Diyarbakır Barosu: Son 5 yılda 1285 kadın öldürüldü
Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Danışma ve Uygulama Merkezi, bu yılın ilk 10 ayında 240 kadın ve kız çocuğunun erkekler tarafından öldürüldüğünü, 77 kadına tecavüz edildiğini, 286 kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğunu ve 388 kadına şiddet uyguladığını açıkladı.
Türkiye’de son 5 yılda 1285 kadın öldürüldü. Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Danışma ve Uygulama Merkezi (KADUM) tarafından 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü nedeniyle basın açıklaması düzenlendi. Avukat Zeynep Işık, Türkiye’nin “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”ne taraf olduğu ve bu sözleşmenin 29 Kasım 2011’de Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine dair kanunun ise 8 Mart 2012’de kabul edildiğini ancak tüm bunlara karşın kadına yönelik şiddetin asayiş sorunu olarak ele alan yaklaşım ve uygulama sorunlarının devam ettiğini söyledi. Türkiye’de her gün kadınların öldürüldüğünü ifade eden Işık, Türkiye’nin Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesi’nin ilk imzacısı olduğu ancak bugüne dek bu sözleşme kapsamında kadına yönelik şiddetle mücadeleye ilişkin Acil Eylem Planı’nı uygulamadığını bildirdi.
Korkunç tablo
Avukat Işık, “2017’nin ilk 10 ayında erkeklerin 240 kadın ve kız çocuğunu öldürdüğü, 77 kadına tecavüz ettiği, 286 kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu, 338 kadına şiddet uyguladığı korkunç bir tablo ile karşı karşıya kalmaktayız. Bugün itibarıyla son 5 yıla baktığımızda 2012 yılında 141 kadın, 2013 yılında 287 kadın, 2014 yılında 292 kadın, 2016 yılında 278 kadın, 2017 yılında da 287 kadın öldürülmüştür” dedi. Cinsel şiddet mağduru kadınların Adli Tıp Kurumu’na gitmeye zorlanarak yeniden jinekolojik muayeneye maruz bırakıldığını ifade eden Işık “Cinsel saldırı mağdurlarının suç sayılan eylem sonucu gebeliklerine istek ve taleplerine rağmen son verilmemesi ise başka bir şiddet biçimi olarak kadınların karşısına çıkmaktadır” diye konuştu.
Medya meşrulaştırıyor
Işık, kadına yönelik şiddet ve kıyımlarının bazı medya araçları tarafından meşrulaştırıldığını, popüler diziler, 3. sayfa gazete haberleri, reklamlar ve gerekse çizgi filmlerde bile cinsiyet ayrımcılığının göze çarptığını kaydetti.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!