DİSK'in olağanüstü genel kurulu yarın

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (DİSK) yeni yönetimi, yarın yapılacak olağanüstü genel kurulda belirlenecek.

Yayınlanma: 05.04.2013 - 08:48
Abone Ol google-news

Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu'nun DİSK Genel Sekreterlik görevinden istifası ardından da DİSK Genel Başkan Erol Ekici'nin de görevinden ayrılmasıyla olağanüstü genel kurul kararı alınan DİSK'te yeni yönetim yarın seçilecek. İstanbul Mustafa Kemal Kültür Merkezi'nde yapılacak olağanüstü genel kurulda, DİSK'e bağlı 17 sendikadan 400 delege oy kullanacak.

Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Serdaroğlu, DİSK Genel Başkanı Ekici ile bazı sorunlar yaşadıklarını ve bunun ardından Birleşik Metal-İş olarak DİSK'in bütün kurullarından çekildiklerini söyledi. DİSK'in her zaman bağımsızlığına çok önem veren bir emek örgütü olduğunu belirten Serdaroğlu, konfederasyonun sadece üyeleri, delegeleri ve genel kurullarıyla yol haritasını belirlediğini ifade etti. Dışarıdan yapılan siyasi müdahalelerin yanı sıra yönetimdeki veya başkanlık düzeyindeki insanların kendi siyasetlerini öne çıkarmasının DİSK'te çok büyük rahatsızlıklar yarattığını anlatan Serdaroğlu, şöyle konuştu:

''Bizim istifa sürecimizde basiretsizlik vardı, yeteri kadar tavır konulamadı. Birleşik Metal-İş birçok saldırıya uğradı ancak tepki ortaya konulamadı. Böyle olunca Birleşik Metal-İş o süreçte yönetim içerisinde ayrıldı. Bizden sonra sorunlar daha da derinleşerek devam etti, çözemediler. Genel başkan istifa etti. Bu işin kongreyle toparlanması gerektiği düşünülmüş.''

''Dayatma içinde olmadık''


Birleşik Metal-İş'in DİSK'in kurucu sendikası olduğuna işaret eden Serdaroğlu, hiçbir şekilde DİSK'in zarar görmesini, sahipsiz bir duruma düşmesini istemediklerini anlattı. Serdaroğlu, şunları söyledi:

''Birleşik Metal-İş olarak başkanlığı da her türlü sorumluluğu da üstleneceğimizi deklare etmiştik ama hiçbir zaman 'ille DİSK'in başkanı olacağız' gibi bir dayatma içinde de olmadık. DİSK'in kavgaya değil, hızlı şekilde toparlanıp süreçteki saldırılara karşı direnç oluşturmaya, bir istinat duvarı örmeye ihtiyacı var. Biz, toplantılarda biraz daha bütünleştirici, uzlaştırıcı rol üstlenmeye çalışıyoruz.''

DİSK Başkanlar Kurulu olarak bir araya geldiklerini ve olağanüstü genel kurul sürecini değerlendirdiklerini belirten Serdaroğlu, toplantıda kavgasız, çatışmasız bir genel kurula tek liste ile gidilmesi konusunun masaya yatırıldığını ifade etti. Serdaroğlu, şöyle devam etti:

''Başkanlar Kurulunda, genel kurula tek liste ile gidilmesi konusunda yüzde 90'lara varan oranda mutabakat var. Muhtemelen kongrede de böyle bir yapı ortaya çıkacak. Genel kuruldan önce Başkanlar Kurulu bir kez daha toplanacak ve nihai karar verilecek. Bugünkü yapı, bizim açımızdan başka görevlerin de üstelenilmesi gerekliliğini getirebilir. Genel başkanlık dışında başka görevler de üstlenebiliriz. Önemli olan uyum içinde çalışacak yeni bir yönetim oluşması.''

''Gönlüm mutabakattan yana''

DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Sosyal İş Genel Başkanı Metin Ebetürk, konfederasyon içindeki tartışmalar nedeniyle önce genel sekreterin ardından genel başkanın istifa ettiğini ve sendikal anlayışların genel kurulunda tartışılması için olağanüstü genel kurul kararı alındığını söyledi.

Süreçi içinde Genel-İş Sendikası Genel Sekreteri Kani Beko'nun olağanüstü genel kurulda aday olacağını açıkladığını ifade eden Ebeoğlu, ''Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Serdaroğlu'nun da aktif görevler beklediğini biliyoruz'' dedi. Yeni dönemde emekçilere sahip çıkabilecek bir yapılanma olmasını istediklerini dile getiren Ebeoğlu, şunları kaydetti:

''Başkanlar Kurulu toplantısında seçime nasıl gidileceği görüşüldü. Seçime ortak liste ile gidilmesi yönünde görüşler dile getirildi. Genel kurula ortak liste ile gidilmesi son derece doğru olacak. Gönlüm mutabakattan yana. Mutabakat çıkması durumunda biz de DİSK'te sorumluluk verilirse bu sorumluluğu yerine getirmeye hazırız. Mutabakat olmadığı ve ikili, üçlü yapı çıktığı takdirde seçimlerde taraf olmak gibi bir niyetimiz yok. DİSK'in geçmişteki mirasına sahip çıkarak, temsil ettiğimiz işçi sınıfı için yararlı çalışmaları sürdürecek ekibi göreve getiririz diye düşünüyorum.''

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon