DİSK'ten sendika yasasına protesto

DİSK'e bağlı Nakliyat-İş üyesi bir grup, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nu protesto etti.

Yayınlanma: 20.10.2012 - 13:20
Abone Ol google-news

Topkapı Nakliyeciler Sitesi önünde toplanan gruptakiler, ''Sendika ve sözleşme hakkımız gasp edilemez'' yazılı pankart açarak, sloganlar eşliğinde sendikanın Ambarlar Temsilciliği'ne kadar yürüdü.

Burada grup adına açıklama yapan Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, yasanın uluslararası işçi haklarına aykırı olduğunu belirtti.

Yasanın 12 Eylül yasalarından daha iyi olmadığını iddia eden Küçükosmanoğlu, ''12 Eylül yasasına göre 51 sendika toplu sözleşme yapma hakkına sahip. Çıkan yasa ile 21 sendika toplu iş sözleşme hakkına sahip olacak. Yani 30 sendika toplu iş sözleşme hakkını kaybedecek. Cumhurbaşkanı'nın, işçilerin ve sendikaların örgütlenme hakkını ortadan kaldıran, giderek sınıf sendikacılığı ve işçi sendikacılığını sermayenin bir örgütü haline getiren yasayı Meclis'e geri göndermesini istiyoruz'' diye konuştu.

Küçükosmanoğlu, toplu sözleşme için mevcut yüzde 10 barajının yüzde 3'e düşürülmesinin kandırmaca olduğunu ileri sürerek, ''Daha önce kara taşımacılığında 140 bin kişi çalışıyorken şimdi 'Taşımacılık'' adı altında 3 iş kolu birleştirildiğinde toplam sayı 700 bine çıkıyor. Bunun yüzde 3'ü de 21 bin oluyor. 'Kara Taşımacılığı' iş kolunda 14 bin kişiyle toplu sözleşme yapma hakkına sahipken yüzde 3 ile 21 bin işçi sayısına hiçbir sendikanın ulaşması mümkün değil. Taşımacılık iş kolunda 3-5 sene sonra işçiler sendikasız olacak'' dedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler