Damla sulamanın yaşlı ağaçlara etkisi
Son yıllarda kuraklıkla birlikte salma sulama yönteminden damlama sulama yöntemine geçilmesi önerilen kayısı üreticilerinin yaşlı kayısı ağaçlarında damlama sulama yöntemine geçmeleri halinde ağaçta stres ve gelişme geriliği yaşanabileceği belirtildi.
Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, son 10 yıllık süreçte Malatya'da yağış miktarında ciddi bir azalma olduğunu söyledi.
Malatya'nın bu kış yağış almadığını hatırlatan Çiçek, ''Önümüzdeki yıllarda da kuraklık devam ederse başta tarımsal sulama olmak üzere ciddi sorunlar olacaktır. Umarız bunlar geçici dönemlerdir. 2-3 yıl sonra Malatya, umarız eski konumuna gelir'' dedi.
Çiçek, şöyle konuştu:
''Geçen yılki gibi kuraklık riskimiz mevcut. Bu yüzden su, en verimli şekilde nasıl kullanılacağının hesabının ve planlamasının bugünden yapılması gerekiyor. Çiftçilerimiz de modern tarım alanlarında kullanılan ve ülkemizde de hızlı bir şekilde yaygınlaşan basınçlı sulama sistemlerine geçmeli. Bu yöntemler suyun daha tasarruflu kullanılmasını sağlıyor. Malatya'da bu sistemleri kuracak firma sayısı yeterli. Tarım ve Köyişleri Bakanlığının da bu sistemlere geçilmesi halinde üreticiyi desteklemesi söz konusu. Ayrıca AB'nin de destekleri var.''
Basınçlı sulamanın yüzde 60 oranında su tasarrufu sağladığını belirten Çiçek, ''Salma sulama ile bir birim sularken, basınçlı sulama ile 2–3 birim sulanmış oluyor. Yetmiyor dediğimiz suyu daha verimli şekilde kullanmak için bu yöntemlere geçilmeli'' dedi.
"Toprak infitrasyon hızı ölçülmeli"
Üreticilerin bahçesine basınçlı sulama sistemi kurulması için proje yaptırdıkları firmalara toprak infitrasyon hızını ölçtürmeleri gerektiğini bildiren Çiçek, şunları kaydetti:
''Toprak infitrasyon hızına göre sulama miktarı ve sulama aralıklarını belirlemeleri gerekiyor. Çünkü az ve fazla su da kayısı bahçeleri için zararlı. Ayrıca kullanmış oldukları sulama sistemi de, ağacın yaşı da, toprağın özelliği de; verilecek su miktarını, sulama zamanını birinci derece etkileyen unsurlar. Buna göre uygun tesislerin kurulması gerekiyor. Salma sulamadan basınçlı sulamaya geçildiğinde bir iki yıl orta yaşlı ve daha büyük ağaçlarda su stresi yaşanabilir. Çünkü ağaç kök sistemini salma sulamaya göre yapmıştır. Aniden basınçlı sulama, yağmurlama veya mini spring sulamaya geçtiğimizde ağaçta bir stres, bir sıkıntı, gelişme geriliği yaşanabilir. Bu normal. Burada endişe etmeye gerek yok, iyi bakımla diğer bakım çalışmaları aksatılmadan bunlar telafi edilebilir. Yaşlı ağaçlara yaptığımızda bir iki yıl verim düşer.''
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması