Çilek üreticisinin ihracat hedefini artırdı

Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezlerinden biri olan Mersin'in Silifke ilçesinde hasadı tamamlanan çileğin ihracatının artırılmasına yönelik çalışmalara hız verildi.

Çilek üreticisinin ihracat hedefini artırdı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.07.2010 - 07:31

Silifke İlçe Tarım Müdürü Yusuf Gün, kokusu ve lezzetiyle dikkati çeken Silifke çileğine olan ilginin her geçen yıl arttığını söyledi.

Bu durumdan üreticinin de memnun olduğunu belirten Gün, üretim alanlarının her geçen yıl arttığını, ilçede bu yıl 20 bin dönüm arazide çilek üretildiğini vurguladı.

Gün, hasadı tamamlanan meyveden 80 bin ton hasat elde edildiğini, iç piyasaya 1,10 liradan değerlendirilen çileğin, ihracat için ise 1,50 liradan alıcı bulduğunu bildirdi.

Daha fazla gelir elde etmek isteyen üreticinin ihracatla ilgili çalışmalara önem verdiğini dile getiren Gün, ''Bu yılki rekoltenin yüzde 25'ine denk gelen 20 bin ton çilek, Moldova, Ukrayna, Romanya, Rusya, Polonya, Macaristan, Irak ve İran'a ihraç edildi. 60 bin ton ürün ise iç piyasada tüketildi'' diye konuştu.

Gelecek yılki ihracatın geliştirilmesine yönelik çalışmaların hızla devam ettiğine dikkati çeken Gün, bu kapsamda Çin ve Suudi Arabistan'a deneme satışlarının gerçekleştiğini, önümüzdeki yıllarda da bu ülkeler ve bu ülkelere komşu olan ülkelerle bağlantı kurarak, daha fazla çilek ihraç etmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Çileklerin dış piyasanın yanı sıra iç piyasaya da termokinli araçlarla taşındığını, bunun da raf ömrünü ve ürün kalitesini arttırdığına anlatan Gün, şöyle devam etti:
'Ürün kalitesinin yüksek olması ve soğuk hava depoları ile ön soğutma tesislerinin bulunması Silifke çileğinin pazarlanmasında büyük avantajlar sağlamaktadır. Artık marka haline gelen Silifke çileği ilçemizin vazgeçilmez geçim kaynakları arasında yer alıyor. Çilek, yarattığı istihdam ile ilçemize, döviz getirerek de ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır.''


Fidan çeşitliliği, üreticiye yaradı

Gün, uzun zamandan beri fidan çeşitliliğini yakalamaya çalıştıklarını, son dönemlerde de üreticinin desteğini alarak, başarıya ulaştıklarını bildirdi.

Önceki yıllarda tek bir fidan çeşidi kullanılması nedeniyle nisan ve mayıs ayında pazarda yığılan çileğin çok ucuz fiyattan satıldığını anlatan Gün, şimdilerde fidan çeşitliliği nedeniyle hasat mevsiminin de genişlediğin vurguladı.

Önceden 4 ay olan hasat periyotunun taze fide dikimleriyle 7 aya çıkarıldığına vurgulayan Gün, yeni çeşitlerin bölgeye uyumu ile ilçenin dış piyasada da marka haline geldiğini sözlerine ekledi.