Çözüm sürecini basından okuyoruz

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel, Erdoğan'ın Çankaya Köşkü'nde ilk kez verdiği resepsiyonda, çözüm sürecine değindi. Özel, "Sürece ilişkin yol haritasını bilmiyoruz, o çalışmanın içinde yokuz. Sadece basından okuyoruz. Kırmızı çizgilerimiz aşılırsa gerekeni söyleriz" dedi.

Yayınlanma: 30.08.2014 - 23:49
Abone Ol google-news

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı ve Başkomutan sıfatıyla Çankaya Köşkü’nde ilk kez verdiği resepsiyonda, çözüm sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Özel, “Biz çözüm sürecine ilişkin yol haritasını bilmiyoruz, o çalışmanın içinde yokuz. Kırmızı çizgilerimiz aşılırsa gerekeni söyleriz” dedi. Özel, PKK ile ilgili olarak da “Her zaman yaptıklarını yapıyorlar. hiçbir değişkilk yok. Bizim için hala bölücü terör örgütü

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan Çankaya Köşkü’nde 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları kapsamında, siyaset, iş, spor ve sanat dünyasından yaklaşık 3 bin 500 davetliye resepsiyon verdi. Erdoğan çiftinin tebrikleri kabul etmesi yaklaşık 1 buçuk saat sürdü. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel ve kuvvet komutanlarının eşleriyle katıldığı resepsiyonda, yeni bakanlar Yalçın Akdoğan, Volkan Bozkır, Numan Kurtulmuş, Mevlüt Çavuşoğlu, Nurettin Canikli mevcut bakanlarla birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın Zafer Bayramı’nı kutladı. Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve eski Başbakan Yardımcıları Beşir Atalay ve Emrullah İşler de resepsiyona katıldı.

 

‘PKK bizim için hala bölücü terör örgütü’

Genelkurmay Başkanı Özel, resepsiyon sırasında gazetecilere PKK’nın son dönemdeki eylemlerine ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Her zaman yaptıklarını yapıyorlar. hiçbir değişkilk yok. Adam kaçırma, vergi, yol kesme, karakollara saldırı, propaganda, daha önce yaptıklarının aynısı... Bizim için hala bölücü terör örgütü. Biz olan olayları aynen yayınlıyoruz. Yarın savcı, hakim, mahkeme sorarsa yanıtlaır göndeririz. Sınır boylarında önlemlerimiz aynen devam ediyor. Biz gerekli mücadeleyi yapıyoruz ve bunları da Genelkurmay sitesinden duyuruyoruz. İşte biz olayları, asayiş, terör ve toplumsal olaylar olarak kategorize edip siteye koyuyoruz. Toplumsal olayların da bizi ilgilendiren kısımlarını koyuyoruz. Koyuyoruz ki ileride hakim-savcı olayları araştırırken bizden bilgi belge isterse bunları verebilelim. Bu nedenle arşivde bulunması gerekiyor.”

 

‘Çözüm’ü basından okuyoruz’

Özel, çözüm süreci ile ilgili olarak ise “Hükümetin bir politikası var, o politika yürüyor. Biz çözüm sürecine ilişkin yol haritasını bilmiyoruz, o çalışmanın içinde yokuz. Bu konuya ilişkin yol haritasını biz bilmiyoruz. Yol haritasını koyduklarında göreceğiz. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay çalışmanın kamu kuruluşlarına gönderileceğini söylemişti, henüz bir şey gönderilmedi. Kırmızı çizgilerimiz aşılırsa gerekeni söyleriz. 30 yıldır bu mücadeleyi biz yürütüyoruz. 10 yıl öncesine göre bazı nüanslar var. Hükümet, sorunu çözmek istiyor. Şehitler gelmesin, analar ağlamasın deniliyor. Biz de aynı şeyi söylüyoruz. Bununla birlikte esas olan Türkiye'nin bölünmemesi, bütünlüğünün devam etmesidir. Bu en önemli kırmızı çizgidir. Bu konuya ilişkin görüşlerimi hemen her toplantıda hükümete ilettim. Çok rahat ilettim. Bundan sonra da iletmeye devam edeceğim” dedi.

Özel, Ergenekon ve Balyoz davalarında tahliye olan askerler için de “Anayasa Mahkemesi kararını verdi, arkadaşlar özgür. Benim için önemli olan onların özgür olmasıdır. Ben her zaman geleceğe bakarım. Ama özgür olmalarına çok seviniyorum. Şimdi mahkeme devam ediyor. Beraat ederlerse daha da mutlu olurum. Benim de dileğim beraat olması ve dosyanın kapanması” ifadelerini kullandı.

 

‘Süleyman Şah için plan hazır’

Suriye içindeki Süleyman Şah Türbesi’ne ilişkin sorulara da Özel, “Orada tamamen profesyonel askerlerden oluşan bir birliğimiz var. Orası Türk toprağı sayılıyor, bayrağımız dalgalanıyor. Her türlü ikmalini de yapıyoruz. Eğer bir saldırı olursa nefsi müdafaa hakkımızı kullanacak şekilde her türlü planlarımızı da hazırladık. Ancak şu an için bir tehlike yok. IŞİD'le ilgili de biz normal sınır güvenliğini uyguluyoruz” karşılığını verdi.

 

‘Belgesini istedik gelmedi’

Genelkurmay Başkanı Özel, TSK içindeki Gülen cemaati mensuplarının olduğuna yönelik iddialarla ilgili olarak “Kuvvetler üzerinde çalışıyor. TSK, bilgi ve belgeyle çalışır. Esas aldığımız şey hukuktur. MİT ve emniyetten belge istedik. Şu ana kadar herhangi bir bilgi ve belge bize gelmiş değil. İmzasız ihbar mektuplarıyla işlem başlatamayız. TSK, hukukun üstünlüğüne inanır, buna göre gereğini yapar. TSK, etnik, dinsel her türlü ayrımcılığa karşıdır. Bu her zaman böyle olmuştur. Biz kimsenin etnik kökenini, dini inancını, nereye mensup olduğunu, neye inandığını sorgulamayız, bunu sormayız bile. Bize belge getirilirse, biz yasalar çerçevesinde, eğer suç oluşturan bir durum varsa bunun gereğini yaparız” değerlendirmesini yaptı.

 

Adli Yıl’da Özel de yok

Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümetin katılmayacağı Adli Yıl açılış törenine programı nedeniyle katılamayacağını ancak resepsiyona katılacağını bildirdi ve “Hukuk devletine inanıyorum. Yargı da bu ülkede bir erktir. TSK olarak bu güce saygı duyuyoruz” dedi.

 

Bedelli’ye Cumhurbaşkanı karar verecek

Özel, bedelli askerlik ile ilgili soruya, “Bizlere bir müracaat yok, hiçbir çalışma yok” yanıtını verdi. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın bedelli askerlik sorusuna “Cumhurbaşkanı karar verirse ayrı bir yasa olur” yanıtını vermesi dikkat çekti.

 

İstifacı bakanlar Erdoğan’ın elini sıktı

17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun ardından görevlerinden istifa eden eski bakanlar Muammar Güler ve Erdoğan Bayraktar’ın da Erdoğan’ın davetlisi olarak resepsiyona katılması dikkat çekti.

 

Muhalefet liderleri yok

Resepsiyonda Erdoğan’ın davetine uymayan isimlerin başında ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş geldi. Muhalefet adına resepsiyona sadece HDP’yi temsilen Hasip Kaplan katıldı. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın da resepsiyona katılmaması dikkat çekti. Yargıtay Başkan Ali Alkan ise katıldı. Mısır ve İsrail maslahatgüzarlarının davet edilmediği resepsiyona çok sayıda yabancı misyon temsilcisi katıldı.

 

Davutoğlu 81 ile gidecek

Resepsiyonda, Başbakanlık kaynakları yein Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun önümüzdeki günlerde ilk ziyaretini Konya’ya yapacağını ardından da 81 ile ziyaretlerde bulunacağını bildirdiler. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dış ziyaretlerinin yoğunlaşacağı önümüzdeki günlerde Davutoğlu’nun ise daha ziyade yurtiçi ile yoğun bir şekilde ilgilenceği belirtildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolasıyla Çankaya Köşkü’nde düzenlenen resepsiyona ev sahipliği yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan resepsiyonda çalınan ‘Yemen Türküsü’ne eşlik etti ve ‘Burası Muş’tur olarak bilinen sözlerin doğrusunun ‘Huş’ olduğunu belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler