Çiğ sütte fiyat karmaşası
Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği (TSÜMB) Başkan Yardımcısı Osman Vasfi Yasun, sanayicilerle dün akşam yapılan ikili görüşmeler sonucunda süt alımında 74 kuruşluk kilo fiyatı üzerinde anlaşma sağlandığını belirtirken, ''Ancak Piyasada süt fazlalığı olmadığı için, fiyatın 75 kuruşta oturacağını sanıyorum'' dedi.
Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği (TSÜMB) Başkan Yardımcısı Osman Vasfi Yasun, yaptığı açıklamada, sanayicinin piyasada süt fazlalığı olduğu ve maliyetler gerekçesiyle fiyatları 72,5 kuruşa indirmek istediğini, ancak yapılan görüşmelerde 74 kuruşluk fiyatta anlaşma sağlandığını söyledi.
Anlaşılan 74 kuruşluk fiyatta, bazı kooperatiflerin 72,5 kuruştan süt satmasının etkili olduğunu anlatan Yasun, ''Sanayici bizden bu eylemi beklemiyordu. 5 gün süren eylem boyunca, süt sektöründeki gerçeklerin ve sorunların konuşulması sağlandı'' dedi.
Sanayicilerin şimdiye kadar yurtdışından ucuz süttozu bağlantısı yaptığını, ancak son günlerde yurtdışında da süttozu fiyatlarının arttığını ifade eden Yasun, belirlenen 74 kuruşluk fiyata sanayicilerin itiraz etmediğini, piyasadaki gelişmelere bağlı olarak fiyatın 75 kuruşa oturmasını beklediklerini kaydetti.
Yasun, Mart ayı için 85 kuruşluk fiyattan sözleşme yapıldığını hatırlatırken, ''Nisan, Mayıs, Haziran dönemi için sütü 74 kuruştan almak isteyen sanayicinin Mart ayı süt bedellerini 74 kuruştan ödemesine itiraz etmeyeceğiz. Eğer 74 kuruştan 3 ay süt almayacaksa, Mart'ı sözleşmeye göre ödemeli'' diye konuştu.
Ankara İli Damızlık Süt Sığırı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cengizhan Yorulmaz da maliyete göre belirlenen 74 kuruşluk fiyatı düşük bulduklarını belirtirken, şunları söyledi:
''2004'te sütün fiyatı 68-70 kuruş, yemin torba fiyatı da 14 lira idi. Şimdi süt için 74 kuruş fiyat belirlenmiş, yemin fiyatı 30 lira. Maliyetler çok arttı. Sanayici, 85 kuruşluk fiyata göre raf fiyatlarını belirlemişti. Şimdi fiyatı 74 kuruşa çekince raf fiyatlarının ne olacağını merak ediyorum. Bakalım nasıl yansıtacaklar? Bu fiyat üreticinin maliyetini karşılamakta yetersiz.''
Besicinin son 2 yıldır zarar ettiğini, çok sayıda hayvanın kesime gönderildiğini anlatan Yorulmaz, 80 kuruşluk fiyatın sektör açısından makul bir fiyat olduğunu vurguladı.
TİGEM'in damızlık hayvan ithalatını da eleştiren Yorulmaz, bunu ''hayvancılık sektörüne ihanet'' olarak nitelendirirken, ''Damızlık fiyatlarında bir artış yok. Fiyatlar, 2003 yılındaki gibi 4-5 bin lira düzeyinde. Ancak, son iki yıldır kuraklık ve kriz nedeniyle fiyatlar 2 bin 500 liraya kadar düşmüştü. Şimdi bu olağanüstü dönemle fiyat karşılaştırılarak arttı deniyor. TİGEM'in damızlık üretimini artırmak yerine ithalat yapması yanlış'' dedi.
DAP ve GAp bölgesinde uygulanan hayvancılık desteklerinin damızlığa suni talep yarattığını anlatan Yorulmaz, bu sıkıntının geçici olduğunu ve yurtiçinden istenen miktarda damızlık bulmanın mümkün bulunduğunu kaydetti.
Damızlığa ihtiyaç olsa, sütte arz talep dengesinin bozulmayacağına işaret eden Yorulmaz, ''Arz açığı olsa süt fiyatları artardı. Şimdi düşüyor. Demek ki arzda bir sorun yok. Neden hayvan ithal ediliyor'' dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği