Devlet Tiyatroları'na 'tüzük' tepkisi

Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası (Kültür Sanat-Sen) Genel Başkanı Yavuz Demirkaya, Devlet Tiyatroları (DT) tüzüğünün ivedilikle çıkarılması gerektiğini belirterek, ''DT Genel Müdürlüğü, kuruluş kanununda yer alan özel yasası, tüzüğü ve ilgili yönetmeliklerini çıkarmayarak, özerk idari yapısının Bakanlığın idari vesayeti altına girmesine neden olmaktadır'' dedi.

Devlet Tiyatroları'na 'tüzük' tepkisi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 20.07.2011 - 11:50

Kültür Sanat-Sen Genel Başkanı Yavuz Demirkaya, Mülkiyeliler Birliği bahçesinde düzenlenen basın toplantısında, DT Genel Müdürlüğünün 2008 yılı koordinasyon toplantısında, çalışanların temsilcisi sendikaları ile alandaki demokratik kitle örgütlerinin, ''Devlet Tiyatroları'nın Kuruluşu Hakkındaki Kanun'un 19. maddesi uyarınca çıkarılması zorunlu olan tüzüğün, 1970 yılından bugüne kadar çıkarılmamış olması nedeniyle yaşanan sorunları'' dile getirdiğini söyledi.

Toplantıda, tüzükle, çalışma saatleri, tatil günleri, fazla mesai ücretleri, izin, sözleşme ücreti, prim, sosyal haklar gibi yönetsel işlerde, dönem dönem değişen bakanların çıkardıkları yönerge hükümlerinin esas alındığı, bu yönergelerin Danıştay tarafından da iptal edildiğini belirttiklerini anlatan Demirkaya, ''Bunun üzerine DT Genel Müdürlüğü, en kısa zamanda bir tüzük hazırlanacağını ve bu tüzüğe son halinin sendika ve demokratik kitle örgütlerince verileceğini ifade etmiştir'' diye konuştu.

Tamamlanan tüzük taslağının geçen yıl 24 Martta DT Genel Müdürlüğü'ne sunulduğunu bildiren Demirkaya, şöyle devam etti: ''Genel Müdürlük, aradan 9 ay geçtikten sonra sendikamız ve meslek kuruluşlarını toplantıya davet etmiş, bazı maddeler üzerinde kuşku ve kaygıları olduğunu dile getirmiştir. Ancak, bu maddelerin hangileri olduğunu, kaygı ve kuşkularının nedenlerini 20 gün içinde aktaracağını bildirmiştir. Bu beyanın ardından Genel Müdürlük, yaklaşık 3 ay sonra sendikamıza e-posta yoluyla, 24 Martta gönderilen tüzük taslağıyla ilgisi olmayan, İş Kanunu hükümlerine göre istihdam edilen 'Hizmet Sözleşmesi' akdi esasları uyarınca hazırladıkları bir taslak göndermiştir. Genel Müdürlüğün kendi yasası değil, Bakanlar Kurulu kararı uyarınca hazırladığı bu taslak, yetkili sendika ve meslek kuruluşlarıyla bir arada çalışma sözünü geri çekme yönünde bir gösterge olduğu gibi, DT Genel Müdürlüğünde sanat ve sahne uygulatıcıları pozisyonunda çalışan personelin kazanılmış haklarının ihlali konusunda da bir çözüm getirmemiştir.''

DT Genel Müdürlüğü'nün, kuruluş kanununda yer alan özel yasası, tüzüğü ve ilgili yönetmeliklerini çıkarmayarak, özerk idari yapısının Bakanlığın idari vesayeti altına girmesine neden olduğunu öne süren Demirkaya, ''DT Genel Müdürlüğünün tüzel kişiliği ve kamu yönetimindeki hukuksal statüsünün sorgulanması aşamasına geldiğimiz bugünlerde, kurumun, otokratik işleyişin pekiştirilmesi anlamını taşıyan bu tutumuna katılmıyoruz'' dedi. Bu tüzük taslağının kabul edilemeyeceğini DT'ye bir yazıyla bildirdikleri halde yanıt alamadıklarını savunan Demirkaya, DT Tüzüğünün ivedilikle çıkarılması gerektiğini, DT çalışanlarının hakları konusunda hukuksal ve fiili meşru mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti.

Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği adına konuşan Erhan Gökgücü de tiyatro sanatının çok önemli olduğunu belirterek, ''Sayın Bakanımız, dönem dönem DT'nin ödenekli bir tiyatro olarak çok genişlediğinden ve verimli olmadığından, yapısal bir dönüşümden bahsediyor. DT, tüzüğü önemseyerek çıkarabilseydi, kendini olumsuz gelişmelere karşı daha güçlü hissedebilecek konuma gelirdi. Israrla sormamıza karşı açıklanmayan nedenlerle DT bunu ihmal etmektedir'' diye konuştu. Toplantıya, tüzük taslağını hazırlayan Devlet Tiyatrosu Opera ve Balesi Çalışanları Vakfı, Tiyatro Işık Uzmanları Sosyal Yardımlaşma Derneği, Tiyatro Sanat Teknik Çalışanları Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği temsilcileri de katılarak, destek verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler