Davanın geçmişi kara leke

Sivas kıyımı davasının ağır aksak süren yargılamasının, 19. yılında zamanaşımıyla ortadan kaldırılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Kıyımda yaşamanı yitiren şair Metin Altıok'un kızı Zeynep Altıok Akatlı 'Yarın (bugün) olumlu bir karar çıkması sürpriz olur' sözleriyle çok da umutlu olmadıklarına işaret ederken 'Adalet Bakanı'nın insanlık suçu davasına kafa sayısı üzerinden yorum yapması abesle iştigal. Diyelim ki bir kişi serbest kalacak, reva mıdır'sorusuna yanıt arıyor.

Davanın geçmişi kara leke
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 13.03.2012 - 07:05

Sivas katliamının ardından yapılan yargılamalar boyunca firari olan ve arasında olayların bir numaralı sorumlusu, dönemin RP’li belediye meclis üyesi Cafer Erçakmak’ın da bulunduğu 7 sanığın “bulunamaması” üzerine ayrı bir dosya üzerinden yargılamaları sürdürülmüştü. 19 yıl boyunca “bulunamayan” Erçakmak’ın geçen yıl Sivas’ta öldüğü ortaya çıkmıştı. Sanıklardan Yılmaz Bağ’ın ise katliamdan 14 gün sonra, 16 Temmuz 1993’te Sivas’ın Kangal ilçesinde düğün yaparak evlendiği belirlenmişti. Firari sanıklardan İhsan Çakmak’ın ise aranırken 27 Temmuz 1999’da Sivas Altınyayla Belediyesi’nde evlendiği, 22 Mayıs 1997’de askere gittiği, çocuğunu nüfusa kaydettirdiği, Emniyetten ehliyet bile aldığı saptanmıştı.

‘Umutsuz bekleyiş’

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin bugün Şevket Erdoğan, Köksal Koçak, Hakan Karaca, Necmi Karaömeroğlu ve İhsan Çakmak yönünden 15 yıllık zamanaşımı süresinin dolduğu gerekçesiyle dosyayı kapatması bekleniyor. Zeynep Altıok da bugünkü mahkemeden beklentilerini, çabalarının gerisindeki amaçlarını Cumhuriyet’e değerlendirdi.

Yargıçların yasaları yorumlayarak isterlerse zamanaşımını askıya alabileceklerini söyleyen Zeynep Altıok, “Mahkemeden olumlu bir karar çıkarsa çok sürpriz olur” diyerek umutsuzluğunu ortaya koyuyor. “Bu saatten sonra yapacak bir şey yok” diyen HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur’un sözlerini de değerlendiren Altıok, “Henüz neticelenmemiş bir davanın öncesinde karar açıklaması gibi. Sanki bir mesaj gibi algılanıyor. Doğru bulmuyorum” dedi.

Eğitim süresine ilişkin yasanın istendiğinde yarım saatten bile önce çıkarılabildiğini anımsatan Zeynep Altıok, “MİT Yasası’nda da aynısını yaşadık. İki ay önce Meclis’i ziyaret ettiğimizde isteklerimiz bugüne kadar değerlendirilseydi, ciddiye almak ya da bu konuyu önemseyerek uluslararası standartlarda yapma niyeti olsaydı yapılabilirdi. Burada bizim taleplerimizin defalarca AKP tarafından reddedilmiş önergeler silsilesi var” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler