Çocukların durumu içler acısı

Türk Tabipleri Birliği (TTB), "Diyarbakır E Tipi Kapalı Ceza ve İnfaz Kurumunda Alıkonulan Çocukları İzleme Raporu"nu açıkladı. Rapor, Diyarbakır Cezaevi'ndeki çocukların durumunun içler acısı olduğunu ortaya koydu.

Yayınlanma: 06.06.2009 - 14:20
Abone Ol google-news

Adalet Bakanlığı'nın izniyle Diyarbakır E Tipi Kapalı Ceza ve İnfaz Kurumu'nda uzman doktorlar tarafından yapılan inceleme sonucu hazırlanan raporda, çocukların kaldığı koğuşlarda kişi başına 3 metrekarelik alan düştüğü, havalandırma ve aydınlatma koşullarının yeterli olmadığı, beslenme koşullarının da iyi sayılamayacağı ifade edildi.
 

Eğitim ve sağlık koşulları

28 sayfalık raporda, cezaevindeki çocukların eğitim koşullarına ilişkin olarak da şunlar kaydedildi:

"Kurumda alıkonulan çocukların eğitimlerini sürdürmelerine ilişkin destekleyici bir ortam bulunmamaktadır. Çocuklar kurumun kütüphanesinden kitap alabilmektedir. Ancak dışarıdan ailelerin getirdiği kitapların içeriye sokulmadığı iletilmiştir. Çocukların okullarındaki sınavlarına girebilmeleri ve eğitimlerinin aksamaması için düzenlemeler yapılmalıdır. Ders çalışmak isteyen çocuklara etüt benzeri bir olanak sağlanması, bu çocukların yeniden topluma kazanılmaları açısından yararlı olacaktır. Koğuşların aydınlanma koşullarının kitap okumaya uygun biçimde düzenlenmesi gereklidir."
 

Hekime dilekçe verilerek gidiliyor

Raporda, sağlık koşullarının yetersizliğine de dikkat çekilerek şu bilgiler verildi:

"Cezaevinin fiziki kapasitesi ve görevli insan gücü sayısı çocukların yeterli sağlık, psiko-sosyal ve eğitim desteği almasına engel olmaktadır. Her koğuşun haftada bir gün muayene olma hakkı vardır. Çocuklar dilekçe vererek hekime gidebiliyorlar. Alt ve üst solunum yolları enfeksiyonu, depresyon, idrar yolları enfeksiyonlarının çocuklarda en sık karşılaşılan sağlık problemleri olduğu defter kayıtlarında belgelendiği gibi, hekim tarafından da belirtilmiştir. Hastaneye sevklerin aksamasında en önemli etkenin cezaevlerinin ikili yönetimi nedeniyle dış güvenliğin jandarma tarafından sağlanması ve dış güvenliğe ait sorunların olduğu belirtilmiştir.

Çocuklar arasında davranım bozukluğu, madde bağımlılığı, depresif bozukluk, post travmatik stres bozukluğu, akut stres bozukluğu, anksiyete bozukluğu olanlar da bulunmaktadır."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler