CHP'den faili meçhul cinayetler için önerge

CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması konusunda görülen eksikliklerin ve faili meçhul cinayetlerin arkasında yatan örgütlenmelerin tespiti amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi.

Yayınlanma: 15.12.2011 - 08:44
Abone Ol google-news

CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığı'na verilen araştırma önergesinin gerekçesinde, Türkiye'nin faili meçhul cinayetler konusunda, kötü bir karneye sahip olduğu iddia edildi.

Önergenin gerekçesinde, faili meçhul cinayetlerin aydınlatılamadığına işaret edilerek, şöyle denildi:

"Faili meçhul cinayetlerin önüne geçilmesi için çok sayıda oluşum ve girişim kurulmuştur. Ancak, bu çalışmaların belli noktalarda tıkanmış olması ve gerçeğe ulaşma konusunda duraklatılması, faili meçhul cinayetlerin farklı boyutlarını da akla getirmektedir. Öldürülen düşünürlerin yakınları başta olmak üzere, konunun peşini bırakmayan duyarlı insanların, faili meçhullerin aydınlatılması noktasında, yetkililerin üzerine düşen görevleri yerine getirmediklerini ileri sürmeleri de dikkatle incelenmesi gereken bir noktadır."

"Delillerin karartıldığı iddiaları"

Abdi İpekçi, Muammer Aksoy, Bahriye Üçok, Turan Dursun, Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı, Necip Hablemitoğlu ve daha çok sayıda ismin faili meçhul cinayetlerin hedefindeki insanlar olduğu ifade edilen gerekçede, şöyle denildi:

"Bu cinayetlerden sonra delillerin karartıldığı gibi iddialar da gündeme sıkça gelmiştir. Nitekim, ortaya çıkan kimi sonuçlar ya da yargı kararları bu iddiaların doğruluk paylarını da güçlendirmiş, yine de faili meçhul cinayetler bitmemiş ya da bu cinayetlerin arkasındaki karanlık isimler bulunamamıştır.

Faili meçhul cinayetler hem topluma hem de demokrasinin gelişmesine olumsuz etkilerde bulunmaktadır. Bu kıyımlar, gelecek kuşaklara kötü birer anı ve gelişmemiş bir demokrasinin örnekleri olarak miras kalmaktadır. Gelecek kuşaklara gelişmiş bir demokrasi ve güzel anılar bırakabilmek amacıyla yasama organının faili meçhul cinayetler konusuyla özel olarak ilgilenmesi gerekmektedir."

Gerekçede, Meclis'in faili meçhul cinayetleri araştırması istenilerek, "Faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması konusunda görülen eksikliklerin ve faili meçhul cinayetlerin arkasında yatan örgütlenmelerin tespiti amacıyla Anayasa'nın 98. ve TBMM İçtüzüğü'nün 104 ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını saygılarımızla arz ederiz" denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler