Cinsel sohbet hatlarına düzenleme
TBMM Dilekçe Komisyonu, bir yurttaşın cinsel içerikli hatlara ilişkin şikayeti üzerine, ''GSM şirketlerinin, sunduğu hizmetlerin içeriğine göre, telefonları ayrı bloklar altında gruplandırmaları, isteyen abonelerin de bu gruplandırmaları kapatabilmeleri imkanının sağlanması'' yönünde görüş birliğine vardı.
TBMM Dilekçe Komisyonu'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, komisyona, 1 Şubat'a kadar 2 bin 896 dilekçe geldi. 22 dönemden devri olan 386 dilekçeyle birlikte, işlem gören dilekçe sayısı 3 bin 282'ye ulaştı. 2 bin 896 dilekçeden, 411'i kadınlar tarafından verildi. Sivil toplum kuruluşları ve toplu imza ile verilen dilekçe sayısı 94 oldu.
Dilekçelerin bakanlıklara göre dağılımında, ilk 5 sırayı, İçişleri Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Devlet Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı ile Milli Eğitim Bakanlığı aldı. En fazla başvuru; İstanbul, Ankara, İzmir, Şanlıurfa ve Mersin'den yapıldı. Yapılan başvurular içerisinde, sosyal güvenlik sorunları birinci sırayı alırken, bunu sırasıyla, kurumlardan gelen şikayetler, personel işlemleri, kamulaştırma, tapu-kadastro, imar, arazi sorunları, adalet ve güvenlik konuları izledi.
Dilekçe Komisyonu'na, yurt dışından 30 başvuru yapıldı. Başvuruların çoğunu Almanya'da yaşayan Türkler gerçekleştirdi.
Cinsel içerikli sohbet, yarışma ve benzeri konularla ilgili Globastar ve GSM sohbet hatlarının 900'lü hatlarda olduğu gibi, normal hatlardan ayrıştırılarak ayrı numara bloğu altında hizmet vermesinin ve isteyen abonelere de kapalı tutma imkanının verilmesinin öneren dilekçe, 28 Ocak'taki toplantıda görüşüldü. Bu dilekçeye ilişkin olarak, ''GSM şirketlerinin sunduğu hizmetlerin içeriğine göre, telefonları ayrı bloklar altında gruplandırmaları, isteyen abonelerin de bu gruplandırmaları kapatabilmeleri ya da açtırabilmelerine imkan tanınması'' yönünde görüş birliğine varıldı.
TBMM Basımevi binası tadilatı ile ek bina yapımını üstlenen şirketten işçilik ücretlerinin bir kısmını alamadıkları iddiasıyla komisyona başvuran 11 kişiye ait dilekçeler de ele alınarak karara bağlandı. Bu dilekçeyle ilgili olarak da ''işçilerin alacaklarının TBMM'deki hak ediş ücretinden sağlanmasının yerinde olacağı'' kararı alındı.
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nda değişiklik
TBMM Genel Kurulu'nda, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nda değişiklik yapılmasını ön gören tasarının iki maddesi daha kabul edildi.
Tasarının 4. maddesi üzerindeki görüşmelerde soruları yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, kale ve surlarla ilgili gereken çalışmaları sürdürdüklerini belirtti. Vakıflar Genel Müdürlüğü ile iç içe çalıştıklarını ifade eden Günay, ''Ben de zaman zaman düşünüyorum; bir çatı altında olmamız gerekiyor mu diye. Ama siyasi takdir meselesidir'' dedi. Günay, standart tabelalandırma sistemi oluşturarak önemli tarihi mekanların yerlerinin yol güzergahında belirtileceğini, Truva'da müze kurma çalışmaları kapsamında hazırlanan projeyi de bu yıl bitirileceğini ümit ettiğini söyledi.
Genel Kurulda, MHP'li milletvekillerinin tasarının 4. maddesiyle ilgili değişiklik önergesi kabul edildi. Buna göre, 11 Mart 2005 tarihinden önce bir şekilde koleksiyoncular tarafından edinilmiş ve bağlı bulunduğu müzedeki envanter defterine kaydı yaptırılmış taşınmaz kültür varlıkları, koleksiyonerler arasında hiç bir suretle değiştirilemeyecek ve satılamayacak. Ancak bu taşınmaz kültür varlıklarından; müze ve ören yerlerindeki eserlerin bütünleyicisi olduğu tespit edilen parçalar ile müze koleksiyonlarını tamamlar nitelikte olanlar, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bedelsiz olarak alınabilecek.
Tasarının 5. maddesinin kabul edilmesinin ardından, çalışma süresinin dolması nedeniyle TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, yarın saat 14.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı.
Bu arada, bugün milletvekillerinin sözlü soru önergelerini yanıtlaması ön görülen Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile yer değiştirdi. Eker'in, sözlü soruları yarın yanıtlayacağı öğrenildi.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi
- 'Seküler müdür kalmadı'