Depremden sonra korkulan oldu

Japonya'daki Fukuşima 1 nolu nükleer elektrik santralindeki patlamada birçok santral çalışanının yaralandığı bildirildi. Nükleer santralde sızıntı başladı! Bölge boşaltılıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), radyasyon sızıntısının halk sağlığını tehdit etme riskinin ''oldukça düşük'' olduğunu bildirdi.

Depremden sonra korkulan oldu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 12.03.2011 - 07:07

Bu sabah Türkiye saatiyle 10:05 itibariyle Fukushima Dai-Ichi nükleer santralinde patlama meydana geldi. Patlamanın etkisiyle duvarları tahrip olan santralinde 1 numaralı reaktöründe nükleer sızıntı tespit edildiği Japon hükümetince onaylandı. Hükümetin açıklamasında ayrıca santralde erime olabileceği belirtildi.

FOTOGALERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Radyoaktivite oranının bir saatte bir yıllık seviyeye ulaştı

Japon hükümeti, Fukuşima 1 nolu nükleer elektrik santralinde meydana gelen patlamanın ardından santrale 'süper itfaiyecilerin' gönderildiğini duyurdu.

Kyodo ajansındaki haberde ise, santraldeki radyoaktivite oranının bir saatte bir yıllık seviyenin eşiğine geldiği bildirildi.

Patlamadan önce Japonya nükleer güvenlik komisyonundan Ryohei Şiomi, yetkililerin depremden etkilenen Fukuşima Dai-ichi nükleer santralinde erime olup olmadığını kontrol ettiğini bildirmişti. Şiomi, nükleer santralde erime olsa bile, bunun 10 kilometre yarıçapı içindeki insanları etkilemeyeceğini, bölgede yaşayan 51 bin kişinin çoğunun tahliye edildiğini ifade etti. Fukuşima Dai-ichi nükleer santralinin soğutma sistemi dünkü çok şiddetli depremden sonra bozulmuştu.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), Japon yetkililerinin kuruma, dünkü depremden etkilenen nükleer elektrik santrali yakınında oturanlara iyot tableti dağıtmaya hazırlandıklarını bildirdiğini açıkladı.
 

Hidrojen umudu

Dünya Nükleer Birliği, Japonya'daki 8,9'luk depremden sonra Fukuşima'daki nükleer enerji santralinin Daiichi 1 reaktöründe meydana gelen patlamanın sebebinin hidrojen olabileceğini bildirdi.

Merkezi İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan birliğin iletişim müdürü İan Hore Lacy, olayın, hidrojen tutuşması sonucu meydana gelen hidrojen patlaması olduğunu düşündüğünü belirterek, "Eğer hidrojen tutuştuysa yok olur gider, fazladan bir tehlike oluşturmaz" dedi.

Lacy, eldeki bilgilere göre reaktörde belirli bir radyasyon tehlikesi olmadığını, ancak durumu tam olarak bilmediklerini, bununla birlikte ortada radyasyon sızıntısı olduğunu varsayacak bir gerekçe bulunmadığını vurguladı.
 

Tahliye alanı 2 katına çıktı

Japonya'da yetkililer, şiddetli depremde zarar gören Fukuşima santrallerinin etrafındaki tahliye alanının yarıçapının 40 kilometreye çıkarılmasına karar verdi.

Japon medyasındaki haberlerde, kabine tarafından talimatı verilen bu ek önlemin, Fukuşima'nın reaktörlerinden birini barındıran binanın yıkılmasına neden olan patlamadan sonra alındığı duyuruldu.

Reaktörde soğutma ve basınç yükselmesi gibi sorunlar olduğu belirtilmişti.
 

"Radyasyon oranında artış yok"

Hükümet sözcüsü Yukio Edano, düzenlediği basın toplantısında, ''Halkın güvenliğini sağlamak için yetkililerin bütün önlemleri aldığını'' kaydetti.

Japon hükümet sözcüsü Yukio Edano, ülkede dün meydana gelen şiddetli deprem ve tsunaminin ardından bugün patlama olan nükleer tesisteki reaktörü çevreleyen metal korumanın hasar görmediğini ve tesis çevresinde radyasyon oranında artış tespit edilmediğini söyledi.

Edano, tesis çevresindeki radyasyon oranının artmadığı gibi azaldığını belirterek, reaktördeki basınçtaki baskının da gerilediğini kaydetti.

Japonya'nın tarihindeki en şiddetli deprem ve yol açtığı tsunaminin ardından bugün başkent Tokyo'ya 240 kilometre uzaklıktaki 40 yıllık Fukuşima 1 nolu nükleer elektrik santralinde patlama meydana gelmiş ve bir nükleer reaktörün bulunduğu binanın duvarları yıkılmıştı. Nükleer santralde sızıntı olduğu bildirilirken, tesisin 20 kilometre yarı çapı alanındaki bölgede bulunanların tahliye edilmesi talimatı verilmişti.

Nükleer reaktörün bulunduğu binada, soğutma sisteminin bozulduğu, baskı ve sıcaklık oluştuğu belirtilmişti.

 

Rusya'ya: Enerji tedarikinizi artırın

Deprem felaketinde nükleer enerji tesisleri hasar gören Japonya, Rusya'dan enerji tedarikini artırmasını istedi.

Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin, Rusya'nın, Japonya'ya verdiği sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) miktarını 150 bin ton artırabileceğini belirtti.

Itar Tass ajansının haberine göre Seçin, Rusya'nın büyük kömür üreticisi firmaları Mechel ve SUEK'in de fazladan 3-4 milyon ton kömür temin edip edemeyeceklerine gelecek hafta bakacaklarını belirtti.

 

DSÖ: Tehlike düşük

DSÖ sözcüsü Gregory Hartl, tesisten sızan radyasyonun miktarının çok az olduğunu ve şu anda halk sağlığını tehdit etme olasılığının çok düşük olduğunu belirtti.

Hartl, buna karşın talep gelmesi halinde tıbbi uzmanların yardıma hazır olduğunu söyledi.

Japonya'nın başkenti Tokyo'ya 240 kilometre uzaklıktaki Fukuşima nükleer elektrik santralinde meydana gelen patlamanın ardından radyasyon sızıntısı olmuş, yetkililer, çevre halkın radyasyona maruz kalmaması için iyot tabletleri dağıtılacağını açıklamıştı.

Öte yandan resmi rakamlara göre 8,9 büyüklüğündeki deprem ve tsunami felaketinde ölenlerin sayısı 686'ya yükseldi.

Hükümet sözcüsü, ölü sayısının 686 olduğunu, ancak bu rakamın bini bulabileceğini söyledi.

Resmi rakamlar, 642 kişinin kayıp olduğunu, 1426 kişinin de yaralandığını gösterirken, gerçek sayının bunun çok üstünde olduğu tahmin ediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler