Deprem bitti korkusu kaldı

Depremi yaşıyaların yüzde 97,9'u artçı depremlerden korkuyor, yüzde 82,5’i uyuyamama sorunu yaşıyor...

Yayınlanma: 09.11.2012 - 15:48
Abone Ol google-news

Van depreminin üzerinden bir yıl geçti ancak acıları hala derinden hissediliyor. Deprem fiziki olarak çok sayıda soruna yol açsada, fiziki şartlar düzeldiğinde geride bozulan psikolojiler kalıyor.

Çocuk Vakfı Çocuk Araştırmaları Vakfı, “Van Depremi Sosyo-Ekonomik ve Psikolojik Durum Raporu”na göre Van depreminden sonra katılımcıların yüzde 97,9’u artçı depremlerden korktuğunu, yüzde 82,5’i uyuyamama sorunu yaşadığını belirtti.

644 can ve milyon dolarları bulan kayıplara yol açan Van depremine yönelik 7-31 Aralık 2011 tarihleri arasında yapılan araştırmada, 1505 çadırda barınan 10 bin 505 kişiden yüzde 30’unu çocukların oluşturduğu ortaya çıktı. Depremzedelerin yüzde 18,7’si ise deprem sonrasında deprem hakkında konuşamayacak kadar yoğun bir deprem korkusu yaşadı. Depremzedelerin yüzde 37,2’si çadırların yeterli olmadığını, yüzde 31,2’si ise hiç yeterli olmadığını belirtti. Tüm barınma türlerinin karşılanmasında ise yüzde 35,9 yeterli değil, yüzde 30,7 oranında da hiç yeterli değil yanıtı alındı.

Giyim ihtiyaçları karşılanmamış

Raporda ilginç bir nokta ise depremin hemen ardından deprem bölgesine adeta giyim yardımı akmasına karşın, katılımcıların toplam yüzde 38,1’i giyinme ihtiyaçlarının karşılanmasının yeterli olmadığını, yüzde 37’si ise hiç yeterli olmadığını belirtmiş.

Depremzedelerin yüzde 54’ü konutlarının tamamen yıkıldığını veya oturulamayacak derecede hasar gördüğünü belirtirken, yüzde 35,1’i evlerinde tamir edilebilecek düzeyde bir hasar olduğunu beyan etti.

Afet sonrasında bireylerin yüzde 82’sinin uyuyamama sorunu yaşadığı, bunlardan yüzde 41’inin sürekli uyuyamadığı belirlendi. Görüşülenlerin yüzde 29,1’i sürekli olarak uykudan aniden uyanma, yüzde 32’si de sürekli olarak uykuya dalmada güçlük çektiğini söyledi.

Yine görüşülenlerin yüzde 46,1’i sürekli deprem görüntülerinin gözünün önüne geldiğini, yüzde 28,1’i bu görüntülerin sık sık gözünün önüne geldiğini, yüzde 68,2’si de her an deprem olacakmış hissi yaşadığını anlattı. Depremin bir başka etkisi de, kapalı ortamara girme korkusu olarak ortaya çıktı. Görüşülenlerin yüzde 58,8’i deprem olacak iye kapalı alanlara hiç giremediğini ifade ederken, 18,9’u çounlukla giremediğini söyledi ve yüzde 24,5’i ise sürekli durup dururken ağladığını ifade etti.

Deprem bölgesinde kaygı düzeyi de çok yüksek çıktı. çocuklar, anne-baba ve tanıdıkları için sürekli endişe duyanların oranı yüzde 63,6, sık sık endişe duyduklarını ifade edenlerin oranı ise yüzde 22,1. Geleceğe ilişkin sürekli kaygı duyanların oranı yüzde 42,3, çok sık kaygı duyanların oranı ise yüzde 26,4 olarak ortaya çıktı.

Depremden bir süre sonra yapılan araştırmaya göre bölgeye adeta yardım akmasına karşın görüşülenlerin yüzde 73,1’i gıda


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler