzde 27.2 oranında oy almıştı. Buna göre 2014 yerel seçimleri sonuçlarına göre bugün gerçekleşen Cumhur İttifakı’nın oy oranı kâğıt üzerinde 85.7’ye kadar çıkıyor. Ancak 24 Haziran sonuçlarında ortaya çıkan tablo, hem AKP’nin hem de MHP’nin Kayseri’de oy kaybetme eğiliminde olduğunu gözler önüne seriyor.

24 Haziran seçimlerinde AKP’nin oy oranı yüzde 50.6’ya gerilerken, MHP’nin oy oranı 21.5 olarak gerçekleşmişti. Buna göre Cumhur İttifakı’nın oy oranı 24 Haziran seçimlerinde yüzde 72.1 olurken, bu durum ittifakın toplamında 2014 seçimlerine göre AKP yüzde 7.9, MHP ise yüzde 5.7 oy kaybetti. Buna göre ittifakın 2014 seçimlerine göre oyu yüzde 13.6 oranında erimiş oldu. Kayseri’de Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan’ın oy oranı yüzde 70.3 olarak gerçekleşmişti.

CHP’nin 2014 yerel seçimlerinde Kayseri adayı Osman Çilsay’ın oyu ise 8.7 oranında gerçekleşmişti. 24 Haziran seçimlerinde CHP’nin oyu yüzde 12.4 olurken, İYİ Parti’nin oy oranı ise yüzde 11 olarak gerçekleşti. Buna göre CHP oy oranını 2014 seçimlerine göre yüzde 3.7 puan artırırken, ilk kez 24 Haziran’da seçimlere giren İYİ Parti Kayseri’de yüzde 10’luk bir oy oranı elde etti. Buna göre Millet İttifakı’nın oy oranı yüzde 23.4 olarak gerçekleşti. Hem 2014 yerel seçimleri hem de 24 Haziran genel seçimleri incelendiğinde Cumhur İttifakı’nın Kayseri’de büyük oranda ağırlığı olmasına karşın oy kaybetme eğilimi yaşadığı, Millet İttifakı’nın ise bu kentte ciddi bir oy potansiyeli olduğu gözlemleniyor.

Ankara’da Kayseri söylemi

Özhaseki’nin bu kentte art arda 5 dönem seçilmesi Ankara’daki yarışta tarafların karşılıklı olarak kullandıkları söylemlere de yansıyor. Cumhur İttifakı’nın ortak adayı Mehmet Özhaseki’nin kampanyası Kayseri Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı dönemine atıf yapılarak “tecrübe” söylemi üzerine kurulurken; Millet ittifakı ise rakibini ithal aday getirmekle, Ankara’yı bilmeyen bir kişiyi aday yapmak söylemleriyle hedef alıyor. Cumhur İttifakı’nın AKP’den yarışa girecek adayı Memduh Büyükkılıç 20. dönem Kayseri Milletvekili ve 1999-2019 yılları arasında Melikgazi Belediyesi Başkanlığı görevini yürüttü. Millet ittifakının İYİ Parti’den yarışa girecek adayı Dursun Ataş ise 27. dönem Kayseri Milletvekili ve 2009-2018 yılları arasında Pınarbaşı Belediyesi Başkanlığı görevini yürüttü.

Kayseri Büyükşehir’de seçime katılan siyasi partiler ve adayları şöyle:

AKP: Memduh Büyükkılıç (Cumhur ittifakı adayı)
İYİ Parti: Dursun Ataş (Millet ittifakı adayı)
BTP: Mustafa Kurt
SP: Mahmut Arıkan
DSP: Hayri Gursuna
TKP: Medine Özkan
Bağımsız: Eylem Sarıoğlu Aslandoğan

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler