Çocuklar TEOG'un adını bile unuttu
Nusaybin’de 2 bin 554 öğrenci iki kez ertelenen sınavlara bugün ve yarın girecek. Ancak bölgedeki eğitimin aksaması nedeniyle sınavdan beklenti düşük.
Nusaybin’deki sekizinci sınıf öğrencileri, iki kez ertelenen TEOG 1. Dönem sınavlarına bugün ve yarın girecek. Bölgedeki çatışmalar nedeniyle uzun süredir okuldan uzak kalan çocuklar, bölgede yaşanan çatışmalı ortamda, geleceklerini şekillendirecek iyi bir liseye yerleşmek için soruları doğru yanıtlamaya çalışacak.
Sınava girecek öğrencilerin kimisi çatışmaların yaşandığı mahallelerde yaşıyor. Bu yüzden okulları açık olduğunda bile gitmekten korkuyorlar. Bazıları ise evlerini boşaltmış yakın ilçe ve köylerdeki akrabalarının yanına gitmiş. Şimdi sınav için iki günlüğüne yaşadıkları yerlere dönecekler. İlçe kaymakamlığı, Nusaybin dışından geleceklerin yol ücretlerini de karşılayacak ama mağduriyet bununla sınırlı değil.
Beklenti yok
Nezir Vural’ın kızı Özlem, uzun süredir bu sınavlara hazırlanıyor. Vural, kızının derslerinin oldukça iyi olduğunu, daha büyük bir şehirde Anadolu lisesini kazanmak istediğini söylüyor. Ancak Özlem’in okulu yaklaşık bir aydır kapalı. Vural, “Okul açık olsa ne olacak? Çocuklar silah sesini duyduklarında nereye kaçacaklarını bilemiyorlar” diyor.
Bu ortamda kendisinin de kızının da sınavdan bir beklentisi kalmamış. Zaten sınavın olacağını da iki gün önce ilçe milli eğitim müdürlüğünden öğrenmişler. “Güvenlik sebebiyle” herhangi bir resmi duyuru yapılmamış. Vural’ın dediğine göre, sokağa çıkma yasağı kalksa da ilçedeki gergin hava sürüyor. Herkesin yeni bir “yasak” beklentisi var. Çocuklar da bu koşullarda geleceklerini eğitimle şekillendirmeye çalışıyor.
İşlenmeyen konu sorulamaz
Eğitimci Alaaddin Dinçer de, sınava girecek çocukların yaşadığı savaş psikolojisini giderecek bir çalışma yapılmadığını söylüyor. Dinçer, “Sokakta kurşun sesleri, her taraf ölü dolu ve sınava girecekler. Bu koşullarda en kolay soruları bile cevaplamak zor. Yetkililer, kamuoyu baskısından kurtulmak için ‘yaptık sınavı’ diyecekler. İşlenmeyen derslerin telafisi de yapılmadı. Muhtemelen daha daraltılmış konulardan gelebilir sorular’’ diyor.
Motivasyon kalmadı ne yapsak işe yaramaz
İlçede görev yapan ve öğrencileri bugün TEOG sınavına girecek bir öğretmen ise çocukların TEOG sınavının adını bile unuttuğunu söylüyor. Öğretmen, sınava girecek öğrencilerinin akademik ve psikolojik durumunu şöyle anlatıyor:
“Zaten öğrencilerin çoğu mevsimlik işçi çocukları. O yüzden sene başı iki hafta ders yapamadık. Geldiler başladık ama hendeklerin yarattığı hava çocukları olumsuz etkiliyordu. Ardından sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Yasak bitti, velileri zar zor ikna ettik, çocukları okula yolladılar. İkinci yasaktan sonra bu sefer çoğu yollamadı. Gelenler de öğrendiklerini bile unutmuşlardı. Öğrenci oranı yüzde 20’ye kadar düştü. Bu saatten sonra çocukları ne kadar motive etsek bir işe yaramaz. Çocuklar hâlâ inanamıyor sınava gireceklerine. Geçen yıl dört fen lisesi kazananı çıkarmıştık. Bu sene en az yediydi hedefimiz, ama bizde de herhangi bir motivasyon kalmadı.”
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği