Davutoğlu iddiaları yalanladı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AB'nin Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir'in Türkiye'ye yapacağı ziyaret dolayısıyla Türkiye'yi protesto ettiği iddialarını yalanladı.

Yayınlanma: 06.11.2009 - 14:50
Abone Ol google-news

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner'in resmi davetlisi olarak Paris'e gelen Davutoğlu, Uluslararası Diplomasi Akademisinde, ''Küresel ve bölgesel barış perspektifinde, Türkiye'nin AB vizyonu'' konulu bir konferans verdi.

Konuşmasının başında Türkiye'nin özellikle Ekim ayında bölgede gerçekleştirdiği barış girişimleri ile ilgili ayrıntılı bilgi veren Davutoğlu, Türkiye'nin bölgesel ve küresel barışa katkıda bulunmak için aktif bir dış politika izleme yolunu tercih ettiğini ifade etti.

Ekim ayı boyunca Türkiye'nin Balkanlardan, Kafkasya ve Orta Doğu'ya uzanan coğrafyada gerçekleştirdiği açılımlara atıfta bulunan Davutoğlu, ''Balkanların, Kafkasya ve Orta Doğu'nun tarihi ve geleceği, bizim tarihimiz ve geleceğimizdir. Türkiye'de yaşayan Boşnak, Arnavut, Çeçen, Abhaz sayıları bu ülkelerde yaşayan Boşnak, Arnavut, Çeçen, Abhaz sayılarından daha fazla'' diye konuştu.

Görüşmenin ardından gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlayarak, bu konuda bir protestonun söz konusu olmadığını söyledi.

Türkiye'nin İSEDAK toplantısına ev sahipliği yapacağını hatırlatan Davutoğlu, uluslararası toplantılarda ev sahibi ülkeler, nasıl söz konusu uluslararası kurumun kurallarına göre hareket ediyorsa burada da aynı durumun söz konusu olduğunu kaydetti. Davutoğlu, konunun bu perspektifte değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye'nin de geçmişte AGİT bünyesinde düzenlenen bir konferans için ev sahipliği yaptığı dönemde, tanımadığı ülkeyi kabul ettiğini hatırlatan Davutoğlu, bu tür organizasyonlarda üye ülkelere davet gerekmediğini, kuralların uluslararası örgütlerin kendi ilkeleri çerçevesinde değerlendirildiğini bildirdi.

Konuyla ilgili bilgi veren diplomatik kaynaklar da Ankara'daki AB Temsilciliği'ndeki müsteşarın, Dışişleri Bakanlığına gelerek, konuyla ilgili olarak AB'nin pozisyonunu anlattığını, buna karşılık Türkiye'nin kendi görüşlerini açıkladığını belirttiler. Türk kaynaklar, bir protesto notasının verilmesinin söz konusu olmadığını kaydettiler.

 

"Türk-Fransız ilişkileri olumlu yönde ilerliyor"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ''Türkiye ve Fransa arasındaki yakın işbirliğinin bölgesel ve küresel barış ve istikrar için de önemli olduğunu'' söyledi.

Davutoğlu'nun Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner ile görüşmesinden sonra ortak basın toplantısı düzenlendi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, görüşmede ikili ilişkiler, Türkiye'nin AB üyelik süreci, Orta Doğu, Afganistan, Balkanlar ve Kafkasya'daki gelişmeleri ayrıntılı biçimde ele alma fırsatı bulduklarını söyledi.

Fransa ve Türkiye'nin uluslararası konularda ortak bir vizyona sahip olduğunu ifade eden Davutoğlu, iki ülkenin Balkanlardan, Kafkasya, Orta Doğu ve Afganistan'a kadar geniş bir bölgede işbirliği yapma potansiyeline sahip bulunduğunu belirtti. Kafkasya'daki gelişmelerin de ayrıntılı şekilde ele alındığını kaydeden Davutoğlu, Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi konusunda atılan adımlarda Fransa'nın verdiği desteğe teşekkür ettiklerini söyledi.


Fransa'nın Nabucco ilgisi

Davutoğlu, Fransız bakanın, ülkesinin Nabucco projesine olan ilgisini gündeme getirmesi üzerine, bu projeye herkesin katılabileceğini belirterek, ''Bu projeyi herkesin katılabileceği ortak çıkar alanı olan ve katılanların sayısının artmasıyla etkisi de daha fazla olacak bir proje olarak gördüklerini'' ifade etti.

Davutoğlu, Kıbrıs konusunda bir soru üzerine, BM referandumundan sonra AB'nin KKTC'ye verdiği sözleri hatırlatarak, Türkiye'den liman ve havaalanlarını açması istenirken, AB'nin de KKTC'ye verdiği sözlerin yerine getirilmesini istemenin Türkiye'nin doğal hakkı olduğunu belirtti.
Davutoğlu, başka bir soruya karşılık da ''Türkiye barış isteyen bütün komşu ülkeleri stratejik ortağı olarak görmektedir'' dedi.

TÜrkiye'nin AB üyeliği ile ilgili tercihinin belli olduğunu kaydeden Davutoğlu, Türkiye'nin başka hiçbir alternatifi kabul etmeyeceğinin altını çizdi.


İsrail ile ilişkiler

Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkilerle ilgili bir soru üzerine de Davutoğlu, geçen yıl Türkiye'nin Suriye ve İsrail arasındaki dolaylı görüşmelerde oynadığı role dikkati çekerek, çözüm yolunda önemli adımlar atıldığı bir dönemde Gazze'ye yapılan saldırılar yüzünden bu görüşmelerin askıya alındığını hatırlattı.

Davutoğlu, uygun bir zamanda Türkiye'nin tekrar bu sürece katkı vermeye hazır olduğunu söyledi. Gazze'de yaşanan tabloyu unutmanın mümkün olmadığını ifade eden Davutoğlu, "bölgede yaşanan trajedinin kabul edilemez olduğunu'' kaydetti ve Türkiye'nin barış ve istikrar yolunda her türlü yardımı yapmaya hazır olduğunu bildirdi.

Kouchner de Türk-Fransız ilişkilerinin karşılıklı anlayış ilkesiyle olumlu yönde ilerlediğini söyledi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün son Paris ziyaretinin ikili ilişkilerin gelişmesine önemli bir ivme kazandırdığını ifade eden Kouchner, ekonomik, siyasi, kültürel, savunma alanlarında çok önemli işbirliği potansiyeli bulunduğunu vurguladı.

Kouchner, önümüzdeki dönemde Türkiye'yi ziyaret etmek istediğini söyledi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler