Depremin ayak seslerinin peşindeler

''Kayaç Gerginlik İzleme Yöntemi ile Deprem Tahmini Projesi'' kapsamında sadece Marmara Bölgesi'nde kurulu 7 istasyondan sürekli veri alınıyor.

Depremin ayak seslerinin peşindeler
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 09.03.2010 - 13:12

Depremin önceden tahmin edilmesine imkan tanıdığı bildirilen bu istasyonlar, Marmara dışında ilk kez Muğla'nın Fethiye ilcesinde, ardından Denizli, Isparta ve Burdur'da kurulacak.

Proje yürütücüsü İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektrik-Elektronik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Berk Üstündağ, yaptığı açıklamada, 2000'li yılların başında hayata geçirdikleri proje kapsamında kurulan istasyonlardan alınan verilere göre, 5'in üzerinde büyüklükteki bir depremin olacağını önceden tahmin edebildiklerini söyledi.

Bugüne kadar kurulan istasyonların sadece Marmara Bölgesi'nde yer aldığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Üstündağ, şöyle konuştu:

''İstasyonların kurulmasına 2000'li yılların başında başlandı. Tekirdağ'daki Yeniçiftlik, Bursa'nın merkez Nilüfer ilçesindeki Çalı, Fethiye ve Görükle, İstanbul Yeşilköy'deki Hava Harp Okulu, yine İstanbul'daki Bakırköy ile Sakarya Üniversitesi istasyonlarımızdan sürekli veriler alıyoruz. Marmara Ereğlisi, Gemlik ve Tekirdağ merkeze birer adet istasyon daha kuruluyor. Marmara dışında ilk istasyonumuzu Muğla'nın Fethiye ilçesinde kuracağız. Bu konuda Doğa Hareketleri Araştırma Derneğinin girişimleri olumlu sonuçlandı. Fethiye Belediyesiyle görüştüler ve istasyon kurulması konusunda söz aldılar.''

Fethiye'nin ardından Denizli, Isparta ve Burdur bölgesinde de istasyon kurulması için çalışma yapacaklarını belirten Üstündağ, ''Bu istasyonları ülkeye ne kadar yayabilirsek depreme ilişkin bilgileri önceden edinme, tahmin edebilme imkanına kavuşabiliriz. Elazığ depreminin olacağını önceden tahmin edebilmiştik. Elde edilen sonuçlar ve deprem arasındaki ilişki, istasyonların önemini açıkça gösteriyor'' dedi.

Doğa Hareketleri Araştırma Derneği Başkanı Fuat Agalday da depremin önceden tahmin edilmesi konusunda yürütülen ''Kayaç Gerginlik İzleme Yöntemi ile Deprem Tahmini Projesi'' kapsamında istasyonların kurulumunun dernekleri tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.

Agalday, istasyonlardan alınan ölçüm sonuçlarına dayanarak 2-3 ay önceden büyük bir depremin geleceğini görmeye başladıklarını iddia ederek, ''Son bir haftada daha da olgunlaşıyor. Son gün içinde ise çok daha net veriler alabiliyoruz. Elazığ depreminde saatler öncesinde parametreler ise yapılan işin doğru yolda olduğu ortaya koyuyor'' diye konuştu.

Agalday, çalışır durumdaki mevcut istasyonlardan aldıkları verilere göre Marmara Bölgesi'nde şu an için büyük bir deprem beklenmediğini belirterek, deprem olacağına dair herhangi bir veri hareketi olduğunda bunu kamuoyuyla paylaşacaklarını bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler