Çin, Irak'taki petrol yataklarına göz dikti

Çin petrol devi PetroChina'nın ExxonMobil'in Irak'taki petrol sahasını 50 milyar dolara satın alacağı iddia edildi.

Yayınlanma: 31.12.2012 - 11:34
Abone Ol google-news

Alman Der Spiegel dergisinin haberine göre, PetroChina, Amerikan petrol devi ExxonMobil'ın Irak'ın güneyindeki petrol sahası Batı Kurna-1'i 50 milyar dolar karşılığında satın alacağını iddia etti.

Haberde, ABD'nın Irak'ta 10 yıl "petrol için kan dökmesi"ne rağmen, enerji alanında şimdiye kadar hiçbir önemli anlaşmaya imza atamadığı ileri sürüldü

Irak'taki Kürt bölgesinde, Kürt Bölgesel yönetimi ile anlaşma yaparak petrol ve doğalgaz arayan ExxonMobil'in Bağdat yönetimi tarafından cezalandırılmak istendiğini iddia eden Alman Der Spiegel dergisi, söz konusu anlaşmanın Ocak ayında imzalanabileceğini belirtti.

Maliki'nin danışmanı doğruladı

Irak Başbakanı Nuri el Maliki'nin baş danışmanı Thamir Ghadban da, Çin şirketi PetroChina'nın Amerikan ExxonMobil'in Irak'ın güneyindeki petrol sahalarındaki payına talip olduğunu doğruladı.

Maliki'nin baş danışmanı Ghabdan, "Exxon payını satışa çıkardı. Hiç kuşkusuz PetroChina bu payı almak için en güçlü aday. Anlaşma Ocak başında olabilir" dedi.

Kürt bölgesinde arama

Haberde, Bağdat yönetiminin, Irak Kürt Bölgesel yönetimi ile enerji anlaşmaları yapan şirketlere baskı yaptığı hatırlatıldı.

Irak'ın güneyinde petrol sahalarını satın almak isteyen Çin'in de Kürt yönetimiyle enerji anlaşması olduğu belirtildi.

Çin şirketi Sipopec'in Irak'taki Kürt bölgesinde petrol arama çalışmalarını yürüttüğü de vurgulandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler