Deloitte'un Bilişim Sektörü Güven Araştırması

Deloitte Türkiye'nin ''Bilişim Sektörü Güven Araştırması'' sonuçlarına göre araştırmaya katılan sektör temsilcileri mevcut iş ortamını geçen yıla göre ''daha kötü'' olarak değerlendirerek karamsar bir yaklaşım gösterdikleri bildirildi.

Yayınlanma: 25.08.2009 - 09:07
Abone Ol google-news

Deloitte Türkiye, her altı ayda bir tekrarlayacağı ''Bilişim Sektörü Güven Araştırması''nın ilk sonuçlarını yayınladı. Araştırmaya göre, çalışmaya katılan sektör temsilcilerinin mevcut iş ortamını geçen yıla göre ''daha kötü'' olarak değerlendirerek karamsar bir yaklaşım gösterdikleri, ancak katılımcıların yaklaşık yarısının krizin 2010'un ikinci yarısında sona ermesini beklediklerini ifade ettikleri belirtildi.

Araştırmada, katılımcılara göre Türkiye'nin ekonomik istikrarına karşı en büyük tehditleri, Batı dünyasındaki ekonomik durgunluğun devamı, finans ortamındaki aşırı güvensizlik ve siyasi belirsizliğin oluşturduğu ifade edildi. Araştırmaya katılan yöneticilerin yüzde 50'den fazlası, şirketlerin karlılıklarının ve tüketicinin alım gücünün azalmasıyla birlikte hizmet ve ürünlere olan talepte düşüş olduğunu vurguladı. Stok seviyelerinde ise katılımcıların aşırı bir artış ya da aşırı bir azalma yaşamadıklarını ifade ettikleri belirtildi.

Araştırmanın sonuçlarına göre, sektördeki şirketlerin finansman ihtiyacının artmaya başladığı, ancak bütün olumsuzluklara karşın, üretim kapasiteleri, çalışan sayısı ve çalışanların ücretleri gibi alanlardaki artışların şirketlerin yapılarında belli ölçülerde bir denge sağlamış göründüğü kaydedildi. Araştırmada, katılımcılar çalışanların ücretleri, üretim kapasitesi, şirket satışları ve Ar-Ge yatırımları gibi alanlarda önümüzdeki 12 ayda olumlu gelişmeler beklediklerini belirttiler.

Enflasyon beklentisi

Deloitte araştırmasında, Haziran 2009 itibariyle önümüzdeki 12 ay süresince enflasyonda büyük bir düşüş olmasını beklemediklerini belirten katılımcıların sadece yüzde 30'u enflasyonun yüzde 7'nin altında bir değer olacağını öngörüyor. Merkez Bankası'nın söz konusu dönem için enflasyon beklentisi yüzde 6 olduğu halde, araştırmaya katılan bilişim firması yöneticilerinin yüzde 30'u 7-8; yüzde 16'sı 8-9, yüzde 40'ı ise 9 ve üzerinde enflasyon beklediklerini kaydetti.

Bilişim Sektörü Güven Araştırması'na yanıt veren katılımcıların yüzde 73'ü enflasyonun kontrol altında tutulması konusunda hükümetin krize karşı almış olduğu önlem paketlerini kapsamlı bulmadıklarını belirtti. Alınan önlemleri değerlendirmeleri istenen katılımcılar, hükümetin aldığı tüm önlemlere 100 üzerinden yaptıkları değerlendirmede 50 puanın altında değerler verdi.

Bilişim Sektörü Güven Araştırması'nın sonuçlarını değerlendiren Deloitte Türkiye Ortağı ve Yönetim Kurulu Üyesi Sait Gözüm, ''Bu araştırmaya verilen yanıtlardan, çoğu bilişim şirketinin zorlu bir dönemden geçtiği açıkça görülüyor. Ancak sektörün her şeye rağmen gelecekten ümitli olmasını olumlu değerlendiriyoruz. Bu çalışma altı ayda bir tekrarlanacak. İkinci araştırmada sektörün şimdikinden daha iyimser çıkacağına inanıyoruz. Bu araştırmalar bilişim sektörümüzün yol haritasını ortaya koymasına yardımcı olacaktır'' ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler