Dış basında 'Ergenekon'

Fransa'da uluslararası ilişkiler alanındaki saygın yayın organı Le Monde Diplomatique son sayısında, Türkiye'deki Ergenekon davasını konu alan bir makaleye yer verdi.

Yayınlanma: 20.11.2009 - 16:14
Abone Ol google-news

Bilkent Üniversitesi'nden Hakkı Taş'ın yazdığı makalede, Ergenekon davasına ilişkin gelişmeler sıralanırken, iktidar partisinin bu davayı gittiği yere kadar götürebilecek vizyona sahip olup olmadığı sorusu ortaya atılıyor.

1946'dan beri dört askeri darbeye sahne olan Türkiye'de ilk kez darbe hazırlığı iddiasıyla bazı şahısların yargılandığına dikkati çeken yazar, devlet içindeki gizli siyasi örgütlenme geleneğinin Osmanlı dönemine kadar dayandığına işaret etti. Ergenekon davasındaki örgütlenmenin ise NATO ülkelerinde 1950'lerde başlayan Gladio yapılanmasıyla ilişkili görüldüğüne ifade edilen makalede, Avrupa Parlamentosu'nun 1990'da bütün NATO üyelerindeki bu yapılanmayı ve yasa dışı faaliyetlerini sona erdirmesi çağrısında bulunduğu, ancak Türkiye'de bu konuda bir şey yapılmadığı belirtildi.

Gelişmelerin 2006'da bulunan el bombalarından itibaren özetinin aktarıldığı makalede, Albay Dursun Çiçek'in suçlandığı eylem planının ortaya çıkmasından sonra bazı köşe yazarlarının siyasette askeri vesayet rejiminin sona ereceği beklentisi yarattığı, ama bu hükmü vermek için daha erken olduğu kaydedildi.

Yapısal sorunların yapısal reformlarla giderilebileceği, cuntanın eseri 1982 anayasası değişmeden fazla ileri gidilemeyeceği yorumuna yer verilen makalede, şöyle denildi:
"İnsan Hakları İzleme örgütüne göre, Ergenekon davası, yasaları çiğneyen güvenlik güçlerine hesap sorulması şansını Türkiye'ye veriyor, ancak bunun için işin, ucu nereye, kime giderse gitsin takip edilmesi gerekiyor. AKP'nin bunun olmasını sağlayacak vizyon ve kararlılığı var mı?"


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler