Çin-Fransa arasında Dalay Lama gerginliği

Çin yönetimi, Paris Belediyesi'nin Tibet'in sürgündeki dini lideri Dalay Lama'ya "onursal hemşehrilik" unvanı vermesine tepki gösterdi.

Yayınlanma: 09.06.2009 - 13:20
Abone Ol google-news

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Çin Gang, yaptığı basın toplantısında, Dalay Lama'ya onursal hemşehrilik verilmesini Çin'in içişlerine müdahale olarak niteledi ve bunun iki ülke ilişkilerini bozabileceğini kaydetti.

Bu durumun 1997'den beri "kardeş şehir" olan Paris ile Pekin arasındaki dayanışmayı da etkileyeceğini ifade eden sözcü Çin, Fransa ile ilişkileri gözden geçireceklerini belirtti.

Fransa'yı bu gelişmeden önce uyardıklarını hatırlatan Sözcü, Dalay Lama'nın uzun zamandır yurt dışında "vatanı bölmeyi ve milliyetler arasındaki dayanışmayı bozma" amaçlı girişimlerde bulunan bir siyasi sürgün olduğunu söyledi.

Sözcü, herhangi bir ülkenin hangi sıfatla olursa olsun Dalay Lama ile temasta bulunması halinde, Çin'in o ülkeyle olan ilişkilerinin bozulabileceğini ifade etti.

Pekin yönetimi, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin geçen yıl Dalay Lama ile görüşmesi üzerine Fransa'yla birçok alandaki görüşmeleri askıya almış ve aralık ayında Çin-Avrupa Birliği zirvesine katılmaktan vazgeçmişti. Fransa Dışişleri Bakanlığının, "Tibet konusunun hassasiyetini anladıklarını ve Tibet'in herhangi bir biçimde bağımsızlığını desteklemeyeceklerini" açıklaması üzerine ise iki ülkenin dışişleri bakanlıkları, 1 Nisan'da aralarındaki ilişkilerin normale döndüğünü duyurmuştu. Aynı gün Çin Devlet Başkanı Hu Cintao, Londra'daki G-20 zirvesi sırasında Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ile bir araya gelmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler